Fucking Åmål

Fucking Åmål (1998)

  • 4

Agnes tietää jo olevansa lesbo ja siksipäs koulussa häntä aletaan pilkkaamaan. Elinillä on selkeästi tyypillinen epävarmuus itsestään ja siksipäs hän vaihteleekin tyttöystäviään ja poikaystäviään.

julkaistu 1999-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Fucking Åmål
Fucking Åmål 

Fucking Åmål

Ohjaus Lukas Moodysson
Näyttelijät Alexandra Dahlström, Rebecca Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Hörberg, Josefin Nyberg, Ralph Carlsson, Maria Hedborg, Axel Widegren, Jill Ung, Lisa Skagerstam
Maa Ruotsi / Tanska
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Memfis Film AB

Paikallisen elokuvateatterin edustalle oli varhaisessa vaiheessa kerääntynyt nuoria teinejä, tasaisesti kumpaakin sukupuolta. Satunnaisesti näkyi myös parikymppisiä. Yleinen puheen sorinaa jatkui, kun salin ovi avattiin ja yleisö päästettiin sisään. Kumma kyllä koko sali hiljeni samanaikaisesti, kun valkokankaalle muodostui alkutekstit. Jotain garbagetapaista grungea alkoi soimaan kaijuttimista ja samalla eteeni ilmestyi isoteksti: Fucking Åmål. Selkeä teini elokuva!

Päähenkilöiksi on muokattu kaksi 16 vuotiasta tyttöä, jotka asuvat pienessä pikku kaupugissa, Åmållissa. Agnes (Rebecca Liljeberg, 14) on muuttanut kaupunkiin kaksi vuotta sitten, mutta ei ole vieläkään saanut kavereita. Elin (Alexranda Dahlström, 18) taas kantaa huoranmainetta ja samalla haaveilee urasta mallina. Sattumien kautta nuoret naiset tapaavat toisensa ja sattumalta he myös kiinnostuvat toisistaan.

Agnes tietää jo olevansa lesbo ja siksipäs koulussa häntä aletaan pilkkaamaan. Elinillä on selkeästi tyypillinen epävarmuus itsestään ja siksipäs hän vaihteleekin tyttöystäviään ja poikaystäviään. Elin joutuu peittelemään kiinnostuksensa Agnesiin ja jääkiekkoilija Johanin (Mathias Rust) kiinnostuukin Elinistä. Epävarmat tytöt saavat kuitenkin loppujen lopuksi paljastettua itsensä muille aika repäisevällä tavalla.

Åmålin todellisesta sijainnista en tiedä, mutta yhtä hyvin se olisi voinut olla joku Vitun Lohja. Kaikki juonessa on tyypillistä, realistista, mahdollista ja nykypäivää. Lesboutta ei kuitenkaan todellisuudessakaan hyväksytä vieläkään nuorten eikä aikuisten piireissä, mutta parempaan päin ollaan menossa. Ja siksipä Fucking Åmål (1998 Ruotsi, Tanska) on uudenlainen nuortenelokuva, joka ei kuitenkaan tunnu liian hätkähdyttävältä taikka uudelta. Juttu ei mene myöskään liian teiniksi. Ihmetyttää se miksi tai miten nämä amatöörinäyttelijät osaavat olla niin itseään. Ei ainakaan ammu mitenkään yli.

Suomenhan tämä elokuva olisi pitänyt tehdä eikä Ruotsin.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202