Eläintohtori

Doctor Dolittle (1998)

  • 2

Eddie Murphyn esittämä lääkäri pystyy puhumaan eläimille ja sillä keinoin hän alkaa pelastaa eläimiä aina nuhaa sairastavista koirista likinäköisiin hevosiin.

julkaistu 1999-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Eläintohtori
Eläintohtori 

Eläintohtori

Ohjaus Betty Thomas
Näyttelijät Eddie Murphy, Ossie Davis, Oliver Platt, Peter Boyle, Kyla Pratt, Jeffrey Tambor, Kristen Wilson, Albert Brooks (ääni), Chris Rock (ääni), Reni Santoni (ääni), John Leguizamo (ääni), Ellen DeGeneres (ääni), Jenna Elfman (ääni)
Maa Yhdysvallat
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 20th Century Fox, Davis Entertainment ja Joseph M. Singer Entertainment

Pääosassa oleva Eddie Murphy kuulostaa hyvältä valinnalta kun muistelee näitä Beverly Hills-kyttiä, mutta totuus on kuitenkin karvas. Olisiko Eddien taidot hupeneet tai ikä vienyt nuoruuden hurmion, enpä usko. Eddie hoitaa roolinsa mallikkaasti vaikkakin liikaa muistuttaen aikaisempia roolejansa. Mikä sitten vie jutulta jalat alta? Olisiko liian kulunutta laittaa juoneen puhuvia eläimiä ja osaavan koomikon?

Ainakin tämä väite pitäisi paikkansa. Tulee mieleen Jim Carreyn Lemmikkidekkarit kuitenkin sillä erolla, että rooleissa on astetta tummepia ja vaisumpia esittäjiä. Vaikkakin tämä elokuva uppoaa lapsiin ja nuoriin niin silti se ei löydä niistäkään katsojista kohderyhmää, sillä useampaakin otteeseen eläimille annetaan liian epäsovinnaisia “rooleja”, enpä usko lapsen ymmärtävän sitä miksi tiikeri yrittää hypätä ylimmältä parvekkeelta alas? Itsemurhan aikeet, ei kai?

Juttu siis menee suunnilleen näin: Eddien esittämä lääkäri pystyy puhumaan eläimille ja sillä keinoin hän alkaa pelastaa eläimiä aina nuhaa sairastavista koirista likinäköisiin hevosiin. Lapsuudessaan hän osasikin jutella eläimille, mutta iän myötä sitten unohti taidon. Kun koittaa päivä jolloin hän ajaa koiraa päin ja saa koiralta haistatukset päällensä hän tajuaa kykynsä. Liiallinen innostus omaan harvinaiseen työhönsä laittaa perheasiat sekaisin. Vaimohan ei voi tietenkään ymmärtää, kun rakas aviomies juttelee lampaille viimeviikon lottorivistä.

Ampuuko ylitse vaiko ei, sillä kokonaisuus on kuitenkin mahdottoman valju, tylsä ja liian härski lapsille. Ns. lastenelokuva jossa eläimet raapivat takamustaan ja kärsivät alkoholismista ja hokevat samalla rivouksia ei uskoisi olevan lapsille sopiva, joko siinä mielessä etteivät lapset ymmärrä ideaa tahi he saavat siitä väärän kuvan ja virikkeen. Ohjaaja Betty Thomas ja käsikirjoittajat Nat Mauldin ja Larry Levin eivät ole saaneet Hugh Loftingin tarinoista väännettyä elokuvaa ja onkohan Hugh itsekään saanut parempaa aikaan kirjanmuodossa.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202