Banksyn dokumentti on karnevalistinen, kantaaottava ja jännittävä, aivan kuten ohjaajansakin.
Thierry Guetta halusi tehdä dokumentin Banksysta, mutta Banksy tekikin dokumentin Guiettasta – tai sekä että. Oli miten oli, lopputulos on kiinnostava katsaus katutaiteen eliittiin. Banksyn dokumentti on karnevalistinen, kantaaottava ja jännittävä, aivan kuten ohjaajansakin.
Omalaatuinen, aina videokameran kanssa liikkuva vintage-kauppias Thierry Guetta tutustuu serkkunsa Space Invaderin kautta katutaiteeseen ja -taiteilijoihin. Lopulta, pitkien etsintöjen jälkeen, Guetta saa tilaisuuden tutustua legendaariseen ja salaperäiseen Banksyyn. Luonteeltaan tilapäisen katutaiteen ikuistamiseksi tarvitaan intohimoinen kuvaaja, ja Guetta puhkuu intoa saadessaan ainutlaatuisen tilaisuuden seurata salaperäisen taiteilijan työtä lähietäisyydeltä. Guetta ja Banksy ystävystyvät.
Banksylle Guetta kertoo tekevänsä dokumenttia katutaiteesta, mutta todellisuudessa videokamera taitaa olla vain tekosyy taiteilijoiden mukana pyörimiseen. Kun hän alkaa koostaa materiaalistaan dokumenttia, lopputulos muistuttaa Banksyn sanoin ADHD-potilaan tekemää loputonta ja sietämätöntä traileria. Niinpä taiteilija päättää tehdä dokumentin itse.
Lopulta ei ole aivan selvää, kertooko Exit Through The Gift Shop Banksysta vai suurudenhullusta ja hieman tärähtäneesta Therry Guiettasta, myöhemmin taiteilijanimeltään Mr. Brainwashista. Taiteilijaksi Guetta päättää nimittäin ryhtyä, Banksyn rohkaisemana.
Guetta on oppinut jo ennen uraansa taiteilijana, että kutsumalla tuotetta designiksi sen arvon voi moninkertaistaa. Toisin kuin katutaiteilijakollegansa Guetta ei pyri luomaan omaa tyyliään, ottamaan kantaa tai edes tekemään kiinnostavia teoksia. Guetta haluaa tehdä rahaa, ja työtapana on leikkaa-liimaa. Mr. Brainwash on häpeilemätön plagiaatti.
Exit Through the Gift Shopia vaivaa hienoinen fokusoimattomuus. Päänarratiivi kertoo Guettasta, mutta samalla Banksy on halunnut esitellä omia töitään. Esimerkiksi kohtaus, jossa kuvataan Banksyn ja Guettan kokemuksia kantaaottavina katutaiteilijoina Disney Worldissa, on toki kiinnostava, mutta kokonaisuuden kannalta irrallinen.
Koska salaperäisestä Banksysta dokumentin saa tehdä vain Banksy itse, kuva kohteesta on hieman yksiulotteinen. Taidefilosofiansa Banksy on silti valmis kyseenalaistamaan. Exit Through the Gift Shop pohtii, kuka saa tehdä taidetta. Katutaiteellahan sääntöjä ei pitänyt olla, mutta…
Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA