Forgetting Sarah Marshall

Forgetting Sarah Marshall (2008)

  • 3
Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2008-09-10 / päivitetty 22.10. klo 15:03

KUVA 3

Mila Kunis ja Jason Segel
Mila Kunis ja Jason Segel 

KUVA 2

Kristen Bell ja Russel Brand
Kristen Bell ja Russel Brand 

KUVA 1

Jonah Hill ja Jason Segel
Jonah Hill ja Jason Segel 

Forgetting Sarah Marshall

Ohjaus Nicholas Stoller
Näyttelijät Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russel Brand
Maa Yhdysvallat
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Apatow Productions

Amerikkalaisen komedian tärkein nimi tällä hetkellä on Judd Apatow. Pitkän linjan käsikirjoittaja kynäili jo aikanaan The Ben Stiller Show’ta, ja muutamia vuosia myöhemmin rikollisen vähäiselle huomiolle jäänyttä Freaks and Geeksiä. Sittemmin elokuviin siirtyneen miehen kynästä ovat lähteneet mm. 40v. ja neitsyt ja Paksuna (Knocked Up), jotka hän myös ohjasi.

Apatowin jälki on vahva myös tuottajana. Forgetting Sarah Marshall on Superbadin ja Knocked Upin hengenheimolainen – pääosin terävä, mutta fokuksensa paikoin hukkaava farssi, joka elää enemmänkin yksittäisten kohtausten kuin saumattoman kokonaisuuden voimin.

Peter Bretter (Jason Segel, joka on myös elokuvan käsikirjoittaja) on nuori muusikko, joka elättää itseään TV-sarjan taustamusiikkeja tehtaillen. Pintapuolisesti kaikki on hyvin: Peterillä kun on kainalossaan miestä elättävän etsiväsarjan viehkeä keulakuva, Sarah Marshall (Kristen Bell). Telkun ääressä viihtyvän puoliluuserin arki kuitenkin järkkyy, kun Sarah saa tarpeekseen ja jättää miehen.

Murheiden alhossa Peter tulee lopulta ostaneeksi lentolipun Havaijille. Vaan kukas asusteleekaan samassa hotellissa uuden rock-kukkonsa Aldous Snow’n (Russel Brand) kanssa, ellei Sarah Marshall. Erotuskiensa syövereissä ryömivä Peter tutustuu kuitenkin myös hotellin viehättävään vastaanottovirkailijaan, Racheliin (Mila Kunis).

Elokuva on ulkoasultaan kömpelö – laiska kamera ei rajaa toimintaa järin tyylikkäästi, ja riisuttu ääniraita tuntuu keskeneräiseltä. Jo musiikkien ahkerampi käyttö lisäisi elokuvan sujuvuutta huomattavasti. Juoni itsessään ei myöskään ole ihmeellinen: luuseri on menettänyt naisensa rokkarille kerran jos toisen ennenkin.

Forgetting Sarah Marshallin vahvuus onkin sen hiomaton, ja siksi niin toimiva komiikka. Tekijät leikittelevät hienosti genren kliseillä – välillä niitä väistellen, välillä niihin tietoisesti uppoutuen.

Yksittäiset kohtaukset saavat nauruhermot koetukselle: Peter itkemässä Muodin huipulle -realityn äärellä, imitoimassa Gandalfia kuluneissa verkkareissaan, rakastelemassa espanjaa hölöttävän blondin kanssa. Tekijät osuvat maaliin suurimman osan ajasta, osaksi siksi, että tilanteet maltetaan lopettaa ajoissa. Hyvääkään vitsiä ei lypsetä loputtomiin – vaikka Peterin penis jonkun mielestä filmillä turhan kauan viihtyykin.

Nykykomedioiden laajassa tarjonnassa Forgetting Sarah Marshall ei ole yhtään pöllömpi tuttavuus. Kun seuraavaa Big Lebowskia on ilmeisen turha odottaa, tarjoaa Apatowin alati laajeneva ryhmä kelvon korvikkeen laatuviihteen ystäville.

Ohjaajadebytantti Nicholas Stoller, joka kynäili Apatowin kanssa taannoisen Taalat taskuun, Dick & Jane -hupailun, ei tekijänä ehkä ole terävimmästä päästä, mutta hienon pohjatekstin ja mainioiden näyttelijöiden rinnalla on vaikea epäonnistua kokonaan. Erityisesti Segelin apaattinen nyyhkyttäjä kerää katsojan sympatiat konstittomalla ulosannillaan. Herkullinen on myös Russel Brandin henkilöimä oksettavan pompöösi Aldous Snow nahkahousumaneereineen.

Näiden lisäksi sivuosissa nähdään muista Apatow-tuotannoista tuttuja nimiä, kuten Paul Rudd (Paksuna), Jonah Hill ja Bill Hader (Superbad).

Hiukan laiskasti etenevä elokuva olisi kenties kaivannut tiivistämistä – ja varsinkin pidennetyn version kohtaukset ovat pääosin turhia – mutta toisaalta sen hellyyttävä kömpelyys olisi tällöin saattanut kärsiä. Ja kaiken päälle tarjoaa Stollerin keitos ainakin yhden mainion musiikkinumeron – milloin näemmekään Dracula-aiheisen nukkeanimaation?

Teksti: © 2008 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202