Darjeeling Limited, The

The Darjeeling Limited (2007)

  • 4

Elokuva keskittyy kolmeen, isänsä kuoleman jälkeen toisistaan vieraantuneeseen veljekseen.

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

Jason Schwartzman, Amara Kamar
Jason Schwartzman, Amara Kamar 

KUVA 3

Adrien Brody, Owen Wilson ja Jason Schwartzman
Adrien Brody, Owen Wilson ja Jason Schwartzman 

KUVA 2

Owen Wilson, Jason Schwartzman ja Adrien Brody
Owen Wilson, Jason Schwartzman ja Adrien Brody 

KUVA 1

Jason Schwartzman, Owen Wilson ja Adrien Brody
Jason Schwartzman, Owen Wilson ja Adrien Brody 

Darjeeling Limited, The

Ohjaus Wes Anderson
Näyttelijät Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Anjelica Huston
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 American Empirical Pictures, Cine Mosaic, Indian Paintbrush, Scott Rudin Productions ja FS Film Oy.

Wes Andersonin edellinen elokuva, parodisiakin sävyjä saanut Cousteau -tribuutti Steve Zissoun vedenalainen maailma (2004) sai ristiriitaisen vastaanoton ja herätti monissa epäilyjä siitä, oliko Rushmoren (1998) ja Royal Tenenbaumsin (2001) kaltaisten kriitikkomenestysten myötä maineeseen ponnahtanut auteurlupaus lopulta kompastunut omaan nokkeluuteensa. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Darjeeling Limited (2007, Yhdysvallat) hälventää epäilyjä näyttämällä, että Anderson pystyy yhä luomaan persoonallisia ja massasta erottuvia, mutta silti sympaattisia ja koskettavia elokuvia.

Andersonin tyyli on helppo tunnistaa: visuaaliselta maailmaltaan rikkaat, Mark Mothersbaugh’n musiikin sekä 60- ja 70- luvun indiepopin sävyttämät elokuvat palaavat yhä uudelleen samoihin teemoihin – omalaatuisten perheiden keskinäisiin, usein ongelmallisiin suhteisiin, pitkälti samojen näyttelijöiden tulkitsemina. Darjeeling Limited ei ole Andersonin tuotannossa mikään poikkeus: mukana ovat Andersonin luottonäyttelijät Owen Wilson, Jason Schwartzman sekä Anjelica Huston – myös Bill Murray ja Kumar Pallana vilahtavat pienissä sivuosissa.

Elokuva keskittyy kolmeen, isänsä kuoleman jälkeen toisistaan vieraantuneeseen veljekseen. Wilsonin esittämä, hiljattain lähellä kuolemaa käynyt Francis hakee merkitystä elämälleen ja kutsuu veljensä henkistä valaistumista ja perheyhteyden uudelleensaavuttamista tavoittelevalle junamatkalle Intian halki. Elokuvan hahmot ovat Andersonille tyypillisesti hillittyjä, mutta korostetun omalaatuisia: Francis kontrolloi veljiään ja on tähtää henkisyyteen laminoidun matkasuunnitelman pohjalta, Peter (Adrien Brody) kantaa mukanaan kuolleen isänsä irtaimistoa aina aurinkolaseista autonavaimiin, Jack (Schwartzman) kirjoittaa novelleja elämänsä tapahtumista, mutta väittää hahmojen olevan täysin kuvitteellisia.

Elokuvassa päämäärää tärkeämpi on itse matka, jonka aikana veljekset kokevat paikoin absurdin, paikoin aidon karhean kehityskaaren. Veljesten kasvukertomus huipentuu nunnaluostariin Himalajalle kadonneen äidin (Huston) kohtaamiseen, mikä nousee merkitykselliseksi käännekohdaksi veljesten matkalla.

Andersonin aiempiin elokuviin vitsikästä ilmettä luoneet pikkuveli Eric Andersonin maalaukset on tällä kertaa yhdistetty Intian valtavaan visuaaliseen rikkauteen ja väriloistoon, mikä luo herkullisen vastakohtaisuuden elokuvan lakonisesta dialogista kumpuavaan hillittyyn huumoriin. Viehättävän yksityiskohdan elokuvaan tuo myös sen alussa näytettävä lyhytelokuva Hotel Chevalier (2007), joka toimii tunnelmaa luovana johdantona elokuvaan. Jackin ja hänen entisen tyttöystävänsä (Natalie Portman) kohtaamisesta kertovan tuokiokuvan merkitys selkenee itse elokuvan myötä.

Andersonin tyyli jakaa eittämättä mielipiteitä, eikä The Darjeeling Limited tule olemaan tässäkään poikkeus. Mutta vaikka Anderson palaa pitkälti aiempien elokuviensa teemoihin, tuntuu Darjeeling kypsemmältä ja aidommalta elokuvalta. Andersonin helmasynti, itsetarkoituksellinen kikkailu nostaa elokuvassa paikoin päätään, mutta siinä missä Zissoun sisältö jäi paikoin hahmojen ja lavasteiden veikeiden yksityiskohtien varjoon, Darjeeling Limited onnistuu saavuttamaan tasapainon, eivätkä Andersonin tarinankerronnan idiosynkratiat nouse elokuvan juonta tärkeämmäksi. Tuloksena on sympaattisen omalaatuinen ja sydäntälämmittävä road -elokuva.

Teksti © 2008 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202