Uuden vuosituhannen Dredd kumartaa lähdesarjakuvalle eli on synkkä ja helvetillinen verilöyly.
Sarjakuvasankarit ja -antisankarit ovat edelleen pinnalla Hollywoodissa, ja niin myös vanhoja sarjakuvaelokuvia herätellään uudestaan eloon, nykyajan normeilla. Dredd 3D polkaisee jälleen käyntiin vuonna 1995 Judge Dredd –nimellä kulkeneen, englantilaiseen sarjakuvaan perustuvan tarinan. Sylvester Stallonen saappaat Tuomari Dreddinä täyttää nyt Karl Urban.
800 miljoonaa ihmistä asuu vanhan maailman raunioissa, jonka järjestystä ylläpitävät Tuomarit. Näillä lainvalvojilla on tehtävänään karsia oikeudenkäynnit sekuntien mittaisiksi; rikesakkoja ei tunneta, pikkurikoksesta heilahtaa häkki ja suuremmasta rötöksestä saa luodin poskeensa paikanpäällä. Kun kaupungissa leviää uusi huumausaine, on Dreddin aika rei’ittää sisäelimiä.
Vaikka huume onkin varsinainen syy selkkaukseen Peach Trees -pilvenpiirtäjässä, se jää pian toiminnan jalkoihin. Uuden vuosituhannen Dreddin ilme on suoraviivainen ja tyylilaji välivalta. Huumoria ei ole, lukuunottamatta taattuja ”Judgement time!” -one-linereita. Koska juonella ei edes yritetä kosiskella, on tarkasteltava toimintaa.
Lajityypin kliseet löytyvät. Juoksemalla pääsee ammuksia karkuun, viholliskorstot eivät osaa käsitellä aseitaan ja synkkyyden korostamiseksi hyvikset eivät hymyile – sitä tekevät vain pahat pojat ja tytöt. Kliseet ovat kuitenkin paikallaan tällaisessa veriroiskeessa, jolle realismi tekisi vain hallaa.
Sarjakuvalle ollaan tällä kertaa uskollisia. Kaupunki on upean ruma ja betonihelvetin sisään jämähtäneen hien ja ruosteen voi melkein haistaa. Kuoleman näyttämö on samaan aikaan ahdas ja tilava. Värimaailma neonkyltteineen ja jopa Karl Urbanin suun autoritääriset mutrustelut kumartavat alkuperäisteoksen suuntaan.
Slo-mo-huumeen vaikutus on hienosti kuvattu ja tehostetta viljellään alussa lähes kyllästymiseen asti. Soundtrack koostuu rock- ja metallimäiskeestä ja ääniraitakin pitkälti surrealistisesta, raudan raapimista ja kuparin vinkumista muistuttavasta kakofoniasta. Ajoittain kohtausten sisällä on kummallista laadunvaihtelua eri kuvien välillä, sekä kohinassa että yleisessä kuvatarkkuudessa.
Tarina mahdollistaisi herkullisten moraaliteemojen tutkiskelun: Kuinka voidaan varmistua siitä, että ilman oikeudenkäyntiä kuolemantuomion saava henkilö on todellisuudessa syyllistynyt rikokseen? Miten voidaan selvittää, onko syyttömiä tuomittu ja teloitettu? Mahdollisuudet jätetään käyttämättä. Lyhyt viittaus moraalin harmaaseen alueeseen saadaan naistuomarin ampuessa pienen lapsen isän, mutta ongelmallinen tilanne ohitetaan helposti sillä, että isi oli paha mies.
Dredd 3D on silti kierolla tapaa viihdyttävää katseltavaa. Visuaalinen ote on vahva ja tarinan yksioikoisuus antaa luvan lapsellisesti hekotella ylikorostetun mutrusuun möreille sutkauksille. Kaikesta vakavuudesta huolimatta paatosta ei ole luotu kulmat kurtussa. Dredd ei edes yritä olla kuin brutaalia väkivaltaa alusta loppuun.
Teksti: 2012 Marko Pekkanen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA