East is East

East is East (1999)

  • 3

East is East draamakomediassa irlantilainen ohjaaja Damien O´Donnell lähestyy perhe-elämää, pakistanilaisista ja englantilaisista koostuva perhe keskellä 1970-luvun discoa ja muovitarua.

julkaistu 1999-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

East is East
East is East 

East is East

Ohjaus Damien O'Donnell
Näyttelijät Om Puri, Linda Basset, Jordan Routledge, Archie Panjabi, Emil Marwa
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Assassin Films, BBC ja Channel Four Films

East is East (aka Itä on itä, 1999 Iso-Britania) draamakomediassa irlantilainen ohjaaja Damien O´Donnell lähestyy perhe-elämää, pakistanilaisista ja englantilaisista koostuva perhe keskellä 1970-luvun discoa ja muovitarua. Khanin perheessä elää 9 ihmistä, joista isä on maahanmuuttaja ja äiti paljasjailkainen britti. Lapset ovat kasvaneet isän tuoman perinteen ja ympäristön muovaavina ja kuten usein ympäristöllä on suurempi voima. East is East käsittelee kulttuurien ja ikäpolvien välisiä sidoksia ja eroavaisuuksia.

East is East sopisi hyvin kuvattavaksi moneen muuhun paikkaan, sillä nykyään lähes jokaisessa kaupungissa ja kylässä on joku ulkomaalainen. Näiden ihmisten on huomattavasti hankalampaa pysyä pystyssä aivan toisenlaisessa kulttuurissa. East Is East ei pohdi tätä yhteiskunnan ja ulkomaalaisen välistä “sotaa”, vaan seuraa tapahtumia perheen sisällä. Elokuva huipentuu siihen, kun pakistanilainen perhe saapuu vierailemaan tähän multikansalliseen taloon, jolloin kulttuurit kohtaavat hauskasti.

Perheen isä yrittää saada asiat kuntoon, kun vanhin veli karkaa alttarilta ja häpäisee täten isänsä muiden pakistanilaisten silmin. Tästä kimpaantuneena George Khan yrittää naittaa salaa seuraavat poikansa “aitojen” pakistanilaisten kanssa. Lisäksi kuopus joutuu ala-asteikäisenä vasta ympärileikkaukseen isänsä perinteiden takia. Myös äiti, Ella ja ainoa tytär saavat tuntea isän tuskat. Huumoriksi käännetyt tilanteet muuttavat asian hiukan kevyemmäksi. Ja lopussa isästäkin tulee taas kiltti ja ymmärtäväinen mies.

Vaihteeksi näin sopivalla huumorilla lastattu kuvaus kulttuurieroista piristää. Om Purin ja Linda Bassetin onnistuneilla suorituksilla East is East kulkee hyvin loppuun asti.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202