From Hell

From Hell (2001)

  • 2

Viiltäjä-Jack -elokuvien uusin goottipiirteet omaava From Hell on Hughesin ohjaajaveljeksien Albertin ja Allenin ohjaama sarjamurhaajatrilleri.

julkaistu 2002-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

From Hell
From Hell 

From Hell

Ohjaus Albert Hughes, Allen Hughes
Näyttelijät Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane, Ian Holm, Jason Flemyng, Ian Richardson, Katrin Cartlidge, Joanna Page
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 20th Century Fox, Stillking ja Underworld Entertainment

Viiltäjä-Jack -elokuvien uusin goottipiirteet omaava From Hell (2001, USA) on Hughesin ohjaajaveljeksien Albertin ja Allenin ohjaama sarjamurhaajatrilleri. Aikaisemmin parhainten synkästä Vietnam-filmatisoinnista Dead Presidents tunnettu kaksikko ohjaa nyt From Hellissä Johnny Deppin esittämää rikostutkija Abberline’a, joka osittain tositapahtumien mukaisen tarinan kautta alkaa tutkimaan Lontoon kaduilla tehtyjä kylmäverisiä murhia.

Viiltäjä-Jackin legenda on ollut elokuvattavana useita kertoja ja pääsyynä on ollut varmasti tämän “ensimmäisen sarjamurhaajan” tarjoamat monipuoliset piirteet, joista lehdistö aikoinaan raportoi ensimmäisenä myöhemmin kirjallisuus ja televisio edistivät ja kasvattivat legendaa. Hughesin veljekset ovat lähtökohdiltaan olleet liikkeellä hieman toisesta suunnasta, kun pohjana on ollut Alan Mooren kirjoittama samanniminen kulttisarjakuva (piirtänyt Eddie Campbell). Filmatisoitu trilleri ei kuitenkaan sisällä sarjakuvamaista kerrontaa, onneksi näin.

From Hell alkaa hieman ennen ensimmäisiä murhia. Tapahtumat liikahtavat vauhtiin, kun eräs portto murhataan kylmäverisesti pahoinpidellen. Tapauksen kimppuun tulee Deppin esittämä Abberline, johtavassa asemessa oleva rikostutkija. Ajan kuluessa löytyy saastaisilta kujilta myös toinen silvottu huora, merkittävänä erona ruumis on nyt vain silvottu ammattimaisin ottein siveellisiltä alueilta. Oopiumiin ja absinttiin menevä rikostutkija kokee murhat etukäteen unissaan ja yhdistääkin tämän kyvyn ammattitaitoonsa. Sarjamurhaaja julistaa murhiaan kuin voittoja erilaisilla kirjeillä “From Hell” ja ruumiiden elimillä kuin enteenä tulevista uusista teurastuksistaan.

Hughesien elokuva esittää sarjamurhaajaksi useampia kuin yhden epäillyn samoin kuin aikoinaan vuonna 1888 tekivät rikostutkijat ja kansalaiset. Epäillyiksi joutuivat juutalaiset ja vapaamuurarit kuin myös yksittäiset ulkomaalaiset kaupustelijat tai lihanteurastajat. Elokuvan ratkaisu ei paljoa paina, kun todellisuudessa todellinen Viiltäjä-Jack jatkoi kulkueen Lontoon kaduilla.

Tämä ei silti haittaa elokuvan tunnelmaa, jos kuvioista unohdetaan myös järjettömän epäsovinnaisessa roolissa esiintyvä Heather Graham (Austin Powers: Agetti, joka tuuppasi minua) ja hänen osallisuudet tapahtumille. Elokuva luo juuri tunnelmansa Prahaan rakennetun lavastekorttelin sisälle, jonne joupot, huorat, aateliset ja sarjamurhaaja sopivat elämään oivallisesti (on hyvä sivuuttaa miljöön katujen siisteys). Elokuva kompastuukin kuitenkin pääosanesittäjien epätasaisuuteen. Grahamin lisäksi pääosanesittäjä Johnny Depp on masentavan tylsä rikostutkijana verrattuna miehen muuten todella mielenkiintoiseen näyttelijäuraan (Saksikäsi Edward, Ed Wood, Päätön ratsumies). Osan näyttelytaidottomuudesta lastaisin ohjaajakaksikon syliin valitessaan ja ohjatessaan näyttelijöitä. Robbie Coltrane (Harry Potter ja viisasten kivi) ja Ian Holm (Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit) onneksi sivuosissa ylläpitävät viktoriaanista kauneutta ja kauheutta.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202