Factotum

Factotum (2005)

  • 3

Factotum piirtää kuvan sekatyöläisestä, joka haluaa löytää paikkansa maailmasta, mutta yrityksistä huolimatta torjutaan.

julkaistu 2005-03-06 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 1

Matt Dillon
Matt Dillon 

Factotum

Ohjaus Bent Hamer
Näyttelijät Matt Dillon, Lili Taylor, Fisher Stevens, Marisa Tomei
Maa Yhdysvallat / Ranska / Saksa / Ruotsi / Norja
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Bulbul Films, Canal+, Celluloid Dreams, MBP, Mikado Films, Network Movie, Norsk Filmfond, Norsk Filmstudio, Norwegian Film Institute, Pandora Filmproduktion GmbH, SF Norge A/S, StarkSales Inc. ja arte.

”Saavuin New Orleansiin sateessa aamulla kello viisi. Istuskelin vähän aikaa linja-autoasemalla, mutta sen porukka masensi minua, joten otin matkalaukkuni ja painuin ulos sateeseen kävelemään. En tiennyt missä asuntolat olivat, missä köyhä tienoo sijaitsi.”

Bukowskin kirjallisessa tuotannossa vallitsevina piirteinä on yleisesti ollut hänen itsensä kokemat tarinat ja kursailematon kirjoitustyyli. Siirrättäessä valkokankaalle tarinoiden kuvaaminen onnistuu hyvin, mutta puolet viehätyksestä eli kielellinen osio, jää pois.

Elokuvaohjaaja ja Bukowskin hyvä ystävä Barbet Schroder teki 80-luvulla ei niin menestyksekkään filmatisoinnin Baarikärpänen–nimisestä (Barfly) käsikirjoituksesta. Bukowskin alter egoa Henry Chinaskia esitti tuolloin jo itsekin alkoholisoitunut Mickey Rourke. Factotumissa Chinaskin tulkitsee Matt Dillon, joka on karsinut Rourken esityksessä vikaan menneitä maneereita. Dillon esittää ikääntyvää miestä, jonka ryhdissä, kävelyssä ja koko olemuksessa on jo elämän väsymystä, kun taas Rourke teki hahmon joka oli ylimielinen ja aina haastamassa riitaa. Kun Barfly oli kehno yritys, niin Factotum (2005 Yhdysvallat, Norja) on kyllä sitäkin parempi. Se ei yllä loistokkuuteen, mutta siinä on omat puolensa.

Näiden kahden elokuvan ulkopuolelta paras tähän päivään mennessä ilmestynyt Bukowski -filmatisointi taitaa olla Bukowskin kirjallisuuden pikkuserkku eli Coen veljesten Big Lebowski. Big Lebowskissa päähenkilönä on mies, joka viettää suurimman osan ajasta poltellen, juoden ja keilaten. Veljekset ovat kuitenkin punoneet yksinkertaisten mieltymysten ympärille laajan joukon sivuhahmoja ja kidnappausdraaman. Näin ollen kyseessä ei varsinaisesti ole Bukowski –filmatisointi, mutta se on tähän mennessä paras kuvaus Bukowskin hahmosta ja villeistä tarinoista, joihin hän vain sattuu päätymään.

Kuvauksellisesti selkeää linjausta ei elokuvasta oikein tahdo löytyä ja muutamat vedotkin tuntuvan olevan vain kikkoja kikkojen takia. Yleissovituksen ja silotellun yleisilmeen lisäksi, Chinaskin tapaamat naiset tuntuvat olevan enemmän eläväisiä, kuin mitä todellisuudessa olivat. Tämän kaltaisista päätöksistä ei kuitenkaan voi syyttää Hollywoodin tuotantokoneistoa, kun kyseessä on norjalainen ohjaaja ja monia erimaalaisia tuottajia.

Factotum piirtää kuvan sekatyöläisestä, joka haluaa löytää paikkansa maailmasta, mutta yrityksistä huolimatta torjutaan. Factotum ja muutamat käsikirjoitukseen lisätyt novellit ovat Bukowskin teksteistä kohtalainen filmatisointi ja asteen parempi, kuin Schroederin vuonna 1987 tehty Barfly, mutta silti jokin mystinen seikka Bukowskin tallentamisessa valkokankaalle jää kummittelemana elokuvaan. Tekijät ovat kirjan tapahtumien kulkua muuttamalla koittaneet luoda jonkinlaista draamankaarta, muuten jo yksinkertaisen kauniiseen tarinaan. Lisäksi rahoitusongelmien välttämiseksi elokuvasta on tehty turhan lattea ja tasapaksu vastatakseen Bukowskin alkuperäistä tyyliä romaanissa.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202