Erin Brockovich

Erin Brockovich (2000)

  • 4

Brockovich on kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, kaksi kertaa eronnut. Nainen hankkiutui töihin puhumalla ja ympäristö reakoi hänen ulkoiseen olemukseen sukupuolen mukaan tavallaan.

julkaistu 2000-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Erin Brockovich
Erin Brockovich 

Erin Brockovich

Ohjaus Steven Soderbergh
Näyttelijät Julia Roberts, Albert Finney, Marg Helgenberger, T.J. Thyne, Aaron Eckhart, Peter Coyote, Scotty Leavenworth
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Jersey Films

Tämän tositarinan pääosassa kiikkuu sorja Julia Roberts (Notting Hill) nimikkohahmona. Roberts tekee vaihteeksi hienoa draamaa. Sen lisäksi miten Robertsin ulkoinen olemus sopii yhteen Brockovichin kanssa onnistuu näyttelijätär löytämään myös itsestään omatoimisen ja kärkäskielisen sankarittaren.

Erin Brockovichin hahmo on niin moninainen ja naisen historia taas tarjoaa niin paljon, että elokuva oli “pakko” tehdä. Brockovich on kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, kaksi kertaa eronnut. Nainen hankkiutui töihin puhumalla ja ympäristö reakoi hänen ulkoiseen olemukseen sukupuolen mukaan tavallaan. Lopuksi hän vielä onnistui hankkimaan Amerikan Yhdysvaltojen suurimmat korvaukset 634 ihmiselle, jotka kärsivät suuryhtiön tekemistä päästöistä heidän juomavedessä.

Erin Brockovichin pieneksi viaksi jää sen vähäiset uhkakuvat vesiyhtiö PE&G:n vallasta. Brockovich on luonteeltaan paljon tunteellisempi, ehkä juuri naisnäkökulmansa ansioista, ja se onnistuu siinä hyvin. Ohjaaja Steven Soderberg (The Limey – kostaja Lontoosta) sormenjäljet ovat tarttuneet hyvin filminauhan pintaan, tutut kuvakulmat ja katkonainen kuva toistuvat myös Erin Brockovichissa. Soderberg onnistuu kivasti kuten myös Roberts ja tämän pomona esiintyvä Albert Finney. Finney onkin jo useamman Oscarin voittanut veteraaninäyttelijä, eikä miehellä tunnu olevan kiire vielä pois näyttämöltä.

Erin Brockovich eroaa edukseen kun se ei lähde seikkailemaan kanadanmänty pintaisten oikeussalien uumeniin, vaan liikkuu Erinin näkökulmasta katsottuna. Koko elokuva välttää Ally McBealista tutut ympäristöt lähes täydellisesti. Eikä elokuva ole imelä, vaikka se perustuukin tositapahtumiin.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202