Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

  • 5

Jake Gyllenhaal vangitsee scifitrillerissä, jossa teinipoika alkaa nähdä näkyjä jättikokoisesta jäniksestä.

julkaistu 2009-07-19 / päivitetty 28.07. klo 13:01

KUVA 4

Donnie Darko
Donnie Darko 

KUVA 3

Donnie Darko
Donnie Darko 

KUVA 2

Donnie Darko
Donnie Darko 

KUVA 1

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal 

Donnie Darko

Ohjaus Richard Kelly
Näyttelijät Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Noah Wyle, Jena Malone, Holmes Osborne, Daveigh Chase, Mary McDonnell
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Scifileffoja independent-tyyliin tehtaillut ohjaaja Richard Kelly osui ensimmäisellä täyspitkällään suoraan kultasuoneen. Donnie Darkosta (2001) tuli välittömästi kulttisuosikki ja se teki tuntemattomasta Jake Gyllenhaalista A-listan tähden. Nyt, lähes vuosikymmentä myöhemmin, elokuvaa pidetään aitona kulttiklassikkona, joka jatkaa edelleen uusien yleisöjen löytämistä.

Kellyn uran kiistatonta kohokohtaa dominoi Jake Gyllenhaal Donnie Darko-nimisenä nuorena miehenä, jota kiusaavat näyt ihmisen kokoisesta jäniksestä, joka johdattelee Donnien tekemään sarjan rikoksia. Pelastuttuaan täpärästi kummallisesta onnettomuudesta, jossa lentokoneen moottori rojahtaa suoraan Donnien huoneeseen, Donnie tuntee pakonomaista tarvetta tehdä kuten Frank-jänis sanoo. Pojan mielisairauden uudenlaiset ilmenemismuodot huolestuttavat niin hänen perhettään kuin terapeuttiakin.

Elokuvan juonenkulku saattaa päällisin puolin tuoda mieleen Harveyn (1950), mutta siinä missä James Stewartin tähdittämä Harvey on kevytmielistä kohellusta ja komediaa, Donnie Darko on pääosin synkkää scifillä maustettua trilleriä.

Elokuva esittelee laajan hahmogallerian kompleksisen nimihahmon tueksi. Kiinnostavimpia sivuhahmoja tulkitsevat Patrick Swayze ja Beth Grant. Viime vuonna syöpään menehtynyt Swayze ehti jättää taakseen pitkän uran, mutta miehen esittämiä hahmoja vaivasi usein tietynlainen hengettömyys ja tylsyys. Samaa ei onneksi tarvitse sanoa lipeväkielisestä life coachista, jonka niljakkaaseen rooliin symppiksen oloinen Swayze pelottomasti heittäytyy.

Tärkeilevänä opettajana esiintyvä Beth Grant on pientä ja heiveröistä ulkomuotoaan myöten elokuvan comic relief. Myös Holmes Osborne ja Jena Malone tekevät vivahteikkaat suoritukset. Osborne tuo tuiki tavallisen jokamiehen rooliin huumoria ja Malone ilmentää teini-ikää herkästi.

Vaikuttava näyttelijäensemble kulminoituu Jake Gyllenhaalin suoritukseen, joka lukeutuu edelleen Oscar-ehdokkaanakin olleen näyttelijän parhaimpiin. Donnie Darkon jälkeen isompia rooleja saanut Maggie-sisko (Maggie Gyllenhaal) on myös sittemmin kohonnut Oscar-ehdokkaaksi.

Melankolisen kauniin musiikin siivittämä elokuva nivoo yhteen niin monia eri teemoja, että kokonaisuus on väkisinkin sirpaleinen. Teini-ikäisten kasvukipuja, aikamatkailuscifiä ja mielisairauden kanssa elämistä voitaisiin pitää elokuvan tärkeimpinä teemoina. Ne sulautuvat kitkattomasti yhteen näyttelijöiden ja ohjaajan ryhmätyön ansiosta.

Erikoinen elokuva vaatii avautuakseen useamman katselukerran, mutta jokainen kerta tuo katselukokemukseen jotain uutta. Donnie Darko on jokaisella kerralla yhtä liikuttava ja vaikuttava, ja jokaisella kerralla se kietoo katsojan tunnelmansa pauloihin vielä hetkeksi lopputekstien jälkeenkin.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202