Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey (2015)

| Blu-ray
  • 1

EL Jamesin suositun sadomasoharlekiinin filmatisointi on karsittu, kylmä ja kiiltävä.

julkaistu 2015-06-18 / päivitetty 21.08. klo 17:05

KUVA 2

Jamie Dornan
Jamie Dornan 

KUVA 1

Dakota Johnson
Dakota Johnson 

Fifty Shades of Grey

Ohjaus Sam Taylor-Johnson
Näyttelijät Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Luke Grimes, Marcia Gay Harden, Max Martini, Eloise Mumford, Dylan Neal, Rita Ora, Victor Rasuk, Callum Keith Rennie
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Romaanin Fifty Shades of Grey analyyseillä täytettiin muutama vuosi sitten palstametrejä, vaikka suosion lisäksi siihen liittyy vain vähän kiinnostavaa. Usein aihetta lähestyttiinkin sosiologian kautta. Elokuvallistus tarjoaa mahdollisuuden kierrättää nämä näkökulmat, mutta jätän väliin.

Kuten tiedetään, kirjan äidin EL Jamesin proosan sanominen luokattomaksi on loukkaus sanoille ja luokille. Käsikirjoitus (Kelly Marcel) karsii sitä siksi niin paljon kuin mahdollista, muun muassa päähenkilö Anastasia Steelen hullunkurisen sisäisen monologin. Jäljelle jää tarina rikkaan prinssin liikemiehen ja ujon maalaistytön kirjallisuuden opiskelijan karikkoisesta rakkaudesta, kierteellä (tai EL Jamesia lainaten, “yllättävällä liikeradalla”).

Pienen kosiskeluvaiheen jälkeen neitsyt-Ana (Dakota Johnson) karahtaa Christian Greyn (Jamie Dornan) tummien vesien sadokiville. Greyllä on punainen huone, jossa naiset saavat piiskaa ja sen sellaista. Alistujan paikalle sovitettavan Anastasian utelias vastahakoisuus muodostaa elokuvan keskeisen köydenvedon.

BDSM-tematiikka palvelee tarinassa kahta päätarkoitusta: Toissijaisesti se toimii allegoriana parisuhteen neuvotteluista, valta-asetelmista ja intimiteetin pelosta. Vertaustaso on hedelmätön ja jäykkä, eikä tämä viittaa kujeilevasti herra Greyn elimeen, koska siitä ei puolihäveliäässä elokuvassa nähdä vilaustakaan.

Falloksen rooli lankeaa Greyn toimistotornille.
Siihen päähenkilö tutustuu hilpeässä otosparissa, joka väläyksenä muistuttaa Ayn Rand -sovitus Pilvenpiirtäjän peniilistä loppuhuipennuksesta. Yhtä tutusti Greyn maailma koostuu lasista, teräksestä ja kivestä: se on libertaristin hengenmaisema.

Ensisijassa eksoottinen seksimieltymys antaa luvan pehmopornokuvastolle, joka on miljöön tapaan kliinistä ja objektivoivaa. Vaatimattomalla olemassaolollaan se muistuttaa siitä, kuinka vähän eroottista kuvastoa jättistudiot tuottavat. Ehkäpä seksikohtausten hurjimmat piiskahetket shokeeraavat valtavirtaiseen kuvastoon täysin uinahtanutta.

Fifty Shades of Grey on trilogian avaus, joka jää kaareltaan kesken. Ensimmäisen osan opetus näyttäisi olevan, ettei omnipotentti Ken-nukke ole turvallisin parinvalinta. Tästä ilmeisesti päädytään kuitenkin vielä toisiin tulemiin.

Ohjaaja Sam Taylor-Johnsonin kunniaksi sanottakoon, että näistä kirjallisista lähtökohdista olisi helposti saanut aikaan masokistin lempielokuvan. Sen sijaan kangasmaailmaan saatellaan nyt lempeä kompromissi, laadukas mitättömyys, välttämätön askel Hollywoodin tuotteistamisen voittokulussa, katsomiskokemus, joka ei edes satu sen vertaa että jättäisi muistoa.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja 5.1 DTS HD – Master Audio -ääniraita.

Ekstrat:
– The Unseen Version: Extended Version With An Alternate Ending
– A Tease Of Fifty Shades Darker
– Behind The Shades
– EL James & Fifty Shades
– Fifty Shades: The Pleasure Of Pain
– Music Videos
– 360 Set Explorer With Hot Spots
– Behind The Scenes Of “Earned It” (Fifty Shades Of Grey)
– The World Of Fifty Shades Of Grey – Christian, Ana And Friends & Family

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202