Enigma

Enigma (2001)

  • 5

Toisen maailmansodan pyörteisiin sijoittuva trilleri kertoo saksalaisten Enigma-laitteesta, jonka koodia britit kuumeisesti murtavat. Pääosassa Kate Winslet.

julkaistu 2002-08-03 / päivitetty 22.08. klo 15:03

KUVA 4

Dougray Scott
Dougray Scott 

KUVA 3

Kate Winslet ja Dougray Scott
Kate Winslet ja Dougray Scott 

KUVA 2

Kate Winslet
Kate Winslet 

KUVA 1

Dougray Scott ja Kate Winslet
Dougray Scott ja Kate Winslet 

Enigma

Ohjaus Michael Apted
Näyttelijät Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy NorthamNikolaj Coster-Waldau, Tom Hollander, Matthew Macfadyen
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat / Alankomaat / Saksa
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Broadway Video, Intermedia Films, Jagged Films, Manhattan Pictures International, MeesPierson Film, Mulholland Pictures. Senator Film Produktion

Enigma-salakirjoituskone on vempele, joka on varmaankin sotaelokuvien ystäville ja ainakin historiasta kiinnostuneille tuttu. Vuonna 2000 Jonathan Mostow ohjasi amerikkalaiseen makuun sopivan häpeällisen sepite-elokuvan U-571 tämän saksalaisten kehittämän nerokkaan laitteen varastamisesta. Tyypilliseksi amerikkalaiseksi sotaelokuvaksi sen teki se, ettei todellisuuden annettu rasittaa käsikirjoitusta, vaan amerikkalaiset väittivät itse varastaneen Enigman saksalaisilta. Todellisuudessa britit hankkivat Enigman, pitävät sen säilössä, ja aikanaan mursivat sen salakoodin. Saksalaisille se oli valtava takaisku.

Enigma kertoo tästä urakasta yrittää murtaa salakoodi. Se kertoo jännittävän ja otteessaan pitävän monikerroksisen tarinan, mutta ei unohda myöskään draamaa eikä kiinnostavia henkilöhahmoja.

Tarina alkaa Tom Jerichosta (Dougray Scott), joka työskenteli toisen maailmansodan alkuvaiheissa Bletchley Parkissa, Iso-Britannian armeijan salaisessa laitoksessa koodinmurtajana. Hän sai hermoromahduksen erottuaan tyttöystävästään Clairesta (Saffron Burrows) ja sai passituksen hoitoon. Nyt, vuonna 1943 hän palaa Bletchley Parkiin ja jatkaa työtä, jonka joutui jättämään aikoinaan kesken.

Palattuaan Bletchley Parkiin Tom huomaa, että Claire on kadonnut jäljettömiin. Hänen omat tutkimuksensa antavat hänelle aiheen epäillä, että katoamisella on jotain tekemistä Enigman kanssa. Hän alkaa tutkimaan tapausta yhdessä Clairen vanhan ystävän Hesterin (Kate Winslett) kanssa ja samaan aikaan toisaalla Tom yrittää murtaa saksalaisten Enigma-koodia. Asiat mutkistuvat entisestään, kun utelias etsivä Wigram (Jeremy Northam) kiinnostuu Tomin ja Hesterin puuhista.

“The germans are supposed to think that Enigma’s an unbreakable system because it would take thousands of years to go through every setting to find that one that turns the code back into the plain text. Next day it’s different again. Using human beings, Enigma is safe forever, but we don’t use human beings for that. Do we, Mr. Jericho? And that is the secret inside the secret.”

Kokenut ja taitava Michael Apted on työskennellyt monenlaisissa projekteissa vuosien varrella, mutta nuoremmalle sukupolvelle hänen nimensä tuli tutuksi Kun maailma ei riitä -elokuvan myötä, jossa seikkaili James Bond. Tällä kertaa toimintaa ei ole, eikä sankarikaan taida olla yhtä maskuliininen kuin Pierce Brosnan, mutta jännitystä löytyy kyllä enemmän kuin kaikista bondeista yhteensä.

Tom Stoppard on kirjoittanut Robert Harriksen kirjan pohjalta kutkuttavan monikerroksisen tarinan, jossa henkilöhahmot ovat aidosti kiinnostavia ja juoni kerrassaan kutkuttava. Lisäksi Seamus McGarveyn hieno kameratyöskentely antaa visuaalisesti kauniit raamit tarinalle.

Enigma on saanut joskus negatiivista palautetta siitä, että se tuhlaa liikaa aikaa yhteen sivujuoneensa, Tomin ja Clairen väliseen suhteeseen, johon toisinaan palataan taukautumina. Kritiikki on täysin katteetonta, sillä Tomin ja Clairen suhde nousee merkittäväksi asiaksi juonen kannalta.

Dougray Scott tekee eleettömän, mutta vaikuttavan roolisuorituksen hieman kömpelönä ja nörttimäisenä koodaajana Tom Jerichona. Tarinalle kipinää on antamassa Kate Winslett ja hän tekeekin pitkästä aikaa oikein hienon roolisuorituksen kainona, mutta älykkäänä Hesterinä, joka myös työskentelee Bletchley Parkissa. Hänen roolihahmonsa on täysin fiktiivinen, toisin kuin Dougray Scottin, vaikka Jerichon suhteenkin kirjoittajat ovat ottaneet joitakin vapauksia. Makeassa sivuroolissa nähdään tunnetusti taitava Jeremy Northam ärsyttävän päällekäyvänä etsivänä.

Kaiken kaikkiaan Enigma on poikkeuksellisen vahva draamajännäri, ja jälleen herää kysymys miksi tällaiset laatuelokuvat levitetään videolla? Enigma on varmasti 2001 elokuvavuoden parhaimmistoa ja se olisi ansainnut valkokankaan Suomessakin.

Teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202