Dinosaurus

Dinosaur (2000)

  • 3

Elokuva kertoo dinosauruksesta, joka syntymästä asti on asunut makien kanssa. Eikä suomupintainen sankarimme tiedosta oikein eroavaisuuttaan. Hetken päästä taivaalta alkaa ropista golfpallon kokoisist…

julkaistu 2000-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Dinosaurus
Dinosaurus 

Dinosaurus

Ohjaus Eric Leighton, Ralph Zondag
Näyttelijät D.B. Sweeney, Alfre Woodard, Ossie Davis, Max Casella, Hayden Panettiere, Samuel E. Wright, Julianna Margulies, Joan Plowright
Maa Yhdysvallat
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Walt Disney Pictures

Disney tulee taas! Tällä kertaa tarjotaan juuri meteoriitilla friteerattua allosaurusta, siis á la Dinosaurus. En tiedä missä menee kohtuuden ja monien muiden asioiden rajat, jos Disney uskaltaa vielä tämänkin jälkeen syöttää meille näin tuttua loppuun purelkestua potaskaa. Taitaa kai olla tässä turha suuta aukoa, ei siitä pitkälle päästä.

Dinosaurus (Dinosaur, 2000 USA) on ohjaajakaksikon R.(-alph) Zondagin ja E.(-ric) Leightonin työstämä digitaaliseikkailu, joka kuuliaasti noudattaa Walt-sedän aikoinaan “määräämiä” ohjeita. Aluksi ihmetellään miksi sankari on tällainen tms. ja tämä haluaa näyttää kaikille olevansa normaali tms. ja lopussa kaikki on hyvin ja paha saa palkkansa. Elokuva jopa lainailee Disneyn menneen vuosikymmenen menestyksiltä Tarzanilta alun ruma-ankanpoikanen kohtaus ja lopun kieleketaistelu on taas suoraan Leijonakuninkaasta (kiitos huomiosta TV-Maailman kriitikolle Antti Lindqvistille).

Dinosaurus alkoi olla niitä ensimmäisiä tietokone-elokuvia, joka henkilökohtaisesti ei enää hätkähdyttänyt tekniikallaan. Homma alkaa olla jo tuttua huttua. Eipä silti ruveta kritisoimaan mikkihiiri-tehtaan tehosteita. Elokuvassa matkataan ainakin alkupuolella huikeiden maisemien ja suunnattomien dinosaurusten ohitse. Alkukohtaus tuntuu kuitenkin jotenkin irralliselta elvistelyltä.

Elokuva kertoo dinosauruksesta, joka syntymästä asti on asunut makien kanssa. Eikä suomupintainen sankarimme tiedosta oikein eroavaisuuttaan. Hetken päästä taivaalta alkaa ropista golfpallon kokoisista möhkäleistä aina kilometrien kokoisiin meteoriitteihin. Tämän jälkeen jutussa aukeaa uusi lehtinen ja siirrytään selviytymistarinan pariin. Sankarimme “ruma-ankanpoikanen-juoni” kaikkoaa ikävästi ja juttuun tuodaan mukaan harson ohut rakkaustarinakin. Taitaa sankarikin saada “joutsenen siivet” selkäänsä.

Elokuva toimii silti kohtuullisesti, vaikka juoni onkin Disneyltä harvinaisen huono. Pääasiallisen vastuun kantaa juuri tehosteet, joilla saadaan tyhmältä tuntuvat asiat näyttämään edes hienoilta. Välistä viulunkieltä vingutetaan niin pahasti, että herkimmät lapsoset saattavat pelätä liikaa. “Huoltajan seurassa 6 vuotiaat” -sääntö on ehkä hitusen liian alhainen. Elokuva ei tarjoa tehosteissa suuria uudistuksia, sen teki jo Toy Story, eikä idea, eikä juoni ole taikurin loihtimaa. Tuttua ja turvallista Disney tehtailua.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202