Flightplan

Flightplan (2005)

  • 2

Jodie Fosterin tähdittämä Flightplan alkaa lupaavasti. Kesken lentoa päähenkilö huomaa kauhukseen, että hänen pieni tyttönsä on kadonnut.

julkaistu 2006-03-08 / päivitetty 22.08. klo 16:04

KUVA 3

Jodie Foster
Jodie Foster 

KUVA 2

Sean Bean ja Peter Sarsgaard
Sean Bean ja Peter Sarsgaard 

KUVA 1

Jodie Frost on hukannut poikansa. Auts.
Jodie Frost on hukannut poikansa. Auts. 

Flightplan

Ohjaus Robert Schwentke
Näyttelijät Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean, Kate Beahan
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Touchstone Pictures ja Imagine Entertainment.

Kyle (Jodie Foster) on tyttärensä Julian (Marlene Lawston) kanssa matkalla Berliinistä New Yorkiin hautaamaan juuri kuolleen miehensä. Lentokone on uusinta teknologiaa ja valtavan suuri. Kyle tuntee sen läpikotaisin, hän on nimittäin suunnitellut osan siitä.

Kesken matkaa Kyle huomaa kauhukseen, että hänen pieni tyttönsä on kadonnut. Kukaan ei tiedä minne hän on joutunut. Onko hänet kidnapattu? Lentokoneen kapteeni (Sean Bean), lentokonepoliisi (Peter Sarsgaard) ja koko koneen henkilökunta auttavat Kyleä pienokaisen etsinnöissä, mutta turhaan. Tyttö on hävinnyt kuin savuna ilmaan.

Paljon tätä enempää ei elokuvan juonesta halua paljastaa ettei vahingossakaan pilaa sen tulevilta katsojilta (mahdollista) oivaltamisen iloa.

Pitää myöntää, että Flightplan (2005 Yhdysvallat) alkaa varsin lupaavasti. Ohjaaja Robert Schwentke kuvaa alkupuolen tapahtumia metallinsinisen linssin läpi ja luo lentokoneeseen mahdollisimman kylmän ja salaperäisen tunnelman. Yhtäkkiä jättiläismäinen lentokonekin näyttäytyy katsojalle äärimmäisen klaustrofobisena paikkana. Oman 2000-luvulle tyypillisen leimansa tilanteelle antaa 9/11-terrori-iskujen jälkeinen pelon ilmapiiri: lennolla on mukana muutamia arabeja, jotka saavat ensimmäisinä syytökset niskaansa niin Kyleltä kuin parilta muultakin amerikkalaiselta kanssamatkustajalta. Ilmassa on paniikkia.

Hyvästä alusta huolimatta Flightplan alkaa valitettavasti menettämään kiinnostavuuttaan kolmen ensimmäisen vartin jälkeen. Mielenkiintoinen idea alkaa hukkumaan tyypillisten juonenkäänteiden sekaan ja mukaan alkaa ilmestyä ilmeisen hätäisesti kyhättyjä epäuskottavuuksia. Elokuvan loppupuolella juonen viimeisetkin rippeet unohdetaan ja kokematon Schwentke alkaa korvaamaan sisältöä toiminnalla.

Sama kaava pätee näyttelijäsuorituksiinkin. Jodie Foster ja Sean Bean näyttelevät aluksi kiihkeästi, mutta puolenvälin jälkeen näyttelijöilläkään ei ole enää muuta tehtävää kuin ähistä, huutaa ja juosta. Hento Foster ei ole tässä parhaimmillaan. Lentokonepoliisi Gene Carsonia esittävä Peter Sarsgaard näyttelee lakonisesti, eikä tuosta roolista voisi parempikaan näyttelijä kerätä kovin suuria kiitoksia.

On harmi, että Flightplan menettää kaiken potentiaalinsa loppupuolen typeriin juonenkäänteisiin ja puuduttavaan toimintaan. On vaikea ymmärtää, miten elokuvan tuottajien mielestä näin mielenkiintoisesti käynnistyvään trilleriin sopii niin tylsä lopetus. Vielä vaikeampaa on uskoa, että näin kiinnostavan premissin keksineet käsikirjoittajat (Peter A. Dowling ja Billy Ray) eivät osaa kirjoittaa elokuvalleen loppua.

Pettymyksestä huolimatta Flightplan voi toimia mukiinmenevänä viihdykkeenä, kunhan ei erehdy odottamaan elokuvalta liikoja. Harmi vaan, näitä kun on nähty ennenkin.

teksti: © 2006 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202