Elysium

Elysium (2013)

| Blu-ray
  • 2

Sharlto Copleyllä on maailman rumin aksentti tyhmyyden syöksykierteeseen ajautuvassa scifi-dystopiassa.

julkaistu 2013-12-13 / päivitetty 02.01. klo 17:05

KUVA 2

Matt Damon ja Alice Braga
Matt Damon ja Alice Braga 

KUVA 1

Matt Damon ja Sharlto Copley
Matt Damon ja Sharlto Copley 

Elysium

Ohjaus Neill Blomkamp
Näyttelijät Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner, Wagner Moura
Pituus 109 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Neill Blomkamp tunnetaan rosoisesta scifi-dystopiasta District 9, jossa hyönteismäiset avaruuden muukalaiset on ajettu julmiin gettoihin. Asetelma on allegoria ohjaajan kotimaan Etelä-Afrikan apartheidista. Ei elokuva erityisen tuore tai riipaiseva ole, mutta se sai myönteistä huomiota vinkkauksellaan johonkin sosiaalisesti relevanttiin.

Resepti on Elysiumissa sama, mutta tauti on tällä kertaa eliitin irtautuminen tavallisten yhteiskunnasta. Kirjaimellisesti, sillä rikkaat ovat muuttaneet maata kiertävälle radalle jättimäiselle luksusavaruusasemalle, joka näyttää tutulta ainakin kaikille Mass Effect -videopelejä pelanneille.

Elysium on District 9 suurempana. Sen arvio kävisi hyvin tämän tilalle. Sosiaalinen aspekti on Blomkampille yhä salaattikastiketta. Itse ruokalajina on miedosti shokeeraava valikoima erilaisia kärsimyksiä ja yhden miehen väkivaltainen kamppailu lyömättömiltä näyttäviä vastavoimia vastaan.

Kömpelön dialogin kanssa keskinkertaisuuteen päätyvä Matt Damon saa yliannoksen säteilyä. Moderni lääketiede toimii vain Elysiumilla, Maasta on tullut – vanhahtavan kuuloisesti – väestöräjähdyksen myötä kolmannen maailman planeetta. Pelastuakseen, kuin venepakolainen, on lyöttäydyttävä entisten rikolliskamujen kelkkaan. Kuvio mutkistuu kun lapsuudenystävän tytär kaipaisi niinikään lääkehoitoa.

Alussa on jokunen viehättäväkin silmänisku. Sosiaalivirkailija on ikivanhan näköinen humanoidirobotti, jolle on turha järkeillä. Pillereitä kiihtymykseen sillä olisi tarjolla. Elysiumille pyrkivät pakolaisalukset käsketään ammuttavaksi Jodie Fosterin julmion käskyllä. Mutta mutta, se jää kaikki irralliseksi ja itsestäänselväksi. Ei vaadi suurta nerokkuutta todeta että maailmassa on kärsimystä ja epäoikeudenmukaisuutta.

Maassa Fosterin ulkoministerin likaisia töitä hoitelee Sharlto Copleyn näyttelemä, Etelä-Afrikan väkivaltaisista erikoispoliiseista mukailemansa karvaturrikusipää, jolla on kiistatta pallon vastenmielisin puhetapa. Jos Elysiumista jää jotain kotiinvietävää, se on Copleyn ylinäytelty hirviömäisyys, jonka peittelemättömyys taitaa lopulta olla näennäiskriittisen toimintaelokuvan rohkein aspekti.

Blomkamp on yhä teknisesti näkemyksellinen kapellimestari. Maan kuluneen sekundateknologian ja kontrastisen Elysiumin visuaalinen suunnittelu on huippuluokkaa. Myös ylimääräisyydessään nopeasti puuduttavaksi käyvät toimintajaksot erottuvat muun muassa videopelipokkauksillaan ja terävällä äänisuunnittelulla edukseen.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1-laajakuva ja DTS HD-MA 7.1 ja 5.1 -ääniraidat.

Ekstrat:
● Collaboration: Crafting the Performances in Elysium
● Engineering Utopia: Creating a Society in the Sky
● Visions of 2154 – An interactive exploration of the art and design of Elysium.
● The Journey to Elysium
● In Support of Story: The Visual Effects of Elysium
● The Technology of 2154
● Poistettuja kohtauksia

Teksti: 2013 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202