1408

1408 (2007)

  • 3

Stephen Kingin tekstiin perustuva kauhuelokuva 1408 (2007) on harvinaisen pätevä säikyttely. Helvetti pääsee valloilleen, kun newyorkilaisesta Dolphin-hotellista saapuu kutsu ”kokeilemaan” pahamaineis…

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 3

Mary McCormack
Mary McCormack 

KUVA 2

John Cusack, Samuel L. Jackson
John Cusack, Samuel L. Jackson 

KUVA 1

John Cusack
John Cusack 

1408

Ohjaus Mikael Håfström
Näyttelijät John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack, Tony Shalhoub
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Dimension Films, Di Bonaventura Pictures ja Future Film.

Stephen Kingin tekstiin perustuva kauhuelokuva 1408 (2007) on harvinaisen pätevä ja pelottava kummitustalosäikyttely.

John Cusack esittää erinomaisesti rikkoutunutta ja joskus menneisyydessä aidosti taidokasta kirjailijaa Mike Enslinia. Nykyään hän on taantunut tehtailemaan populistisia matkaoppaita. Katalogi koostuu rehdisti kioskikirjalliseen tyyliin toteutetuista oppaista majapaikkoihin, jotka vilisevät näkymättömiä räyhähenkiä ja sen sellaisia yliluonnollisia kummajaisia.

Niiden tarkoitus on lähinnä nostattaa pienten majatalojen profiilia ja kuriositeettia okkultismin harrastajien ja turistien parissa. Tämän tiedostaa myös sormenpäistä varpaisiin kyynis-skeptinen kirjailija itse. Kyseessä on siis pahimman luokan ja jo vuosikausia kestänyt itsepetoksen prosessi.

Helvetti pääsee valloilleen viimeistään, kun newyorkilaisesta Dolphin-hotellikompleksista saapuu kutsu ”kokeilemaan” pahamaineista huonetta numero 1408. Roisin historiansa puolesta 1408 muistuttaa pikemminkin vankilan teloituskammiota kuin luksushotellin huonetta.

Huoneeseen väkipakolla lukittu kirjailija kokee Danten helvetin kaikki asteet, portaat ja piirit. Mutta suurimman psyykkisen rääkin muodostaa huoneen tapa ripotella murusia tosielämässä koetuista painajaismaisista tapahtumista.

Näiden kohtausten allegorisuus tuo mieleen usein kuvatun huumevieroituksen: lukittu nisti ajaa loputonta karusellia pelkotilasta toiseen. Psyykkaus järjen pitämiseksi pääkopan sisällä ja tapahtumien itsellensä todistelu vain harmittomiksi aistiharhoiksi alkaa menettää tehonsa, kun huone käy fyysisesti kimppuun. Aseinaan sillä on kiehuvaa vettä roiskivat vesihanat ja ilmanvaihtojärjestelmä, joka muuttaa huoneen pakastimeksi.

1408 luottaa epäilevään ilmapiriin. Tapahtumat saattavatkin oikeasti olla kuumeista hallusinaatiota — kainostelematta se voi tehdä juonellisen kuperkeikan silloin kun katsoja sitä vähiten odottaa. Konstaileva juonenrakentelu kääntyy kuitenkin enemmän voittoisaksi kuin upottavaksi tekijäksi, sillä se kasvattaa katsojaa kuristavaa jännityksen kouraa ainakin kyynärällä.

Siltikään se ei riitä totaaliseen niskalenkkiin. 1408 latistuu siinä missä niin usein kauhuelokuvilla on tapana: loppusäikeiden nivominen yhteen ei onnistu järin kaksisesti verrattaessa muihin huippuhyytäviin kohtauksiin.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202