Gangs of New York

Gangs of New York (2002)

  • 4

New York, Five Pointsin kaupunginosa Manhattanilla vuonna 1860, yksi maailman vaarallisimmista paikoista. Kukaan ei noudata lakia.

julkaistu 2003-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Gangs of New York
Gangs of New York 

Gangs of New York

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Larry Gilliard Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 167 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Miramax Films ja Initial Entertainment Group

Elokuvien Taksikuski, Kuin raivo härkä, Mafiaveljet, Cape Fear ja Bringing out the Dead ohjaaja Martin Scorsese rakensi mielessään vuosia Yhdysvaltain sisällissodan vaiheisiin sijoittuvaa elokuvaa. Elokuvan tapahtumapaikkana oli arvattavasti juuri ohjaajalle kovin rakas New York. Nimekseen Gangs of New York (2002 USA, Saksa, Iso-Britania, Italia, Alankomaat) saanut elokuva venyi eepoksen mittaiseksi, lähes kolmetuntiseksi, ja oli ehdolla 10 kategoriassa kevään Oscar-gaalassa. Tarina itsessään tekee mielenkiintoisen aluevaltauksen, kun tapahtumat sijoittuvat köyhälistön kortteleihin nykyiselle Manhattanille silloiselle Five Pointsin alueelle. Lähes kaikki tapahtumat katutaisteluista ja mellakoista käydään juuri Five Pointsin alueella samalla, kun tarina hahmottaa koko verisen murroksen kautta syntynyttä Yhdysvaltoja ja sen historiaa. Kyseessä on siis ehdottoman verinen kuin myös mielenkiintoinen suurelokuva.

Elokuvan yksilötasolla liikutaan klassisen kostotarinan ympärillä. Isänsä lapsena katutaistelussa menettänyt Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio, Titanic, Gilbert Grape) viedään Irlantiin kasvatuskotiin 16 vuodeksi. Tämän jälkeen kostonvihan täyttämä Amsterdam palaa takaisin New Yorkin Five Pointsin kaduille tasaamaan isänsä menetyksen pelottavaksi johtajaksi nousseen William “Teurastaja” Cuttingille.

DiCaprion esittämän Amsterdamin kautta seurataan Five Pointsin tilanteen muuttumista maahanmuuttajien, rikkaan aateliston, korruptoituneiden viranomaisten ja sisällissodan puristuksessa. Samalla elokuva valottaa, omasta mielestäni sen mielenkiintoisinta osaa, New Yorkin köyhällistön historiaa ennen suurkaupungin syntymistä. Yleinen epätoivottomuus ja kasvava viha valtiota ja viranomaisia kuin myös omaa ahdinkoa kohtaan purkautuvat alueelle ryhmittyneiden uskonnollisten kuin myös aatteellisten välillä katutaisteluina, jotka verisyydessäänkin auttavat ongelmien purkautumisessa. Scorsesen ajatus tuntuukin olevan se, ettei ratkaisuja pystytä tekemään ja todellista kasvua voida saada asioissa aikaan ilman veren vuodatusta. Elokuva loppuu suureen yhteenottoon eri ryhmien välillä, jonka jälkeen New Yorkin “skyline” kasvaa vaihtuvin valokuvin aina World Trade Centerin -torneiksi. Tämä saattaa tuntua jo hieman alleviivatulta ja kornilta, mutta U2:n esittämä “The Hands That Built America” ei sitä ole.

Gangs of New York osoittautui sellaiseksi mitä Scorseselta sopii odottaa. Lopputulos on mielipiteitä jakava. Esimerkiksi katutaistelut on kuvattu elokuvassa poikkeuksellisin leikkauksin ja taustalla soi nykypäivän rock. Elokuvan leikkauksesta onkin vastannut Scorsesen pitkäaikainen kumppani Thelma Shcoonmaker (Raging Bull). Ehdottomasti silmiin pistävintä on elokuvan verisyys, joka ei missään vaiheessa ole vaaleanpunaista vaan sakeaa verenpunaa. Verenmakua on vahvistettu kylmillä ulkokohtauksilla ja rumilla ja likaisilla henkilöillä. Kaikella tällä tuntuu olevan tarkoituksensa elokuvassa, joten mistään päälleliimatulta verestä ei ole kysymys. Scorsese tekee nyt jotain taidokkaan kuvauksellisesti uutta, joka hyvinkin tulee näkymään muidenkin elokuvissa.

Elokuvan selvästi merkittävin hahmo on Daniel Day-Lewisin (Viattomuuden aika, ohjannut Scorsese) mahtavasti tulkitsema Bill “The Butcher”. DiCaprion Amsterdam saattaa toimia ratkaisevissa kohtauksissa pääosassa, mutta kautta elokuvan vallitsee ilmipiiri, joka vain kertoo Day-Lewisin olemassa olosta. Käsikirjoitus on varmasti suonut jo sinällään mahdollisuudet muistettavaan rooliin, jonka Day-Lewis nyt nostaa omaan arvoonsa. Cameron Diaz (Charlien enkelit, Vanilla Sky), Liam Neeson (Rob Roy), Jim Broadbent (Moulin Rouge) kuin myös John C. Reilly (Magnolia) ovat myös hienoissa rooleissa.

Martin Scorsese on ohjannut mahtavan tuntuisen elokuvan. Moni asia on kohdallaan (mainitsematta jääneet lavastus ja puvustus) eikä nyt voida puhua ainakaan välityöstä ohjaajan kohdalla. Se tuleeko elokuvasta klassikko selviää aikanaan. Kyseessä on kuitenkin ilmiselvästi suurelokuva, joka ansaitsee ainakin uusintakatsomisen. Yhtään Oscaria elokuva ei kuitenkaan saanut, joka tuntuu hieman erikoiselta.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202