Fair Game

Fair Game (2010)

| Blu-ray
  • 3

Keskustelunherättäjäna toimiva ja kiinnostava trilleri CIA-agentti Valerie Plamen paljastamisesta.

julkaistu 2011-04-20 / päivitetty 20.04. klo 23:11

KUVA 4

Sean Penn
Sean Penn 

KUVA 3

Sean Penn
Sean Penn 

KUVA 2

Naomi Watts ja Sean Penn
Naomi Watts ja Sean Penn 

KUVA 1

Naomi Watts ja Sean Penn
Naomi Watts ja Sean Penn 

Fair Game

Ohjaus Doug Liman
Näyttelijät Naomi Watts, Sean Penn, Sam Shepard, Bruce McGill, Brooke Smith
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Fair Game poster

Fair Game kuvaa Yhdysvalloissa kohun aiheuttanutta agentti Valerie Plamen paljastamista. Trillerin päämäärä on totuuden vääristelyn vaarallisuuden osoittaminen. Polttavan kiinnostava aihe ja näkemyksellinen ote kärsivät ajoittaisesta paatoksellisuudesta.

Kaksoistornien sortumista pian seuranneen Afganistanin sodan ensimmäisten laukausten vielä kaikuessa, Bushin hallinnon haukat suunnittelivat jo hyökkäystä Irakiin. CIA painostettiin tuottamaan tiedustelutietoa, joka yhdistäisi Husseinin hallinnon syyskuun yhdennentoista terroristeihin ja joukkotuhoaseisiin.

Valerie Plame (elokuvassa Naomi Watts) oli yksi salassa toimineista tiedusteluammattilaisista, jonka tehtäväksi asetettiin ydinasekytköksen löytäminen. Pahamaineiseksi nousi etenkin väite Nigeristä ostetusta uraanirikasteesta, niin kutsutusta yellowcakesta. Plamen mies, Afrikka-asiantuntija Joe Wilson (Sean Penn) toimi CIA:n avustajana ja raportoi käynnistään: Nigerin uraanirikastejohtolanka ei voinut olla kelvollinen tiedustelutieto.

Kun Bushin hallinto käytti hyökkäyksen julkisena perusteena Husseinin Nigerin-kauppoja ja Irakin sota alkoi, julkaisi Wilson New York Timesissa löydöksensä, jotka osoittivat että valtionjohto oli valehdellut. Pian seurasivat hallinnon vastatoimet: Dick Cheney valtuutti avustajansa Lewis “Scooter” Libbyn välityksellä Plamen paljastamisen julkisuuteen, osana Wilsonin suunnitelmallista mustamaalaus- ja ahdistelukampanjaa.

Doug Limanin Fair Game ottaa historian vakavasti, eikä olennaisesti väritä tapahtumia omilla faktoilla. Se on tärkeää; toisen Bourne-ohjaajan Paul Greengrassin muodollisesti kiinnostava Irak-elokuva Green Zone kompastuu tökerön optimistiseen fiktioon. Green Zonen tapaan dokumentaarista kuvallista tyyliä hakevaan, alusta vahvasti imaisevaan kerrontaan hiipii toisenlainen häiriö.

Dialogilla ja musiikkiraidalla korostetaan tapahtumien historiallista havinaa ja epäoikeudenmukaisuuden syvyyttä. Hyvät tarkoitusperät kääntyvät itseään vastaan ja siten tullaan vain saarnanneeksi käännytetyille. Myös Plamen ja Wilsonin perhe-elämän vaikeuksia julkisuuden puristuksissa ylidramatisoidaan muutamissa kohdin turhan tiedostavin sanankääntein ja tunteellisin selloin.

Viat eivät kaada elokuvaa, siitä haluaisi vaan pitää enemmän. Pääosat onnistuvat hyvin, Naomi Watts sopivan tiukassa ja Sean Penn hiljaisen karismaattisessa roolissa. Penn pitää hahmonsa kiihkeydestä huolimatta erityisen uskottavana. Plamen rooli jää loppua kohden perinteiseksi perheenhoitajaksi. Totuuspohjasta riippumatta se vaikuttaa tarinan ja sen hahmojen kiintopisteen lievältä hukkaamiselta.

Muutamaan kohtaukseen tiivistyy paljon sodan alkuhetkistä: Libbyn vierailu CIA:n luona, jossa hän ilmoittaa rivien välistä, että vain yksi totuus kelpaa; illalliskutsukeskustelu, jossa Plamen ja Wilsonin tuttavat toistelevat televisiossa levitettyjä virheitä ja spekulaatioita; Plamen paljastumisesta alkava mediamyrsky, joka helposti peitti alleen Wilsonin Irak-kirjoituksen.

Keskustelunherättäjäna ja luennoimisen vaikutelman välttäessään Fair Game on onnistunut poliittinen trilleri. Sen ajoittaiset sormenheristelyt mahdollistavat vastustajille kokonaisuuden tyrmäämisen propagandana. Vain pienin muutoksin Liman olisi luonut merkittävästä historian vaiheesta pitkälle kestävän fiktiivisen tulkinnan.

Blu-ray: FS Filmin julkaiseman laitoksen 1080p 2.35:1 -laajakuva on hieman haaleita mustia lukuunottamatta tarkka ja värintoistoltaan osuva. 5.1 DTS-HD MA -ääniraita on todella muhkea puhedraamalle.

Lisämateriaalina on poikkeuksellisesti ja kiinnostavasti Valerie Plamen ja Joe Wilsonin kommenttiraita. Elokuvan esikuvat kommentoivat etenkin tosielämän ja elokuvan eroja ja yhtäläisyyksiä

Teksti: © 2010-11 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202