Domino

Domino (2005)

  • 1

Domino perustuu suurilta osin tositapahtumiin ja samannimisen palkkiometsästäjän kokemuksiin, joka oli elokuvan teossa mukana, mutta tappoi itsensä ennen elokuvan valmistumista.

julkaistu 2005-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Domino
Domino 

Domino

Ohjaus Tony Scott
Näyttelijät Keira Knightley, Mickey Rourke, Edgar Ramirez, Delroy Lindo, Brian Austin Green, Macy Gray, Dabney Coleman, Lucy Liu
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 124 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Domino 17521 Inc., Scott Free Productions, Davis-Films ja Metropolitan Filmexport.

Godard on sanonut, että ei ole tarvetta käyttää terävää kuvaa, jos sinulla on suttuiset ideat. Tony Scottin tapauksessa tuulilasi on ollut enemmän kuin vain likainen, sillä runsaiden suodattimien läpi tuskin mitään edes näkyy. Kuva ei taida kertaakaan pysyä paikallaan ja tämänkaltaisten elokuvien kohdalla ymmärtää, miksi vanhemman polven kriitikot ovat huolissaan musiikkivideosukupolven tyylistä. Hämmästyttävää, että vanha patu Scott on onnistunut tekemään itselleen nuorennusleikkauksen tekemällä elokuvan halveksutuimmalla mahdollisella tyylillä. Nopeat leikkaukset, suttuiset kuvat, kielenkäyttö ja juonen puuttuminen todellakin ovat huonoja lähtökohtia elokuvanteolle.

Domino (2005 Ranska, Yhdysvallat) perustuu suurilta osin tositapahtumiin ja samannimisen palkkiometsästäjän kokemuksiin, joka oli elokuvan teossa mukana, mutta tappoi itsensä ennen elokuvan valmistumista. Juoni pelaa assosiaatioilla ja pomppii asiasta ja mielleyhtymästä toiseen. Stereotypiat, kuten afgaani itsemurhapommittaja sivuhahmona, ovat yksi elokuvan mielenkiintoisista epäkorrekteista heikkouksista. Kököstä juonesta ei tarvitse mainita oikeastaan sen enempää.

Mickey Rourke, joka on juhlinut muutaman elokuvan kestänyttä paluutaan saattaa taas olla menettämässä paikkansa. Sin Cityssä loistamisen jälkeen Rourke palaa vaisuun, jäykkään ja yksinkertaisesti sanottuna huonoon näyttelemiseen. Keira Knihgtleyllä samoin kuin Colin Farrelilla tuntuu olevan suunnaton tarve tehdä elokuvarooleja aivan laidasta laitaan. Tämä studioiden kulta-ajan mieleen tuova piirre on ainutlaatuisuudessa virkistävää, mutta eipä siinä sitten muuta.

Useimmiten veljensä Ridleyn varjoon jäävä Tony Scott on kuitenkin tästä yhdentekevästä ja huonosta elokuvasta huolimatta, jättänyt jo jälkensä amerikkalaiseen elokuvaan, tunnetuimpana ohjauksena varmasti Quentin Tarantinon käsikirjoittama True Romance. Dominon kohdalla Scott haluaisi olla Tarantino. Popkulttuuri viittaukset ja vieraannuttaminen äärimmäisen väkivallan tapahtuessa eivät juonen puuttuessa kuitenkaan kanna kovinkaan pitkälle.

Elokuvassa viljellään laajalti viittauksia popkulttuurin eri osa-alueisiin kuten musiikkiin, televisioon ja elokuviin. Elokuvassa on raapaistu kritisoinnin aluetta hieman, mutta todella vähäisesti. Elokuvan suurin ongelma onkin että se on yrittänyt liikaa, johtaen siihen, että se ei ole saavuttanut mitään.

Elokuva todellakin on silkka postmodernistinen tilkkutäkki ja sekametelisoppa, jossa juonen aukot ovat ratkaistu huonosti, jos ollenkaan. Elokuvaa katsoessa itsekin aloin harmitellen kaipaamaan kunnon elokuvia, joten varoituksen sana on paikallaan. Välttäkää.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202