Dan in Real Life

Dan in Real Life (2007)

  • 3

Steve Carell on vaimonsa menettänyt yksinhuoltaja sympaattisessa romanttisessa komediassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2008-07-25 / päivitetty 13.12. klo 16:04

KUVA 1

Steve Carell ja Juliette Binoche
Steve Carell ja Juliette Binoche 

Dan in Real Life

Ohjaus Peter Hedges
Näyttelijät Steve Carell, Juliette Binoche, Dane Cook, Alison Pill, Brittany Robertson, Marlene Lawston
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Touchstone Pictures, Focus Features ja Dan in Real Life Productions

Steve Carellin ura on ollut Hollywood-standardeilla vähintäänkin mielenkiintoinen. Miehen ensimmäinen rooli “suuressa” elokuvassa oli uutistenlukija-Evan vuoden 2003 Jim Carrey -hitissä Bruce Taivaanlahja, ja parin Will Ferrell -elokuvan sivuosan jälkeen Carell sai ensimmäisen pääosansa vuoden 2005 räävittömässä hittikomediassa 40v ja neitsyt. Tuolloin hän oli jo 43-vuotias.

Nyt hän on eräs Yhdysvaltojen suosituimmista koomikoista yhdessä parin aiemmin mainitun kanssa. Vaikka etukäteen suunnattoman mediamylläkän aiheuttanut Evan taivaanlahja paljastuikin pannukakuksi, on miehen suosio järkkymätön syksyllä viidennelle kaudelle Yhdysvalloissa lähtevän The Office -tv-sarjan vuoksi, jota Nelonenkin näyttää Konttori-nimellä.

Dan in Real Life on Evania huomattavasti pienempi elokuva. Se on monessa mielessä Junon ja <Little Miss Sunshinen kaltaisten indiesuosikkien sukulainen: maanläheinen, lämminhenkinen, hauska mutta koskettava.

Kuten Little Miss Sunshinessa, myös Dan in Real Lifessa perhe on keskiössä. Päähenkilö Dan on kyselypalstan ihmissuhde-ekspertti ja kolmen tyttären yksinhuoltajaisä, jonka vaimo on muutama vuosi sitten menehtynyt. Yksinäinen, mutta uuden suhteen aloittamista varova Dan törmää sukukokouksen alla kauniiseen Marieen (Juliette Binoche) kirjakaupassa, ja tuntee välittömän yhteyden heidän välillään. Pian paljastuu kuitenkin, että Marie heilastelee Danin veljen, Mitchin (Dane Cook) kanssa. Sukutapaamisen jatkuessa Danin käy yhä vaikeammaksi kätkeä ihastustaan, kun Mariekin on mukana juhlassa.

Steve Carell on loistava roolissaan. Miehen olemuksen voisi kuvitella istuvan huonosti Danin kaltaiseen vakavampaan rooliin, mutta hän onnistuu tekemään saman, minkä Will Ferrell teki pari vuotta sitten Aidosti outoa -elokuvassaan: hillitsemään räikeimmät maneerinsa, niitä kuitenkaan kokonaan häivyttämättä, ja olemaan uskottava annetun roolin puitteissa. Carellin suoritus on samaan aikaan hellyttävän hauska ja riipivän koskettava. Myös Juliette Binoche on loistovalinta rooliinsa hauskan mutta tyhjäpäisen Mitchin ja surkean Danin välillä kamppailevana Mariena. Erityishuomion arvoisia ovat myös elokuvan nuoret tähdet: Alison Pill vanhimpana, Brittany Robertson keskimmäisenä ja Marlene Lawston nuorimpana ovat kaikki ihailtavan luontevia Danin tyttärinä.

Aprilin juhlat -elokuvasta kannuksensa saaneen Peter Hedgesin ohjaama ja yhdessä Pierce Gardnerin kanssa käsikirjoittama Dan in Real Life on sympaattinen ja hauska elokuva rakkauden löytymisestä vaikean tragedian jälkeen. Se ei sukella yltiöpäisen syvälle Danin sielunmaailmaan, mutta valloittaa katsojan rehellisyydellään ja välttelee pääosin turhat imelyyden sudenkuopat, vaikka niihin mahdollisuuksia tarjotaankin.

Elokuva tarjoaa myös yleisölle vilkaisun siihen, mihin Steve Carell kykenee vakavammassa roolissa. Dan in Real Life on kyllä komedia, mutta ei samaan ilmiselvään tyyliin kuin Carellin aiemmat työt. Sen huumori lepää syvällä päähahmossa, ja vaikka tarinankuljetus antaa avaimet paikoin fyysiseenkin komiikkaan, elokuva malttaa olla viemättä tilanteita liiallisuuksiin. Uutta Perhe on pahinta tästä ei saa tekemälläkään.

Teksti: © 2008 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202