Etsivä Gadget

Inspector Gadget (1999)

  • 1

Koko perheen komedian juoni on tyypillinen “luuserista-kasvaa-sankari-ja-hän-pelastaa-maailman-pahalta”.

julkaistu 2000-03-06 / päivitetty 10.06. klo 17:05

KUVA 1

Inspector Gadget
Inspector Gadget 

Etsivä Gadget

Ohjaus David Kellogg
Näyttelijät Matthew Broderick, Rupert Everett, Joely Fisher, Andy Dick, Dabney Coleman, Mr. T, Richard Kiel
Maa Yhdysvallat
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Caravan Pictures, DiC Entertainment ja Walt Disney Pictures

Etsivä Gadget (Inspector Gadgets, 1999 USA) on perhekomedioita ja piirrettyjä rustaavalta Disney-yhtiöltä jo ties kuinka mones tällainen “kalkkuna”, jolle ei voi edes optimisteinkaan ennustaa kaunista tulevaisuutta, ei ainakaan kriitikoiden suunnasta. Ala-kouluikäisiin poikiin elokuva varmaan uppoaa kybällä.

Itse en pitänyt tästä rainasta, joka oli (taas kerran) muotoiltu Disneyn-muottiin sopivaksi. Etsivä Gadget’n ei oltu luonnollisestikaan saatu merkittäviä näyttelijöitä, joten “varmana nimenä” pidettiin Matthew Broderickia, jonka merkittävimpiä elokuvia ovat mm. Godzilla (1998) ja Jim Carreyn tähdittämä Sähköputkimies (1996). Pahiksen rooliin on saatu (taas kerran) lipevä hahmo, Rupert Everett. Naissivuosassa nähdään myös hiukan tuntemattomampi Joely Fisher.

Korkeintaan kohtalaisesti näyttelevät näyttelijät, erittäin klisheinen, arvattava ja tylsä juoni ja tuhannet “muka-koomiset” vempaimet yrittävät pitää jutun koossa mahdollisimman pitkään, mutta jo puolen tunnin jälkeen alkavat puuduttavat toisinnot. Tekijät ovat huomanneet, että juttu ei kanna sitä minkä täysmittainen elokuvan pitäisi, joten se on jouduttu jättämään tunnin ja vartin mittaiseksi.Olkoon sitten vaikka pituus elokuvan hyvä asia, jos siitä jotain hyvää pitää kaivaa.

Samasta paketista löytyy suomeksi puhuttu ja alkuperäinen versio. Etsivä Gadget on näköjään saanut hiukan vähemmän rahoja dubbaukseen ja siten katsoja saa todella kärsiä epäselvistä dialogeista elokuvan lopusta alkuun. Suomenkielinen dubbaus saa pian hävetä, jollei se nosta rimaa korkeammalle.

Koko perheen komedian juoni on tyypillinen “luuserista-kasvaa-sankari-ja-hän-pelastaa-maailman-pahalta”. Toisena tukijalkana elokuvalla on Matthew Broderickin ja Joely Fisherin esittämien henkilöiden välinen siirappinen rakkaustarina. Ties kuinka monetta kertaa tämäkin yhdistelmä on ollut lasten elokuvissa. Onko lapsillemme minkäänlaista tulevaisuutta, jos he joutuvat katsomaan tällaista epätodellisuutta.

Etsivä Gadgetin pyrkii hakemaan komediansa aina batmaneistä james bondeihin ja mission impossibleihin. Hämmentävää on se miten aggressiiviseksi, jos näin saa sanoa, on elokuva tehty. Välillä juttu etenee musiikkivideon vauhtia ja tällainen harmaa hiuksinen vanhus kuin minä ei tahdo pysyä mukana. Elokuva on ohut kuin foliopaperi, mutta se ei vain kiillä yhtä paljoa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202