Fantasia 2000

Fantasia 2000 (1999)

  • 3

Disneyn Fantasia 2000 tarjoaa edes pienen hetkisen päästä pois tästä maailmasta omaan mieleesi lentämään valaiden kanssa.

julkaistu 2000-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Fantasia 2000
Fantasia 2000 

Fantasia 2000

Ohjaus James Algar, Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi, Hendel Butoy, Francis Glebas, Eric Goldberg, Don Hahn, Pixote Hunt
Näyttelijät Steve Martin, Leopold Stokowski, James Earl Jones (äänet)
Maa Yhdysvallat
Pituus 75 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Walt Disney Pictures

Ääni ja kuva elävät yhdessä. Fantasia 2000 (1999 USA) tarjoaa kuvan ja äänen tanssia reilun tunnin verran seitsemään episodiin jaettuna. Erittäin kaunista liikettä soinnussa musiikin ja äänien kanssa. Kuva ja musiikki ovat kuitenkin vasta kaksi aistihavaintoa, maut ja hajut ja tunteminen jäävät vielä ulkopuolelle. Silti Fantasia 2000 tarjoaa loisteliasta “oopperaa” jos saan sanoa.

1940 Walt Disney halusi valkokankaalle ehkä suurimman ja loisteliaimman elokuvan, jossa musiikki ja animaatio tanssisivat Beethovenin ja muiden kanssa. Kuuden vuosikymmenen jälkeen Walt-sedän veljenpoika Roy haluaa tuoda ihmisille samanlaisen tunteen mitä aikoinaan hänen pappansa halusi. Tietokonetekniikalla, massiivisilla orkestereilla, huippuammattilaisilla on luoto milleniumversio Fantasiasta. Alkuperäisestä Fantasiasta on otettu mukaan Noidan Oppipoika jakso.

Seitsemän erilaista piirrosjaksoa tanssivat klassisen musiikin tahdissa. Ensimmäisenä on pohjoisella pallonpuoliskolla tapahtuva valaitten lentoshow, jossa on hyödynnetty tietokonetekniikkaa hienosti. Seuraavaksi on vuorossa Rhapsody in Blue, suurkaupungin kiireestä ja ihmisistä kertova ironinen tarina. Rhapsody in Blue onkin suurin poikkeus koko Fantasiassa, yksinkertaisesti pelkin ääriviivoin kuvaten jakso muistuttaa ehkä 60 vuoden takaista elämää. Muissa jaksoissa nähdään Nooan Arkki, H. C. Andersenin Pieni Tinasotilas sadusta muunneltu versio ja heikko täytepala jojolla leikkivästä flamingosta. Loppuun on jätetty filmin paras pätkä, jossa kevät herättää luonnon elämään, mutta tulivuori syöksee kaiken kuolemaan.

Fantasia 2000 vaatii ehdottomasti suuren kuvapinta-alan, josta katsoa liikkeitä. Toiseksi se vaatii ehdottomasti myös laadukkaat äänentoistolaitteet, siis suuntaa johonkin teatteriin katsomaan elokuva. Oikeuksiinsa elokuva ei pääse koti-tv:ssä, jossa pieni kuva ja ääni pilaavat suuren osan nautinnosta. Elokuvan episodien väleihin on tungettu tylsää ja jenkkiläistä dental-white-hymyilyä, jota esittävät mm. Steve Martin, Itzhak Perlman ja Bette Midler.

Fantasia 2000 tarjoaa edes pienen hetkisen päästä pois tästä maailmasta omaan mieleesi lentämään valaiden kanssa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202