Footloose

Footloose (2011)

| DVD
  • 2

Sanotaan se suoraan: Footloosen uusintaversio on parhaimmillaankin keskinkertainen.

julkaistu 2012-03-21 / päivitetty 22.03. klo 10:10

KUVA 3

Miles Teller, Kenny Wormald
Miles Teller, Kenny Wormald 

KUVA 2

Julianne Hough, Kenny Wormald
Julianne Hough, Kenny Wormald 

KUVA 1

Andie MacDowell, Kenny Wormald, Dennis Quaid
Andie MacDowell, Kenny Wormald, Dennis Quaid 

Footloose

Ohjaus Craig Brewer
Näyttelijät Kenny Wormald Julianne Hough Dennis Quaid
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Footloosen uusintaversio on tylsähkö nuorisoelokuva, jonka tarina on lähes identtinen vuoden 1984 alkuperäisteoksen kanssa. Elokuvan tanssikohtaukset ovat kuitenkin hienoja.

Tänä syksynä tanssifanit ovat saaneet ihailla Wim Wendersin taidokasta Pinaa, joka edustaa sekä tanssi- että 3D-elokuvien aatelia. Pinan kaltaisia taidetanssielokuvia esitetään teattereissa vain harvoin. Footloosen tapaisista bulkkitanssielokuvista ei sen sijaan ole viime vuosina ollut pulaa. Pinaa luontevampia vertailukohtia Footlooselle ovatkin esimerkiksi Honey sekä Step Up -trilogia, joka huipputanssijoiden ja -koreografien panoksesta huolimatta muuttui osa osalta yhä kelvottomammaksi.

Pinaan Footloose vertautuu kuitenkin siinä, että myös Footloosen tekijät ovat ohjaaja Craig Brewerin johdolla osanneet kuvata tanssia. Kameralla ei kikkailla liikaa, ja katsoja ehtii nähdä mitä kankaalla tapahtuu. Erityisesti Step Up 3D:ssä ohjaaja Jon M. Chu vaihtoi kuvakulmaa niin usein, ettei sinänsä taidokkaiden tanssijoiden liikkeistä saanut selkoa.

Footloosen uusintaversion juoni noudattelee pääpiirteissään alkuperäisteoksen kaavaa. Ren McCormack (Kenny Wormald) muuttaa äitinsä kuoltua Bostonista Bemontin pikkukylään. Muutamaa vuotta aikaisemmin kylässä on sattunut viiden nuoren hengen vaatinut onnettomuus, jonka seurauksena kyläyhteisö päättää kirkon johdolla kieltää niin kovaäänisen musiikin kuin tanssimisenkin. Suurkaupungissa kasvanut Ren ja kapinallinen papin tytär Ariel (Julianne Hough) yhdistävät voimansa uhatakseen jämähtänyttä kulttuuria.

Hämmästyttävää kyllä, 1980-luvulta poimitut tapahtumat tanssi- ja rock-kieltoineen vaikuttavat 2010-luvullakin kohtuullisen uskottavilta. Ja mikä parasta, tanssikohtauksista päätellen kylässä, joka on kieltänyt tanssimisen rangaistuksen uhalla, kasvaa poikkeuksellisen taitavia tanssijoita.

Footloose ei kuitenkaan onnistu rikkomaan tylsien tanssielokuvien kaavaa. Juoni on geneerinen, käsikirjoitus – erityisesti kirkon ja valtion suhdetta pohtiessaan – jopa hölmö ja näyttelijätkin korkeintaan kelvollisia. Sivujuoni romurallia ajavasta Chuckista (Patrick John Flueger) on kaiketi mukana vain, jotta tytöt saisivat houkuteltua myös poikaystävänsä teatteriin. Toisaalta päähenkilöiden kokemus rajojen rikkomisesta ja yhteisen hyvän rakentamisesta välittyy. Tätä nuorisoelokuvissa toivoisi näkevänsä useammin.

Jäämme odottamaan tanssielokuvaa, jossa yhdistyvät taidokkaat tanssikohtaukset, kiinnostava tarina ja hyvät näyttelijät. Sillä välin, pakko päästä rivitanssimaan!

DVD: Paramountin julkaisussa anamorfinen laajakuva kuvasuhteella 2.35:1 ja ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202