Dead Man

Dead Man (1995)

  • 3

Työn perässä kaupungista toiseen kulkeva kirjanpitäjä William Blake (Depp) saapuu Jumalan seläntakana olevaan kylään, jossa järjestys ja valtiovalta eivät paljoa paina. Ikävä kyllä Blake on myöhästyny…

julkaistu 2001-02-26 / päivitetty 18.03. klo 22:10

KUVA 1

Dead Man
Dead Man 

Dead Man

Ohjaus Jim Jarmusch
Näyttelijät Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover, Lance Henriksen, Michael Wincott, Eugene Byrd, Robert Mitchum, John Hurt, Iggy Pop, Gabriel Byrne
Maa Yhdysvallat / Saksa / Japani
Pituus 121 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1995 12-Gauge Productions, Inc.

Dead Man (1995 Saksa, Japani, USA) on monitasoinen ja erilainen elokuva. Se yhdistelee westerniä ja iskevää komediaa erikoiseen juoneen. Pääosassa on suosikkinäyttelijäni Johnny Depp, jonka ansioita muissa elokuvissa ei voi kiistää. Dead Man’ssä esiintyy myös rock-legenda Iggy Pop ja musiikin leffaan on tehnyt Neil Young. Dead Man on erikoinen yksilö Hollywoodin sekamelskassa, joten en ollut varautunut näin paksuun ja monikerroksiseen elokuvaan. Uskon, että Dead Man olisi voinut olla joskus toiste katsottuna enemmän nautinnollisempi.

Työn perässä kaupungista toiseen kulkeva kirjanpitäjä William Blake (Depp) saapuu Jumalan seläntakana olevaan kylään, jossa järjestys ja valtiovalta eivät paljoa paina. Ikävä kyllä Blake on myöhästynyt työtapaamiselta kaksi kuukautta ja paikan on saanut nyt uusi mies. Synkän illan ja parin viina pullon jälkeen Blake jää viettämään iltaa hotellin sänkyyn vieressään nainen. Samalla sisään ryntää Cabriel Byrnen (End of Days) esittämä aviomies. Tilanne päättyy siihen, että Blake pakenee kaupungista luoti rinnassaan ja perässään kuoleman mustat “oikeudenjakajat”. Intiaanialueella Blaken löytää Nobody -niminen intiaani, joka rupeaa huolehtimaan haavoittuneesta ja pakenevasta kirjanpitäjästä.

Dead Man liikkuu tämän- ja tuonpuoleisen välissä. Intiaani Nobodyn tai mustahattuisen mestariampuja Cole Wilsonin (Lance Henriksen, tv-sarja Millenium) hahmojen allegoriat ovat ilmiselvät. Tapahtumapaikat ja ajanjakso ovat häiritseviä, ei silti pahassa mielessä. Villi Länsi intiaaniuskomuksineen tuntuu jotenkin kaukaiselta ja hankalalta käsitellä mielessä, mutta juttu toimii kohtuullisesti ohjaaja Jim Jarmusch’lle (Ghost Dog – samuraiden tapaan) tyypillisellä otteella.

Elokuvassa on myös terävää huumoria, joka pääasiallisesti jakautuu juuri nopeisiin tilanteisiin eikä niinkään vahvaan dialogiin. Johnny Depp on valinnut taas kerran roolinsa hyvin, eikä mieheltä tämän jälkeen ole ollut puutetta töistä. Itse pidän Deppistä, koska hän hakeutuu lähes poikkeuksetta hankaliin ja vaativiin rooleihin kuten Ed Wood tai Tim Burtonin Päätön ratsumies. Ja Gilbert Grapen roolista Depp teki vaikuttavan taidoillaan. Elokuvamaailmassa on harvassa tällaisia uskalikkoja, nykyään myös nuoremmista näyttelijöistä Edward Norton (Fight Club, American History X) voidaan laskea mukaan.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202