Deuce Bigalow - Kymmenen dollarin gigolo

Deuce Bigalow: Male Gigolo (1999)

  • 2

Ei mikään uraauurtava komedia, eikä kukaan tätä todennäköisesti huomenissa enää muista, mutta silti omiaan piristämään harmaata arkea tai vaikka ihan viikonloppua.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 04.01. klo 10:10

KUVA 3

Rob Schneider ja William Forsythe
Rob Schneider ja William Forsythe 

KUVA 2

Rob Schneider
Rob Schneider 

KUVA 1

Rob Schneider
Rob Schneider 

Deuce Bigalow - Kymmenen dollarin gigolo

Ohjaus Mike Mitchell
Näyttelijät Rob Schneider, William Forsythe, Eddie Griffin, Oded FehrJacqueline Obradors, Amy Poehler
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Happy Madison, Out of the Blue... Entertainment ja Touchstone Pictures.

Varsin tuntematon ohjaaja Mike Mitchell tekee toisen ohjauksensa Saturday Night Livestä tunnetun (ja Adam Sandlerin elokuvista tutun) Rob Schneiderin kanssa. Adam Sandler (Big Daddy) on ollut tuottamassa elokuvaa ja niinpä elokuvassa on selvästi huomattavissa hänelle ominainen alapää-huumori. Täysosuma ei tämäkään elokuva ole, mutta vetää vertoja useille tämän päivän katastrofaalisille amerikkalais-komedioille.

Rob Schneider (Judge Dredd – Tuomari, Elukka) on itse ollut kirjoittamassa tätä elokuvaa, jossa myös itse näyttelee pääosaa. Hän esittää kalatankkien puhdistajaa, eli perusduunaria, Deuce Bigalowta, joka on eräänä päivänä puhdistamassa menestyvän gigolon allasta. Rasvapäägigolo huomaa Deucen tietävän paljon kaloista, joten hän jättää loistokkaan lukaalinsa (ja kalliit kalansa) Deucelle hoitoon hänen lähtiessään “työmatkalle” Sveitsiin, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.

Heti alkuun Deuce vetää pinnat kotiin tuhoamalla menestyksekkäästi gigolon asunnon. Nyt hänellä on edessään visainen pulma: mistä saada suuri summa rahaa kämpän korjaukseen ennen kuin pelottava mies-huora saapuu Sveitsistä. Ei ole vaikea arvata, että ratkaisu on prostituutiossa. Vaikka operaatio ei vaikuta sangen helpolta Deuce alkaa tarmokkaasti toteuttamaan suunnitelmiaan gigolona.

Elokuvan traileri ei anna oikeaa käsitystä sen sisällöstä. Traileri antaa ymmärtää, että Deuce pokaa epätoivoisia asiakkaita mistä tahansa ja tyydyttää heidän fyysiset tarpeensa ja saa tässä hommassa kestää kaikenlaista epämääräisyyttä ihmisten taholta. Viimeksi mainittu pitääkin paikkansa, mutta fyysisten tarpeiden tyydytyksessä Deuce ei elokuvassa onnistu erikoisen hyvin. Hänen osansa on todellisuudessa viedä ulos yhteiskunnan hylkiöitä: henkisesti sairaita, ylipainoisia, proteeseja omaavia ja niin edelleen. No, trailerit nyt ovat aina mitä ovat, joten se siitä.

Elokuva ei ole todellakaan erikoisen ehjä kokonaisuus, sillä se etenee enemmänkin sketsi-tyyliin, josta katsoja saa sitten itse parsia kokonaisuuden ehjäksi. Rob Schneiderin punch-linejen toimittaminen perille ontuu välillä hieman, sillä hänen ajoituksensa ei koomikkona ole erityisen hyvä. Käsikirjoitukseen on kuitenkin löydetty paljon hauskaa materiaalia (hauskinta elokuvassa on ehkä sen hyvin oivalletut Matrix-parodiat) ja näiden varassa elokuva etenee suhteellisen mukavasti puolitoista tuntia.

Deuce Bigalow – Kymmenen Dollarin Gigolo ei todellakaan ole mikään uraauurtava komedia eikä kukaan sitä todennäköisesti huomenissa enää muista, mutta se on omiaan piristämään harmaata arki-iltaa tai vaikka ihan viikonloppuakin, sillä tässä elokuvassa on aistittavissa jonkinlainen hyväntuulisuus, mikä yleensä tehoaa komedioissa ainakin minuun. Tuskin Deuce tulee elämääsi muuttamaan, mutta todennäköisesti se piristää iltaasi hetken.

Teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202