Dracula - pimeyden ruhtinas

Dracula - Prince of Darkness (1966)

  • 2

Hammerin toinen Dracula-filmatisointi on suoraa jatkoa vuonna 1958 valmistuneelle Draculalle. Joukko matkalaisia eksyy Draculan linnaan, kreivi herätetään veriuhrilla henkiin ja terrori alkaa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 2

Dracula - pimeyden ruhtinas
Dracula - pimeyden ruhtinas 

KUVA 1

Dracula - pimeyden ruhtinas
Dracula - pimeyden ruhtinas 

Dracula - pimeyden ruhtinas

Ohjaus Terence Fisher
Näyttelijät Christopher Lee, Andrew Keir, Francis Matthews, Barbara Shelley, Suzan Farmer
Maa Iso-Britannia
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1966 Hammer Film Productions Limited.

Christopher Lee kieltäytyi kahdeksan vuoden ajan Draculan jatko-osista, ennen kuin suostui laittamaat kulmahampaat takaisin paikoilleen. Toki Hammer oli tuonakin aikana väsäillyt vampyyrielokuvia (Brides of Dracula 1960, Kiss of the Vampire 1962), mutta kreivi ei ollut niissä mukana kuin nimellisesti. Leen palattua ruotuun oli tuloksena Dracula – pimeyden ruhtinas.

Joukko englantilaisturisteja matkaa Karpaateilla, jossa Draculan pahat muistot elävät yhä ihmisten mielissä, vaikka kreivin kuolemasta on kulunut jo vuosikymmen. Onnettoman yhteensattuman vuoksi joukkio joutuu etsimään yösijaa kreivin linnasta, jossa tämän palvelija ottaa heidät avosylin vastaan. Yön aikana toinen pariskunnista katoaa; palvelija surmaa miehen ja herättää Draculan tämän verellä henkiin ja nainen saa kunnian olla murhanhimoisen kreivin ensimmäinen uhri.

Terence Fisherin toinen ja viimeiseksi jäänyt Dracula -elokuva jatkaa siitä mihin ensimmäinen jäi. Tyylikkäät lavasteet ja jylhä musiikki ovat yhä keskeisessä osassa. Tällä kertaa käsikirjoittajat ovat voineet säveltää mitä mieleen juolahtaa, ja paikka paikoin tarina onkin varsin onnistunut, ihmettelen vain miksi tällä kertaa mukaan on täytynyt ottaa mielipuoli, kun ensimmäisessä tätä ei ollut laisinkaan.

Edellisosaan verrattuna Dracula (Christopher Lee) on varsin vähän esillä, ennen loppukohtausta noin viitisen kertaa. Mielestäni tämä on hyvä ratkaisu, sillä näin kreivi ei koe elokuvan aikana inflaatiota, joka tapahtuu useassa sarjan muussa elokuvassa. Van Helsingin paikan taistelussa vampyyrejä vastaan on ottanut isä Sandor (Andrew Keir), joka suoriutuu työstään varsin hyvin.

Elokuva on kokonaisuutena keskinkertainen. Sillä on hetkensä, joskin harvassa ja metsään mentäisiin ja pahasti elleivät Fisher, Lee ja Keir onnistuisi pitämään jonkinlaista tasoa yllä, sillä muiden näyttelijöiden työskentely on melko karseaa katsottavaa, mikä ei kyllä ole ihme Hammer -elokuvien ollessa kyseessä.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202