East is East

East is East (1999)

  • 3

East is East draamakomediassa irlantilainen ohjaaja Damien O´Donnell lähestyy perhe-elämää, pakistanilaisista ja englantilaisista koostuva perhe keskellä 1970-luvun discoa ja muovitarua.

julkaistu 1999-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

East is East
East is East 

East is East

Ohjaus Damien O'Donnell
Näyttelijät Om Puri, Linda Basset, Jordan Routledge, Archie Panjabi, Emil Marwa
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Assassin Films, BBC ja Channel Four Films

East is East (aka Itä on itä, 1999 Iso-Britania) draamakomediassa irlantilainen ohjaaja Damien O´Donnell lähestyy perhe-elämää, pakistanilaisista ja englantilaisista koostuva perhe keskellä 1970-luvun discoa ja muovitarua. Khanin perheessä elää 9 ihmistä, joista isä on maahanmuuttaja ja äiti paljasjailkainen britti. Lapset ovat kasvaneet isän tuoman perinteen ja ympäristön muovaavina ja kuten usein ympäristöllä on suurempi voima. East is East käsittelee kulttuurien ja ikäpolvien välisiä sidoksia ja eroavaisuuksia.

East is East sopisi hyvin kuvattavaksi moneen muuhun paikkaan, sillä nykyään lähes jokaisessa kaupungissa ja kylässä on joku ulkomaalainen. Näiden ihmisten on huomattavasti hankalampaa pysyä pystyssä aivan toisenlaisessa kulttuurissa. East Is East ei pohdi tätä yhteiskunnan ja ulkomaalaisen välistä “sotaa”, vaan seuraa tapahtumia perheen sisällä. Elokuva huipentuu siihen, kun pakistanilainen perhe saapuu vierailemaan tähän multikansalliseen taloon, jolloin kulttuurit kohtaavat hauskasti.

Perheen isä yrittää saada asiat kuntoon, kun vanhin veli karkaa alttarilta ja häpäisee täten isänsä muiden pakistanilaisten silmin. Tästä kimpaantuneena George Khan yrittää naittaa salaa seuraavat poikansa “aitojen” pakistanilaisten kanssa. Lisäksi kuopus joutuu ala-asteikäisenä vasta ympärileikkaukseen isänsä perinteiden takia. Myös äiti, Ella ja ainoa tytär saavat tuntea isän tuskat. Huumoriksi käännetyt tilanteet muuttavat asian hiukan kevyemmäksi. Ja lopussa isästäkin tulee taas kiltti ja ymmärtäväinen mies.

Vaihteeksi näin sopivalla huumorilla lastattu kuvaus kulttuurieroista piristää. Om Purin ja Linda Bassetin onnistuneilla suorituksilla East is East kulkee hyvin loppuun asti.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202