Dogma

Dogma (1999)

  • 1

Kaksikko Loki ja Bartleby (Damon ja Affleck) ovat maahan karkotettuja enkeleitä, jotka tajuavat, että on olemassa porsaanreikä, jonka kautta he pääsisivät takaisin Taivaan ihanuuksiin.

julkaistu 2000-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Dogma
Dogma 

Dogma

Ohjaus Kevin Smith
Näyttelijät Ben Affleck, Matt Damon, Salma Hayek, Linda Fiorentino, Jason Mewes, Chris Rock, Alan Rickman, Jason Lee, Kevin Smith, Janeane Garofalo, George Carlin, Alanis Morissette, Brian O'Halloran
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 View Askew Productions ja STK Productions.

Kevin Smith ohjasi aikoinaan menestyneen The Clerks – Tiskirotat ja myöhemmin mm. Amyn jäljillä. Smith, joka myös tunnetaan “Silent Bob”- nimisenä esiintyy itsekin uusimmassa ohjauksessaan. Kevin Smithin fanaattisimmat fanit varmaankin ovat järjestäneet illanistujaisia, joissa lasketaan kuinka monta sanaa mies oikein päästää elokuvissaan. Amyn jäljillä -elokuvassa mies oli myöskin Silent Bob, jolta ei tainnut tulla yhtään sanaa ulos. Dogmassa (1999 USA) sentään pari lausetta.

Hollywoodin yksi tunnetuimpia kaveruksia ovat Ben Affleck ja Matt Damon, joiden yhteisiä elokuvia voidaan laskea jo toisenkin käden sormilla, mm. Will Hunting – syntynyt neroksi, Amyn jäljillä, Pelastakaa sotamies Ryan, ja Dogma, Will Huntingin Damon ja Affleck ovat käsikirjoittaneet myös yhdessä ja voittivat Oscarin siitä. Miesten yhteinen ura jatkuu nyt Dogmassa, vaikkakin hiukan vaisulla tavalla. Kumpikaan ei herätä mielenkiintoa, eikä Damonille ole suotu viisaan roolia, kuten muuten lähes poikkeuksetta on.

Elokuvana Dogma ei ole paljoa mitään. Näyttelijäjoukko on suhteellisen nuorta. Damonin ja Affleckin lisäksi kuvioissa pyörii Salma Hayek ja Alanis Morrisette Jumalana. Ja juuri piruilua Jumalaa ja uskontoja kohtaan elokuva onkin. Se kyseenalaistaa, se vittuilee, se ärsyttää ja se tekee lähes kaikesta asiasta komediaa. Katoliset tuntuvat olevan hiukan keskemmällä maalitaulussa, mutta myös muut uskontokunnat saavat osansa.

Kaksikko Loki ja Bartleby (Damon ja Affleck) ovat maahan karkotettuja enkeleitä, jotka tajuavat, että on olemassa porsaanreikä, jonka kautta he pääsisivät takaisin Taivaan ihanuuksiin. Paikalle hälytetään aborttiklinikalla työskentelevä Bethany (Linda Fiorentino), joka on kaukaista sukua Jeesukselle. Tällainen alku on elokuvalla, joka päättyy kahden tunnin farssin jälkeen. Matkalla tutustutaan liian moneen henkilöön. Osa henkilöistä jää ohuiksi ja katsoja jää odottelemaan parempaa selitystä. Välillä ympäristönä on tv-studion varasto tms, jossa enkelit ja muut korkeamman luokan hahmot keskustelevat uuvuttavia saarnojaan.

Dogma on ärsyttävä monessa mielessä. Sen hahmot ovat tylsiä, yllätyksettömiä tai tarpeettomia. Juoni pomppii uskonnollisten pilkkojen ja pissa-kakkahuumorin välillä. Tapahtumapaikat ovat välistä tv-sarjan tasolla. Tämän komedian vitseistä vain harva jaksaa naurattaa. Ihmettelen vain miten jaksoin katsoa elokuvan loppuun asti ilman suuria taukoja.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202