Dark City

Dark City (1998)

  • 3

Dark City on moneltakin suunnalta samanlainen kuin Matrix (taikka toisinpäin). Kummassakin elokuvassa liikutaan valhemaailmassa, jossa kaiken takana naruja on vetelemässä avaruuden muukalaiset. Tässä…

julkaistu 1999-02-26 / päivitetty 18.03. klo 22:10

KUVA 1

Dark City
Dark City 

Dark City

Ohjaus Alex Proyas
Näyttelijät Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, Richard O'Brien, Ian Richardson
Maa Australia / Yhdysvallat
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Mystery Clock Cinema ja New Line Cinema

Dark City (1998 USA) elokuva valmistui vuonna 1998, jolloin sen ohjaajan aikaisemmasta menestystyöstä Crow ei ollut kulunut kauankaan. Dark City on hänen uusi ohjaus. Ohjaaja Alex Proyas jatkaa tuttua linjaansa, hiukan trilleria (ei kovinkaan paljoa) ja sitten erittäin mielikuvituksellinen scifimaailma.

Dark City elokuvassa Proyas on luonut mielenkiintoisen maailman, jossa päähenkilö John Murdoch (tätä esittää Rufus Sewell, joka muistuttaa Ray Liottaa) herää kylpyammeesta, jossain rupisessa hotellihuoneessa. Miehellä on ihmittelemistä, sillä hän ei muista yhtään mitään menneisyydestään. Vilkaisu peiliin ei auta, ainoastaan fyysinen olemus selvenee. Murdoch kerkiää pukemaan vain vaatteet päälleensä, kun puhelin soi. Puhelimessa on tohtori Daniel Scherber (Kiefer Sutherland, Kuka pelkää mustaa miestä?) tai ainakin niin hän itse väittää. Tohtori varoittaa Murochia miehistä, jotka saattavat ajaa häntä takaa. Muroch joutuukin pakenemaan merkillisiä hattupäisiä miehiä, vaikkei tiedäkään miksi. Hän saa myös tajuta sen, että häntä epäillään sarjamurhaajaksi. Muroch joutuu yhdistelemään monia asioita, jotta hän tajuaa asioiden todellisen kulun. Hän saa huomata, että aina kello 12 kaikki muut paitsi hän nukahtavat. Lisäksi kukaan koko kaupungissa ei tunnu tietävän miten sieltä pääsisi pois. Tohtori Scherber on ehkä ainoa, jolta vastauksia voisi saada. Mutta Muukalaisia täytyy varoa.

Proyasin ei olisi pitänyt yrittää olla niin monena tässä projektissa (käsikirjoitus, ohjaus, tuottaja jne.), sillä sellainen tekee helposti elokuvasta liian henkilökohtaisen tai hankalan ymmärtää. Proyas on luonut käsikirjoituksellaan erittäin mielenkiintoisen kokonaisuuden, josta hyvä ohjaaja olisi kasannut ehkä Matrixia paremman filmin. En kuitenkaan kiistä Proyasin taitoja olla ohjaaja.

Dark City on moneltakin suunnalta samanlainen kuin Matrix (taikka toisinpäin). Kummassakin elokuvassa liikutaan valhemaailmassa, jossa kaiken takana naruja on vetelemässä avaruuden muukalaiset. Tässä tapauksessa Rufus Sewellin esittämä Muroch saa olla Matrixin Neo, jolle “annetaan” mahdollisuus pelastaa ihmiset tältä orjuutukselta. Jos elokuvat olisi tullut katsottua toisessa järjestyksessä niin varmasti Dark City olisi hyvinkin ollut Matrixia parempi, sillä jossain mielessä se voittaa näinkinpäin.

Elokuvan huonoksi puoleksi jää sen tasaisuus, jossa nopeiden käänteiden tai yllätyksien esiin tuominen on jätetty ja tilalla on hitaanlaisia selvitysjaksoja, joiden välttämättömyys on kyseenalaista. Matrix pisti juttuun sen toiminnallisuuden minkä Dark City taas unohtaa ja keskittyy tv-sarjamaiseen etenemiseen.

Kiefer Sutherlandin (Dr. Scherber) osa lääkärinä on yllättävänkin onnistunut, joskin korostava. Lisäksi päänäyttelijä Rufus Sewell pystyy suorituksillaan olemaan sopiva elokuvaan, vaikkei hänkään mitään merkittäviä uurastuksia tee. Loput elokuvan näyttelijöistä William Hurt ja esimerkiksi Jennifer Connelly eivät nouse poikkeuksiksi tässä tummassa scifissä.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »
Margot Robbie

Birds of Prey

| 09.02.

Harley tahtoo pitää hauskaa, ei Scorsese halveksuntaa peittele.

Lue lisää »
Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202