Ghost Dog - Samuraiden tapaan

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

  • 4

Kiihkeän, sosiaalisen elämän keskellä talojen katoilla asuu eristäytynyt tappaja, joka suorittaa tehtäviään paikalliselle mafiapomolle.

julkaistu 2000-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Forest Whitaker
Forest Whitaker 

Ghost Dog - Samuraiden tapaan

Ohjaus Jim Jarmusch
Näyttelijät Forest Whitaker, Richard Portnow, John Tormey, Cliff Gorman, Frank Minucci, Isaach De Bankolé
Maa Ranska / Saksa / Yhdysvallat / Japani
Pituus 116 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Plywood Productions

Ghost Dog – samuraiden tapaan (Ghost Dog – The Way of the Samurai, 1999 USA, Saksa, Ranska, Japani) on elokuva, jonka lähtöasetelma on huikea. Kiihkeän, sosiaalisen elämän keskellä talojen katoilla asuu eristäytynyt tappaja, joka suorittaa tehtäviään paikalliselle mafiapomolle.

Elokuva ei kuitenkaan nojaa painollaan täysin Ghost Dog -nimisen tappajan murhaoperaatioihin ja pakoiluun vihaisia mafiamiehiä. Elokuvassa seurataan myös Ghost Dogin sidoksia yhteiskuntaan tai siitä eristäytymistä. Onko mies sitten itse valinnut juuri tämän yksinäisen teloittajan aseman, sitä ei kerrota. Muutenkin elokuva keskittyy tähän hetkeen ja jättää Forest Whitakerin esittämän teloittajan lähes paljaaksi, mutta kuitenkin inhimilliseksi persoonaksi.

Tarina siitä, että suurkaupungin korkeiden talojen katoilla asustelisi murhaaja, joka toimisi vain kirjekyyhkyjen tuomien viestien avulla on jo sinänsä urbaanin legendan oloinen. Myöskin pelottava. Tätä tunnetta hyödyntäen ohjaaja Jim Jarmusch luo henkilön, jonka sisäntä hän ei missään vaiheessa täysin paljasta. Ghost Dog jää kuin roikkumaan painottomaan tilaan osittain.

Elokuvassa Ghost Dog murhaa ihmisiä, joskus pahoja joskus hyviä. Miehen työn ulkopuolisesta elämästä on kerätty runsaasti hetkiä. Pääasiallisesti Ghost Dog viettää yksinäistä elämäänsä, välillä kuitenkin muutaman tuttunsa kanssa jutellen. Ystäviksi ketään heistä ei voi kuitenkaan julistaa. Mafiapomo Louien (John Tormey, jonka vasilli Ghost Dog on) välillä ei ole kuin työsuhde. Ranskalaisen jäätelömyyjän kanssa miehellä ei ole myöskään suurempia sidoksia, koska myyjä puhuu vain ranskaa ja eikä Ghost Dog ymmärrä kieltä. Kesken elokuvan murhaaja tutustuu uuteen ihmiseen, pieneen tyttöön. Tytöstäkään ei kerkiä tulemaan ystävää, vaikka mahdollisuuksia olisikin ollut.

Tavallaan juuri tytön ja murhaajan suhde oli samanlainen mitä Luc Besson Leonissa, mutta nyt suhde jää kuitenkin ohueksi. Leon keskittyi juuri tähän “epäkohtaan”, jossa mies elää maskuliinista elämäänsä ja apuun tulee nuori tyttö, josta myöhemmin kasvaa emäntä ja tappaja. Onneksi Jarmusch jättää pois tällaisen tilanteen ja keskittyy yleisesti erakon elämään.

Forest Whitaker (Pulp Fiction, Vantage Point) onnistuu olemaan roolissaan uskottava. Mies luo hahmostaan juuri sen tyylisen ihmisen, henkilön joka ei ole täysin epänormaali eikä myöskään tavallisen oloinen. Ei mikään karikatyyri, vaan persoonallinen. Mustaa rappia limusiineissa, kun keikka on hoidettu.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202