EdTV

EdTV (1999)

  • 2

Ed (McConnaughey) tekee sopimuksen televisioyhtiön kanssa, että he saavat filmata hänen elä-määnsä 24 h. vuorokaudessa. Alussa kaikki sujuukin hyvin, Ed tuntuu nauttivan saamastaan huomi-osta ja TV-yh…

julkaistu 2009-01-22 / päivitetty 12.11. klo 18:06

KUVA 3

Matthew McConaughey
Matthew McConaughey 

KUVA 2

Matthew McConaughey ja Jenna Elfman
Matthew McConaughey ja Jenna Elfman 

KUVA 1

Matthew McConaughey ja Woody Harrelson
Matthew McConaughey ja Woody Harrelson 

EdTV

Ohjaus Ron Howard
Näyttelijät Matthew McConaughey, Jenna Elfman, Woody Harrelson
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Imagine Entertainment ja Universal Pictures

Hollywoodissa tunnetusti kierrätetään samoja ideoita, niin kauan kuin ne myyvät. Jonkun aikaa sitten ”he” keksivät, että olisi varmaan hauskaa ja tuottoisaa kehittää elokuva, jossa seurattaisiin mukamas oikean ihmisen elämää. Ensimmäinen ja paras tätä kaavaa seuraava elokuva oli The Truman Show (pääosassa Jim Carrey), ja sitä seurasi Pleasantville, jossa kaksi nuorta joutuivat mukaan televisiosarjaan. Nyt videohyllyille on tupsahtanut Edtv.

Alkuperäinen idea olikin ihan mielenkiintoinen. Truman Show oli nautittavaa katseltavaa. Plea-santville oli hieman erilainen, mutta samoissa aihepiireissä liikkuva elokuva, mutta ei todellakaan yhtä hyvä kuin Truman Show. ED tv on jälleen hieman erilainen, mutta kuitenkin liian saman-lainen, että se jaksaisi suuremmin innostaa.

Ed (McConnaughey) tekee sopimuksen televisioyhtiön kanssa, että he saavat filmata hänen elä-määnsä 24 h. vuorokaudessa. Alussa kaikki sujuukin hyvin, Ed tuntuu nauttivan saamastaan huomi-osta ja TV-yhtiökin alkaa tienaamaan rahaa kasvavissa määrin. Ruutuihin ilmestyy hauskoja ja traa-gisiakin tapahtumia, joita ihmiset ympäri Amerikkaa katselevat mielenkiinnolla. Esim. Edin todellinen isä ilmestyy – yllätys yllätys – kuvioita sotkemaan, Edin veli (Harrelson) jää kiinni suorassa lähetyksessä ja Ed suutelee veljensä vaimoa. Näistähän Amerikan kansa hullaantuu. Viikot kuluvat ja Edtv:stä tulee Amerikan suosituin ohjelma. Edillä ei ole enää yksityisyyttä ja tämä alkaa aiheuttaa ongelmia. Lopulta julkisuus ja sen tuomat ongelmat käyvät Edille liian raskaaksi, mutta hän on kirjoittanut sopimuksen, joka kieltää häntä lopettamasta. Ed kuitenkin keksii hauskan keinon päästä eroon ohjelmasta, joka toisaalta tekee hänestä rikkaan ja kuuluisan, mutta toisaalta tekee hänen elämänsä sietämättömäksi.

Ohjaaja Ron Howard on saanut elokuvaansa nimekkäitä näyttelijöitä. Ehkä parhaimman roolin tekee Woody Harrelson, sikamaisena Edin veljenä. Vaikka McConnaughey ei ole koskaan vakuuttanut erikoi-semmin edellisillä elokuvillaan (esim. Amistad, First Contact) hän onnistuu tällä kertaa näyt-telemään miellyttävästi sympaattista, mutta hieman maineeseensa hukkuvaa Matti Meikäläistä. Mitä tulee elokuvan ideaan, se olisi ollut huomattavasti tehokkaampi kaksi vuotta tai edes vuosi sitten. Nyt se ei jaksa enää ilahduttaa omaperäisyydellään, koska se on pitkälti imenyt ideoita edeltäjistään Pleasantvillestä ja Truman Showsta. Ja koska ideana oli tehdä elokuva televisioyhtiöstä, joka kuvaa oikean ihmisen oikeaa elämää (vaikkakin erikoisen tapahtumarikasta) olisi Edtv tarvinnut mukaan hieman lisää realismia. Ihmiset käyttäytyvät täysin typerästi suorissa lähetyksissä ja tekevät asioita, mitä ei oikeasti kukaan todella tekisi. Mutta toisaalta, kukapa nyt ikinä haluaisi katsoa elokuvaa, jossa näytetään oikean ihmisen oikeaa elämää. Kuulostaisi ainakin aika typerältä. Niinpä em. seikat pystyy helposti antamaan anteeksi elokuvan edetessä.

Jos unohtaa muutamat typerät asiat käsikirjoituksessa ja alkuperäis-idean kuluneisuuden, Edtv onnistuu viihdyttämään oikein mukavasti kahden tunnin ajan. Tapahtumat etenevät johdonmukai-sesti ja sopivan verkkaisesti, eikä niitä seuratessa kerkeä tylsistyä. On tärkeää, että Howard oivalsi elokuvaa tehdessään, että Ed itse ei jaksa kannatella kaksituntista elokuvaa, vaan mukaan pitää saada muitakin mielenkiintoisia hahmoja. Ja niitähän Edtv:ssä riittää. Vaikka Edtv oli miellyttävä ja hauska elokuva, pitää silti toivoa, että Hollowood ymmärtäisi lopettaa kyseisen idean kierrättäminen. Vielä tällä kertaa idea toimi hyvin, ja yleisökin otti elokuvan mukavasti vastaan, mutta seuraavalla kerralla vastaanotto tuskin on yhtä hyvä.

Teksti © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202