Die Hard 4.0

Live Free or Die Hard (2007)

  • 4

Die Hardin neljäs tuleminen pohjaa vankasti amerikkalaisen toimittajan, John Carlinin synkkään artikkeliin A Farewell to Arms. Siinä Carlin maalaa synkkiä skenaarioita, joissa valtio lamaantuu täysin…

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-31 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 2

Mary Elizabeth Winstead ja Timothy Olyphant
Mary Elizabeth Winstead ja Timothy Olyphant 

KUVA 1

Bruce Willis
Bruce Willis 

Die Hard 4.0

Ohjaus Len Wiseman
Näyttelijät Bruce Willis, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Cheyenne Enterprises, Dune Entertainment ja Twentieth Century-Fox Film Corporation.

Viime vuosikymmenten kiistatta kovin toimintaelokuvien sarja palaa 12 vuoden tauon jälkeen. Etsivä John McClane (Bruce Willis) saa työpäivän päätteeksi rutiininomaisen tehtävän noutaa FBI:n peräänkuuluttaman tietokoneneron Matt Farrellin (Justin Long). Konkaripoliisin rattaisiin heitetään kuitenkin kapuloita oikein urakalla: Terroristit jahtaavat tietokonespesialisteja ja Farrell on seuraavana listalla. McClane saapuu parahiksi paikalle ja onnistuu pelastamaan Farrellin vain vaivoin. Pian selviää, että samaiset terroristit ovat kaapanneet kaikki Yhdysvaltojen tunnetut tietojärjestelmät ja pitävät maata tiukassa otteessaan. Henkilökohtaiseksi asian tekee se, että Johnin tytär Lucy (Mary Elizabeth Winstead) päätyy terroristien haltuun. Jälleen kerran McClane saa todeta olevansa väärään aikaa väärässä paikassa.

Die Hardin neljäs tuleminen pohjaa vankasti amerikkalaisen toimittajan, John Carlinin synkkään artikkeliin A Farewell to Arms. Siinä Carlin maalaa synkkiä skenaarioita, joissa valtio lamaantuu täysin tietoverkon pettäessä: Junat jäävät asemille, samoin lentokoneet. Autot kolaroivat ja tukkivat ulospääsyt kaupungeista… vain joitakin yksityiskohtia mainitakseni. Koko loistava artikkeli löytyy googlettamalla ja se kannattaakin lukea elokuvan kyytipojaksi, ennen tai jälkeen. Die Hard 4.0 (Live Free or Die Hard, 2007 Yhdysvallat) katsoessa huomaa pysähtyneensä miettimään voiko kaikki tämä oikeasti olla mahdollista. Olemmeko jo täysin riippuvaisia tietokoneista? Toimiiko enää yhtään mikään puhtaasti ihmisvoimin? Kovin kauaa ei ole aikaa syvällisiä pohtia, sillä Die Hard on uskomaton toimintapläjäys, joka vyöryy eteenpäin raskaan rekan tavoin.

Die Hard 4.0 ei alkuun vaikuta huolelliselta, ns. pitkän aikavälin projektilta: Käskyjä jakelee alta nelikymppinen rookie-ohjaaja Len Wiseman, pääpahiksena nähdään ponnettoman oloinen Timothy Olyphant (mm. Puhallettu 60 sekunnissa) ja Brucekaan ei heitä läppää entiseen tahtiin. Homma kuitenkin toimii näillä lähtökohdilla mainiosti, joskaan en millään voinut olla miettimättä miten ensimmäisen ja kolmannen osan värkänneen ohjaajaveteraanin John McTiernanin nimi olisi toiminut elokuvaa markkinoitaessa. Wiseman on kuitenkin mies paikallaan tarjoten monta upeaa ja ennennäkemätöntä toimintakohtausta, Olyphant osaa tulkita petetyksi tulleen tietokoneneron roolia juuri sopivasti ja Bruce… jatkaa vain siitä mihin viime kerralla jäi, nyt vain vähemmällä vitsiarsenaalilla. Paikka paikoin käsikirjoitus tarjoaa kovin epäloogisia ratkaisuja, kuten se, että McClane on lentopelkoisena kouluttanut itsestään taitavan helikopteripilotin tai että hävittäjälentäjä muka tuhoaisi järkälemäisen maantierampin yhden ainoan rekan tähden, mutta parkkiintunut toimintaelokuvafanihan vain kohauttaa tällaisille olkapäitään.

Sen lisäksi, että elokuva on ”pakollinen” kaikille 1-3 osien ystäville, niin se on loistavaa viihdettä myös aikaisempia versioita tuntemattomille, sillä eroavaisuuksia viime vuosikymmeniin löytyy kosolti. Homma tehdään katsojalle selväksi synkällä alulla eikä pirteä rokki ala heti soimaan. Tokihan McClane on yhä pohjimmiltaan se nuhjuinen kyttä, johon on kovin helppo samaistua: Vaimostaan eronnut ja lastensa kanssa riitaantunut. Oma tytärkin käyttää mieluummin äitinsä tyttönimeä. Ennen kaikkea McClane on auttamattomasti pudonnut tietotekniikan kärryiltä ja se jos mikä on miehen pelastus, kun tietoverkot alkavat kaatuilemaan siellä sun täällä. Kesän paras toimintaelokuva umpisurkeasta markkinoinnista huolimatta.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202