Fucking Åmål

Fucking Åmål (1998)

  • 4

Agnes tietää jo olevansa lesbo ja siksipäs koulussa häntä aletaan pilkkaamaan. Elinillä on selkeästi tyypillinen epävarmuus itsestään ja siksipäs hän vaihteleekin tyttöystäviään ja poikaystäviään.

julkaistu 1999-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Fucking Åmål
Fucking Åmål 

Fucking Åmål

Ohjaus Lukas Moodysson
Näyttelijät Alexandra Dahlström, Rebecca Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Hörberg, Josefin Nyberg, Ralph Carlsson, Maria Hedborg, Axel Widegren, Jill Ung, Lisa Skagerstam
Maa Ruotsi / Tanska
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Memfis Film AB

Paikallisen elokuvateatterin edustalle oli varhaisessa vaiheessa kerääntynyt nuoria teinejä, tasaisesti kumpaakin sukupuolta. Satunnaisesti näkyi myös parikymppisiä. Yleinen puheen sorinaa jatkui, kun salin ovi avattiin ja yleisö päästettiin sisään. Kumma kyllä koko sali hiljeni samanaikaisesti, kun valkokankaalle muodostui alkutekstit. Jotain garbagetapaista grungea alkoi soimaan kaijuttimista ja samalla eteeni ilmestyi isoteksti: Fucking Åmål. Selkeä teini elokuva!

Päähenkilöiksi on muokattu kaksi 16 vuotiasta tyttöä, jotka asuvat pienessä pikku kaupugissa, Åmållissa. Agnes (Rebecca Liljeberg, 14) on muuttanut kaupunkiin kaksi vuotta sitten, mutta ei ole vieläkään saanut kavereita. Elin (Alexranda Dahlström, 18) taas kantaa huoranmainetta ja samalla haaveilee urasta mallina. Sattumien kautta nuoret naiset tapaavat toisensa ja sattumalta he myös kiinnostuvat toisistaan.

Agnes tietää jo olevansa lesbo ja siksipäs koulussa häntä aletaan pilkkaamaan. Elinillä on selkeästi tyypillinen epävarmuus itsestään ja siksipäs hän vaihteleekin tyttöystäviään ja poikaystäviään. Elin joutuu peittelemään kiinnostuksensa Agnesiin ja jääkiekkoilija Johanin (Mathias Rust) kiinnostuukin Elinistä. Epävarmat tytöt saavat kuitenkin loppujen lopuksi paljastettua itsensä muille aika repäisevällä tavalla.

Åmålin todellisesta sijainnista en tiedä, mutta yhtä hyvin se olisi voinut olla joku Vitun Lohja. Kaikki juonessa on tyypillistä, realistista, mahdollista ja nykypäivää. Lesboutta ei kuitenkaan todellisuudessakaan hyväksytä vieläkään nuorten eikä aikuisten piireissä, mutta parempaan päin ollaan menossa. Ja siksipä Fucking Åmål (1998 Ruotsi, Tanska) on uudenlainen nuortenelokuva, joka ei kuitenkaan tunnu liian hätkähdyttävältä taikka uudelta. Juttu ei mene myöskään liian teiniksi. Ihmetyttää se miksi tai miten nämä amatöörinäyttelijät osaavat olla niin itseään. Ei ainakaan ammu mitenkään yli.

Suomenhan tämä elokuva olisi pitänyt tehdä eikä Ruotsin.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202