From Hell

From Hell (2001)

  • 2

Viiltäjä-Jack -elokuvien uusin goottipiirteet omaava From Hell on Hughesin ohjaajaveljeksien Albertin ja Allenin ohjaama sarjamurhaajatrilleri.

julkaistu 2002-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

From Hell
From Hell 

From Hell

Ohjaus Albert Hughes, Allen Hughes
Näyttelijät Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane, Ian Holm, Jason Flemyng, Ian Richardson, Katrin Cartlidge, Joanna Page
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 20th Century Fox, Stillking ja Underworld Entertainment

Viiltäjä-Jack -elokuvien uusin goottipiirteet omaava From Hell (2001, USA) on Hughesin ohjaajaveljeksien Albertin ja Allenin ohjaama sarjamurhaajatrilleri. Aikaisemmin parhainten synkästä Vietnam-filmatisoinnista Dead Presidents tunnettu kaksikko ohjaa nyt From Hellissä Johnny Deppin esittämää rikostutkija Abberline’a, joka osittain tositapahtumien mukaisen tarinan kautta alkaa tutkimaan Lontoon kaduilla tehtyjä kylmäverisiä murhia.

Viiltäjä-Jackin legenda on ollut elokuvattavana useita kertoja ja pääsyynä on ollut varmasti tämän “ensimmäisen sarjamurhaajan” tarjoamat monipuoliset piirteet, joista lehdistö aikoinaan raportoi ensimmäisenä myöhemmin kirjallisuus ja televisio edistivät ja kasvattivat legendaa. Hughesin veljekset ovat lähtökohdiltaan olleet liikkeellä hieman toisesta suunnasta, kun pohjana on ollut Alan Mooren kirjoittama samanniminen kulttisarjakuva (piirtänyt Eddie Campbell). Filmatisoitu trilleri ei kuitenkaan sisällä sarjakuvamaista kerrontaa, onneksi näin.

From Hell alkaa hieman ennen ensimmäisiä murhia. Tapahtumat liikahtavat vauhtiin, kun eräs portto murhataan kylmäverisesti pahoinpidellen. Tapauksen kimppuun tulee Deppin esittämä Abberline, johtavassa asemessa oleva rikostutkija. Ajan kuluessa löytyy saastaisilta kujilta myös toinen silvottu huora, merkittävänä erona ruumis on nyt vain silvottu ammattimaisin ottein siveellisiltä alueilta. Oopiumiin ja absinttiin menevä rikostutkija kokee murhat etukäteen unissaan ja yhdistääkin tämän kyvyn ammattitaitoonsa. Sarjamurhaaja julistaa murhiaan kuin voittoja erilaisilla kirjeillä “From Hell” ja ruumiiden elimillä kuin enteenä tulevista uusista teurastuksistaan.

Hughesien elokuva esittää sarjamurhaajaksi useampia kuin yhden epäillyn samoin kuin aikoinaan vuonna 1888 tekivät rikostutkijat ja kansalaiset. Epäillyiksi joutuivat juutalaiset ja vapaamuurarit kuin myös yksittäiset ulkomaalaiset kaupustelijat tai lihanteurastajat. Elokuvan ratkaisu ei paljoa paina, kun todellisuudessa todellinen Viiltäjä-Jack jatkoi kulkueen Lontoon kaduilla.

Tämä ei silti haittaa elokuvan tunnelmaa, jos kuvioista unohdetaan myös järjettömän epäsovinnaisessa roolissa esiintyvä Heather Graham (Austin Powers: Agetti, joka tuuppasi minua) ja hänen osallisuudet tapahtumille. Elokuva luo juuri tunnelmansa Prahaan rakennetun lavastekorttelin sisälle, jonne joupot, huorat, aateliset ja sarjamurhaaja sopivat elämään oivallisesti (on hyvä sivuuttaa miljöön katujen siisteys). Elokuva kompastuukin kuitenkin pääosanesittäjien epätasaisuuteen. Grahamin lisäksi pääosanesittäjä Johnny Depp on masentavan tylsä rikostutkijana verrattuna miehen muuten todella mielenkiintoiseen näyttelijäuraan (Saksikäsi Edward, Ed Wood, Päätön ratsumies). Osan näyttelytaidottomuudesta lastaisin ohjaajakaksikon syliin valitessaan ja ohjatessaan näyttelijöitä. Robbie Coltrane (Harry Potter ja viisasten kivi) ja Ian Holm (Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit) onneksi sivuosissa ylläpitävät viktoriaanista kauneutta ja kauheutta.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202