Ennätyskuuma kesäpäivä mustien alueella suurkaupungin reunamilla. Kortteleissa asuu eri ikäsiä ja eri rotuisia. Helteen keskellä seurataan painostavaa tilannetta Salin Pizzerian asiakkaiden välillä.
Spike Lee on tunnettu juuri mustista kertovista elokuvista, joissa asioita pohditaan useimmiten kuumassa New Yorkin ghetossa. Aivan samaan miljööseen oli punottu viime vuotinen Summer of Sam kuin nyt Maikkarilta tullut Do the Right Thing – Kuuma päivä (Do the Right Thing, 1989 USA), joka on Leen kolmas elokuva. Olen saattanut nähdä miehen muitakin tuotoksia, mutta niitä en nyt ainakaan muista. Sen olen kuitenkin oppinut, että Lee on mustien oma ohjaaja, joka kuitenkin käsittelee rotuasioita harvinaisen tasapuolisesti, erityisesti nyt Kuumassa päivässä, vaikka he ovatkin polttopisteessä.
Ennätyskuuma kesäpäivä mustien alueella suurkaupungin reunamilla. Kortteleissa asuu eri ikäsiä ja eri rotuisia. Helteen keskellä seurataan painostavaa tilannetta Salin Pizzerian (Danny Aiello) ja asiakkaiden välillä, josta myöhemmin kumpuaa väistämätön välikohtaus, kuin ukkonen helteen jälkeen. Italialaissukuisten pizzeriassa työskentelee Mookie (Spike Lee itse), joka saa hyvää kohtelua, vaikka hoitaa hommansa tahallaan huonosti. Kotona on naisystävä ja heidän nuori poikansa, joita Mookie käy katsomassa satunnaisesti. Alueella toimii oma radio, jota juontaa yllättäen Samuel L. Jackson, joka jälkeenpäin on näyttänyt taitonsa useaan kertaan.
Sal yrittää pitää omaa liikettään pystyssä, mutta asiakkaat ja omat työntekijät tuntuvat vastustavan systeemiä. Pizzeriasta alkava kahakka kasvaa korttelin laajuiseksi ja paikalle saapuu poliiseja ja palokunta. Kohtaus finaloi elokuvan todella upeasti, eikä se rupea tässäkään vaiheessa asettelemaan rotuja järjestykseen.
Spike Leellä on erikoinen tapa tehdä elokuvia. Ne ovat yleensä kovin juonettomia tai yksinkertaisia siltä osin. Ohjaaja jää helposti kuvaamaan yksittäistä henkilöä pitkäksi aikaa ilman leikkauksia. Tällöin dialogi pääsee paistamaan ja sitä käytetään hyväksi kunnolla. Hahmot jäävät ajanjakson mittaisiksi, eikä heidän taistoja ruveta selvittämään, he elävät vain tässä hetkessä. Asian korostaa vieläpä tarinan sijoittuminen vain yhden vuorokauden mittaiseksi valaisuksia tästä mustien alueesta. Kolikon toinen puoli amerikan historia X:stä.
teksti: © 2001 Raimo Miettinen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA