Faija

Farsan (2010)

  • 2

Josef Fares jatkaa aiempien ohjaustensa hengessä tarinaa monikulttuurisesta Ruotsista. Ensi-ilta 23.4.

Anna Lehto
julkaistu 2010-04-21 / päivitetty 14.05. klo 14:02

KUVA 3

Torkel Petersson ja Jessica Forsberg
Torkel Petersson ja Jessica Forsberg 

KUVA 2

Hamadi Khemiri ja Jan Fares
Hamadi Khemiri ja Jan Fares 

KUVA 1

Jan Fares
Jan Fares 

Faija

Ohjaus Josef Fares
Näyttelijät Jan Fares, Torkel Petersson, Hamadi Khemiri, Juan Rodriguez
Maa Ruotsi
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Film i Väst, Memfis Film, Sveriges Television ja Sandrew Metronome.

Josef Faresin (mm. Leo, 2007) uusin komedia on kahden kauppa. Ensinnäkin Faija on elokuva yksinäisen leski-isän elämästä ja suhteesta poikansa perheeseen, jossa odotetaan lasta. Tosin adoptiolasta, eikä biologista vauvaa, kuten poika vaimoineen antaa isän pettymystä peläten ymmärtää. Tunteita, myös naurua, herättää ruotsalaistuneen pojan ja maahanmuuttajaisän suhde, johon olisi kannattanut keskittää enemmän voimavaroja. Ohjaaja Faresilla on aiheesta vahvaa näyttöä ja näytteleehän elokuvan nimiroolia hänen oma isänsä Jan Fares.

Toiseksi Faija on hyvin pitkä ruotsalainen alkuillan sketsishow. Faijan ympärillä kun pyörii tuhottomasti henkilöhahmoja. Hauskimpina potentiaaliset vaimoehdokkaat, jotka eivät kilpaile elokuvan päätarinan kanssa, toisin kuin työkavereina häärivät Torkell Petersson ja Juan Rodriguez. Heidät on aiheetta nostettu pääroolin rinnalle. Näin ollen katsoja pallottelee neljän eri tarinan kanssa ja punainen lanka on pahasti sotkussa.

Henkilöhahmojen kavalkadin yksi syy onkin naurunappulan painaminen. Faresin aiemmista elokuvista tutut tyyppihahmot eivät vain tällä kertaa vakuuta, vaan jäävät irrallisiksi karikatyyreiksi. Ehkä sen takia, että päähenkilö ei kykene sitomaan tarinoita yhteen. Hauskutteluun käytetään kuitenkin aikaa niin reilusti, että elokuvan kärki venyy liian pitkälle loppua kohden. Hapuilun seurauksena elokuvan mielenkiintoisin kohta, jossa poika paljastaa isälleen totuuden lapsesta, jää vaimeaksi.

Libanonilaissyntyinen elokuvaohjaaja Josef Fares on maahanmuuttaja-Ruotsin tulkki. Menestyksekäs ensiohjaus Jalla! Jalla! johdatteli katsojat kulttuuritörmäyksien hauskuuteen vuonna 2000. Seuraavina vuosina seurasi sekä komediaa että vakavampaa pohdintaa aiheesta. Faija lankeaa komedian puolelle ja viihdyttää ihan mukavasti.

Kulttuurierot ja maahanmuuttajuus ovat aiheita, joita voidaan käsitellä kuolemanvakavasti tai sitten rempseällä huumorilla. Iki-iloisessa Ruotsissa suosioon on noussut tietenkin jälkimmäinen tyyli. Ruotsalainen hyväntuulisuus sopii toki monikulttuurisuuden tai isä-poika-suhteen käsittelyyn, mutta yltääkseen huippuunsa, olisi Faijan käsikirjoitus tarvinnut hieman karsintaa.

Teksti: © 2010 Anna Lehto

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202