Dina

Jag är Dina (2002)

  • 4

Norjalaisen Herbjørg Wassmonin 20 kielelle käännetty menestystarina Dina’s Book toteutettiin filmiksi Pohjoismaiden kautta aikojen suurimmalla budjetilla.

julkaistu 2002-03-05 / päivitetty 24.10. klo 14:02

KUVA 1

Dina
Dina 

Dina

Ohjaus Ole Bornedal
Näyttelijät Maria Bonnevie, Gérard Depardieu, Christopher Eccleston, Pernilla August, Mads Mikkelsen
Maa Ruotsi / Ranska / Norja / Tanska / Saksa
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 ApolloMedia, Felicia Film, Gemini Filmproduktions GmbH, Mandarin Films, Nordisk Film, Northern Lights A/S, Per Holst Filmproduktion ja TF1 International

Norjalaisen Herbjørg Wassmonin 20 kielelle käännetty menestystarina Dina’s Book toteutettiin filmiksi Pohjoismaiden kautta aikojen suurimmalla budjetilla. Monikansallinen tuotantotausta on taannut viimeisen päälle kauniisti kuvatun elokuvan. Kameran takaa löytyy muun muassa Susien klaanin kuvannut tanskalainen Dan Laustsen. Tarinan saa kuitenkin hehkumaan Norjan karu jylhä luonto, jonne filmin tapahtumat sijoittuvat.

Filmin päähenkilönä valtaa kankaan Maria Bonnevien (Jerusalem) esittämä määrätietoinen Dina, jonka traaginen tarina käynnistyy norjalaisesta pikkukylästä. Vielä nuori Dina tappaa vahingossa äitinsä kaatamalla tämän päälle suuren kiehuvan pesusaavin. Tapaus järkyttää niin Dinan isää kuin koko kylää, mutta ennen kaikkea nuorta Dinaa, joka pakenee vuorille mukanaan järkytys ja ymmärtämättömyys.

Elokuva Dina (I am Dina/ Jeg er Dina/ Jag är Dina, 2002 Norja/Tanska/Ruotsi/Saksa/Ranska) jatkaa aikuiseksi kasvaneen määrätietoisen naisen tarinaa, joka nyt etsii ennen onnettomuutta saamaansa rakkautta ensin talossa asuvan muusikon musiikin kautta ja myöhemmin sinne saapuvien miesten kautta. Aikanaan vanha leskimies vaatii Dinan kättä tämän isältä, ja isä lupautuu rikkaan miehen appiukoksi. Tämä avioliitto on kuitenkin tuhoon tuomittu jo ennen sen virallistamista, ja voimakastunteinen Dina tekee tälläkin kertaa oman ratkaisunsa.

Tanskalaisen kauhuelokuvan uuteen suosioon elokuvallaan Yövahti nostanut ohjaaja Ole Bornedal voidaan muistaa myös raa’asta elokuvasta Bleeder. Dina taitaa kuitenkin olla Bornedalin tähän mennessä menestynein elokuva. Monelta kantilta katsottuna Dina onkin mallikelpoinen naiselokuva, joka varmasti nostaa tunteet pintaan niin nais- kuin mieskatsojissa. Wassmonin kirjaa lukematta elokuva tuntuu saavansa pohjansa todella vankasta taustatarinasta. Filminä Dinan tarina toimii hienosti. Esiintymisellään katseen vangitseva pääosanesittäjä Maria Bonnevie sekä nuoren Dinan esittäjä Amanda Jean Kvakland ovat kiitettävästi mukana rooleissaan. Bonnevien uralta löytyykin vahvoja rooleja Tukholman Dramatenin lavalta. Eläväisen ja tunnerikkaan Dinan rooli ei varmastikaan olisi sopinut jokaiselle. Elokuvan muista rooleista jää ehdottomasti mieleen Dinan aviomiehen velipuolen Nielsin roolissa esiintynyt Mads Mikkelsen (Pusher).

Parhaat hetkensä elokuva ammentaakin juuri Dinan ja tämän läheisten miesten väliltä. Dina ottaa itselleen miehen aina kokonaan, mutta heittää myöhemmin pois kuin rukkasen. Ensimmäinen ja melkein ainoa ylilyönti tapahtuu elokuvan loppupuolella, kun Dina tuhoaa isännättömäksi jääneen Nielsin unelmat. Tässä Mikkelsen tekee roolinsa uskomattomalla ammattitaidolla. Tämän jälkeen onkin harmittavaa, kun elokuva päätetään niin kuin päätetään. Olo on kuin olisi kysytty tärkeä kysymys, johon tietää tyhjentävän vastauksen, mutta kysyjä vastaakin itse ja vieläpä väärin. DVD-julkaisun vaihtoehtoinen loppu ei tarjoa suurta muutosta.

Dina kuuluisi ehdottomasti katsoa teatterin suurelta kankaalta. Norjan vuoret ja vuonot piirtyvät taustalle upeissa otoksissa. Luonnon asema elokuvassa ei kuitenkaan jää taustalle, vaan se kuvaa Bonnevien esittämän päähenkilön armottomuutta ja tunnekirjoa läheisiään kohtaan. Pohjoismaiden kallein elokuva on näin kieltämättä kaunista katsottavaa.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202