Dracula - pimeyden ruhtinas

Dracula - Prince of Darkness (1966)

  • 2

Hammerin toinen Dracula-filmatisointi on suoraa jatkoa vuonna 1958 valmistuneelle Draculalle. Joukko matkalaisia eksyy Draculan linnaan, kreivi herätetään veriuhrilla henkiin ja terrori alkaa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 2

Dracula - pimeyden ruhtinas
Dracula - pimeyden ruhtinas 

KUVA 1

Dracula - pimeyden ruhtinas
Dracula - pimeyden ruhtinas 

Dracula - pimeyden ruhtinas

Ohjaus Terence Fisher
Näyttelijät Christopher Lee, Andrew Keir, Francis Matthews, Barbara Shelley, Suzan Farmer
Maa Iso-Britannia
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1966 Hammer Film Productions Limited.

Christopher Lee kieltäytyi kahdeksan vuoden ajan Draculan jatko-osista, ennen kuin suostui laittamaat kulmahampaat takaisin paikoilleen. Toki Hammer oli tuonakin aikana väsäillyt vampyyrielokuvia (Brides of Dracula 1960, Kiss of the Vampire 1962), mutta kreivi ei ollut niissä mukana kuin nimellisesti. Leen palattua ruotuun oli tuloksena Dracula – pimeyden ruhtinas.

Joukko englantilaisturisteja matkaa Karpaateilla, jossa Draculan pahat muistot elävät yhä ihmisten mielissä, vaikka kreivin kuolemasta on kulunut jo vuosikymmen. Onnettoman yhteensattuman vuoksi joukkio joutuu etsimään yösijaa kreivin linnasta, jossa tämän palvelija ottaa heidät avosylin vastaan. Yön aikana toinen pariskunnista katoaa; palvelija surmaa miehen ja herättää Draculan tämän verellä henkiin ja nainen saa kunnian olla murhanhimoisen kreivin ensimmäinen uhri.

Terence Fisherin toinen ja viimeiseksi jäänyt Dracula -elokuva jatkaa siitä mihin ensimmäinen jäi. Tyylikkäät lavasteet ja jylhä musiikki ovat yhä keskeisessä osassa. Tällä kertaa käsikirjoittajat ovat voineet säveltää mitä mieleen juolahtaa, ja paikka paikoin tarina onkin varsin onnistunut, ihmettelen vain miksi tällä kertaa mukaan on täytynyt ottaa mielipuoli, kun ensimmäisessä tätä ei ollut laisinkaan.

Edellisosaan verrattuna Dracula (Christopher Lee) on varsin vähän esillä, ennen loppukohtausta noin viitisen kertaa. Mielestäni tämä on hyvä ratkaisu, sillä näin kreivi ei koe elokuvan aikana inflaatiota, joka tapahtuu useassa sarjan muussa elokuvassa. Van Helsingin paikan taistelussa vampyyrejä vastaan on ottanut isä Sandor (Andrew Keir), joka suoriutuu työstään varsin hyvin.

Elokuva on kokonaisuutena keskinkertainen. Sillä on hetkensä, joskin harvassa ja metsään mentäisiin ja pahasti elleivät Fisher, Lee ja Keir onnistuisi pitämään jonkinlaista tasoa yllä, sillä muiden näyttelijöiden työskentely on melko karseaa katsottavaa, mikä ei kyllä ole ihme Hammer -elokuvien ollessa kyseessä.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202