Flightplan

Flightplan (2005)

  • 2

Jodie Fosterin tähdittämä Flightplan alkaa lupaavasti. Kesken lentoa päähenkilö huomaa kauhukseen, että hänen pieni tyttönsä on kadonnut.

julkaistu 2006-03-08 / päivitetty 22.08. klo 16:04

KUVA 3

Jodie Foster
Jodie Foster 

KUVA 2

Sean Bean ja Peter Sarsgaard
Sean Bean ja Peter Sarsgaard 

KUVA 1

Jodie Frost on hukannut poikansa. Auts.
Jodie Frost on hukannut poikansa. Auts. 

Flightplan

Ohjaus Robert Schwentke
Näyttelijät Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean, Kate Beahan
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Touchstone Pictures ja Imagine Entertainment.

Kyle (Jodie Foster) on tyttärensä Julian (Marlene Lawston) kanssa matkalla Berliinistä New Yorkiin hautaamaan juuri kuolleen miehensä. Lentokone on uusinta teknologiaa ja valtavan suuri. Kyle tuntee sen läpikotaisin, hän on nimittäin suunnitellut osan siitä.

Kesken matkaa Kyle huomaa kauhukseen, että hänen pieni tyttönsä on kadonnut. Kukaan ei tiedä minne hän on joutunut. Onko hänet kidnapattu? Lentokoneen kapteeni (Sean Bean), lentokonepoliisi (Peter Sarsgaard) ja koko koneen henkilökunta auttavat Kyleä pienokaisen etsinnöissä, mutta turhaan. Tyttö on hävinnyt kuin savuna ilmaan.

Paljon tätä enempää ei elokuvan juonesta halua paljastaa ettei vahingossakaan pilaa sen tulevilta katsojilta (mahdollista) oivaltamisen iloa.

Pitää myöntää, että Flightplan (2005 Yhdysvallat) alkaa varsin lupaavasti. Ohjaaja Robert Schwentke kuvaa alkupuolen tapahtumia metallinsinisen linssin läpi ja luo lentokoneeseen mahdollisimman kylmän ja salaperäisen tunnelman. Yhtäkkiä jättiläismäinen lentokonekin näyttäytyy katsojalle äärimmäisen klaustrofobisena paikkana. Oman 2000-luvulle tyypillisen leimansa tilanteelle antaa 9/11-terrori-iskujen jälkeinen pelon ilmapiiri: lennolla on mukana muutamia arabeja, jotka saavat ensimmäisinä syytökset niskaansa niin Kyleltä kuin parilta muultakin amerikkalaiselta kanssamatkustajalta. Ilmassa on paniikkia.

Hyvästä alusta huolimatta Flightplan alkaa valitettavasti menettämään kiinnostavuuttaan kolmen ensimmäisen vartin jälkeen. Mielenkiintoinen idea alkaa hukkumaan tyypillisten juonenkäänteiden sekaan ja mukaan alkaa ilmestyä ilmeisen hätäisesti kyhättyjä epäuskottavuuksia. Elokuvan loppupuolella juonen viimeisetkin rippeet unohdetaan ja kokematon Schwentke alkaa korvaamaan sisältöä toiminnalla.

Sama kaava pätee näyttelijäsuorituksiinkin. Jodie Foster ja Sean Bean näyttelevät aluksi kiihkeästi, mutta puolenvälin jälkeen näyttelijöilläkään ei ole enää muuta tehtävää kuin ähistä, huutaa ja juosta. Hento Foster ei ole tässä parhaimmillaan. Lentokonepoliisi Gene Carsonia esittävä Peter Sarsgaard näyttelee lakonisesti, eikä tuosta roolista voisi parempikaan näyttelijä kerätä kovin suuria kiitoksia.

On harmi, että Flightplan menettää kaiken potentiaalinsa loppupuolen typeriin juonenkäänteisiin ja puuduttavaan toimintaan. On vaikea ymmärtää, miten elokuvan tuottajien mielestä näin mielenkiintoisesti käynnistyvään trilleriin sopii niin tylsä lopetus. Vielä vaikeampaa on uskoa, että näin kiinnostavan premissin keksineet käsikirjoittajat (Peter A. Dowling ja Billy Ray) eivät osaa kirjoittaa elokuvalleen loppua.

Pettymyksestä huolimatta Flightplan voi toimia mukiinmenevänä viihdykkeenä, kunhan ei erehdy odottamaan elokuvalta liikoja. Harmi vaan, näitä kun on nähty ennenkin.

teksti: © 2006 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202