Dilemma

The Dilemma (2011)

| Blu-ray
  • 3

Ron Howardin hämmentävässä komediassa pääosia esittävät Vince Vaughn ja Kevin James.

julkaistu 2011-05-26 / päivitetty 30.05. klo 15:03

KUVA 3

Jennifer Connelly
Jennifer Connelly 

KUVA 2

Pojat lätkämatsissa
Pojat lätkämatsissa 

KUVA 1

Koko jengi koossa
Koko jengi koossa 

Dilemma

Ohjaus Ron Howard
Näyttelijät Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder, Queen Latifah, Channing Tatum
Maa Yhdysvallat
Pituus 111 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Ron Howardin ohjaama Dilemma ei ole hänelle tyypillinen elokuva. Itse asiassa se ei ole muutenkaan tyypillinen elokuva. Nopeasti vilkaistuna kysymyksessä on komedia, mutta elokuvan vähitellen tummeneva tyyli ja tunnelma vihjaavat, että ehkä ei sittenkään. Niin tai näin, kiinnostava Dilemma kuitenkin on, heikkouksistaan huolimatta.

Yhdysvaltalaiset A-listan koomikot Vince Vaughn ja Kevin James esittävät kaveruksia, joilla on alla jokseenkin menestyvä yritys, ja rinnalla kauniit vaimot (Jennifer Connelly ja Winona Ryder). Nelikon hyvin toimiva kemia uhkaa päivänä eräänä kuitenkin romuttua, kun Ronnie (Vaughn) sattuu näkemään Nickin (James) vaimon Genevan (Ryder) toisen miehen käsivarsilla. Tässäpä dilemma, kertoako parhaalle kaverille vai ei?

Dilemma sisältää runsaasti Vaughnille ja Jamesille tyypillistä verbaalikomiikkaa ja jonkun verran jopa melko fyysistä komediaa, mutta sittenkin elokuva on aiheuttanut myös markkinointimiehille dilemman: onko tämä komedia, farssi, draama, romanttinen komedia vai mikä? Farssia ja draamaa on näinä päivinä vaikeaa myydä, joten markkinointimiehet valitsivat ”kohelluskomedian”, vaikka sillä vähätelläänkin elokuvan todellista sisältöä.

Ikävä kyllä myöskään elokuvan ohjaajalla itsellään ei ole ollut elokuvan nuotit aivan kohdallaan, sillä kokonaisuutena Dilemma on emotionaalisesti epätasainen ja tyylillisesti jopa hämmentävä.

Hämmentävää on myös elokuvan Chicago-fetisismi, jonka syy jää arvailujen varaan. Puolet elokuvan otoksista alkavat laajakuvilla Chicagosta.

Siltikään Dilemmaa ei voi kutsua epäonnistuneeksi komediaksi. Jakomielitautisuudestaan huolimatta se on komediaksi yllättävän kiinnostava. Henkilöhahmot on rakennettu keskiverto komediahahmoja pyöreämmiksi ja näyttelijät tekevät muutakin kuin kaatuilevat.

Hienointa Dilemmassa on se, että se ei tyydy olemaan perus farssikomedia vaan pyrkii todella vakavoitumaan hetkittäin. Yritys ei ole täysin onnistunut, sillä tasapainoilu farssikomedian ja draaman välillä on herkkä laji, mutta Howardin yritystä seuraa kieltämättä kiinnostuksella.

Myös näyttelijöille on annettava pääasiallisesti kiitosta. Vaughn ja James ovat pääosissa yllättävän hyviä. Molemmat venyvät hieman enemmän kuin mitä heiltä on yleensä totuttu näkemään, tästä kiitos jokseenkin vaativalle lähdemateriaalille. Naispääosissa Ryder ja varsinkin Connelly jäävät auttamatta taustahenkilöiksi. Connellyn rooli on kiittämättömän vakava. Ryderille on sentään kirjoitettu pari muhevaa kohtausta.

Lopulta Dilemmaa haluaa siis kutsua hyväksi komediaksi. Pääasiallisesti keskinkertaisia draamoja ja jännäreitä tehtaillut Howard ei kuitenkaan ole tällaisen materiaalin kanssa aivan omalla maallaan, siksi lopputulosta ei voi kehua loistavaksi.

Blu-ray: Universalin Blu-ray on teknisesti moitteeton, kuvaformaattina 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana HD Master Audio 5.1.

Yleensä Universalin Blu-ray -julkaisuista löytyy paljon lisämateriaalia, mutta tällä kertaa levylle on ainoastaan ympätty kasa poistettuja kohtauksia Ron Howardin saatesanoilla.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202