Dreamgirls

Dreamgirls (2006)

  • 2

Dreamgirls kertoo perinteisen tarinan nuorista laulajatytöistä, jotka nousevat korkealle musiikkibisneksessä ystävyyssuhteidensa kustannuksella. Trion sisäinen kemia alkaa rakoilla yhteisten ihastuste…

julkaistu 2007-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 2

Dreamgirls
Dreamgirls 

KUVA 1

Dreamgirls
Dreamgirls 

Dreamgirls

Ohjaus Bill Condon
Näyttelijät Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Jennifer Hudson, Danny Glover,
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 DreamWorks SKG, Paramount Pictures ja Laurence Mark Productions

Musikaali oli pitkään täysin hyljeksitty elokuvagenre. Vasta 2000–luvun menestyselokuvien kuten Moulin Rouge ja Chicago raivattua tietä myös tuottajien kiinnostus on herännyt jälleen. Broadway-sovitus Dreamgirls (2006 Yhdysvallat) on uusin lisäys näihin neomusikaaleihin. Dreamgirls kertoo perinteisen tarinan nuorista laulajatytöistä, jotka nousevat korkealle musiikkibisneksessä ystävyyssuhteidensa kustannuksella. Trion sisäinen kemia alkaa rakoilla yhteisten ihastusten ja liian suurien egojen takia, ja tilanne kärjistyy kun temperamenttinen ja ilmiömäinen laulaja Effie (Jennifer Hudson) ottaa yhteen yksiulotteisemman Deenan (Beoncé Knowles) kanssa. Tilannetta voi kuvailla samaksi, jos Aretha Franklin olisi laitettu laulamaan taustoja Supremesiin.

Ajankuva ja populaariviitekehys ovat elokuvan ristiriitaisimmat puolet. Toisaalta suurin osa esitysten uudelleenluonneista on täysin teennäisiä ja täynnä kliseitä, mutta toisaalta fiktiivisten hahmojen esikuvat sitäkin mielenkiintoisempia. Esimerkiksi Eddie Murphyn esittämä soullaulaja on villi sekoitus Eddie Floydia, Wilson Pickettiä, Sam & Davea ja Otis Reddingiä. Loppuvaiheissa Beyoncen esittämä laulajatar vihjailee Diana Rossin, Donna Summerin ja Tina Turnerin suuntaan samalla kun hänen aviomiehestään (Jamie Foxx) kehkeytyy dominoiva Ike Turner. Näitä yhtäläisyyksiä ja esikuvia on hauska miettiä, mutta se ei todellakaan pelasta koko elokuvaa.

Ohjaaja Condon on useaan otteeseen painottanut, että elokuvan tarina kerrotaan sen musiikkinumeroiden kautta. Musikaaleihin totuttamattomalle katsojallekin tämän tulisi olla täysin ilmiselvää. Jossain on siis menty pieleen, kun tämän kaltaisia sivuhuomautuksia täytyy tehdä.

Lopullinen kokonaisuus on todella ontto ja tylsä elokuva. Parhaat musikaalit yhdistävät draamaa ja musiikkia oikeissa mittasuhteissa, mutta Dreamgirls huudattaa vain ja ainoastaan omaa monotonista disko-oopperaansa. Henkilöhahmoja ei esitellä kunnolla eikä bassorummun takapotku hellitä hetkeksikään. Katsojalle jää käteen vain roppakaupallinen musiikkivideokuvastoa ja nopeita leikkauksia.

teksti: © 2007 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202