Da Vinci -koodi

The Da Vinci Code (2006)

  • 2

Louvren taidemuseossa tapahtuu murha. Intendentti Sauniere on murhattu. Poliisipäälikkö Fache (Jean Reno) kutsuu amerikkalaisen symboliasiantuntija Robert Landgonin (Tom Hanks) tutkimaan juttua. Fache…

julkaistu 2006-02-26 / päivitetty 21.04. klo 15:03

KUVA 3

Tom Hanks
Tom Hanks 

KUVA 2

Audrey Tautou
Audrey Tautou 

KUVA 1

Tom Hanks ja Audrey Tautou
Tom Hanks ja Audrey Tautou 

Da Vinci -koodi

Ohjaus Ron Howard
Näyttelijät Tom Hanks, Jean Reno, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Paul Bettany, Jürgen Prochnow
Maa Yhdysvallat
Pituus 149 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Columbia Pictures, Imagine Entertainment

Lentokenttäkirjallisuuden isä, äiti ja velipuoli eli Dan Brownin Da Vinci –koodi on nyt tehty myös elokuvaksi. Suurta kohua ja katolisen kirkon pannan saavuttanut elokuva noudattaa melko uskollisesti kirjan jo valmiiksi Hollywoodmaista juonta, vaikka muutamia parannuksia kirjaan nähden on tehty.

Elokuvassa, kuten kirjassakin, kaikki alkaa siitä, kun Louvren taidemuseossa tapahtuu murha. Intendentti Sauniere on murhattu. Poliisipäälikkö Fache (Jean Reno) kutsuu amerikkalaisen symboliasiantuntija Robert Landgonin (Tom Hanks) tutkimaan juttuja ja mukaan änkeää vielä ranskalainen poliisi Sophie Neveu (Audrey Tatou). Sophie paljastaaa Langdonille, että Fache pitää Langdonia pääepäiltynä, josta alkaakin koko elokuvan kestävä pakomatka, jonka aikana kuljetetaan monta tarinaa rinnakkain ja sivuhenkilöitä tulee ja menee.

Alusta asti elokuvassa viljellään faktoja ja vihjeitä, joita Sauniere jätti heille ennen kuolemaansa. Elokuva on koko kestonsa ajan nousevaa kliimaksia ja historiallisten viittausten vyyhtiä. Varsinkin ensimmäinen puolituntinen tätä faktojen määrää tekee niille katsojille seuraamisen, jotka eivät ole kirjaa lukeneet, todella vaikeaksi. Kirjan ja koko jännitys -lajityypin suurimpia heikkouksia oleva Deus ex machina eli jumalallinen väliintulo on myös otettu molemmissa versioissa käyttöön. Vaikka tällä kertaa jopa teemaan sopivana, niin silti tämän kaltaiset juonen äkkikäännökset eivät onnistu pakenemaan heikkoa uskottavuutta.

Da Vinci –koodista (The Da Vinci Code, 2006 Yhdysvallat) kaavailtiin massiivista projektia ja samaa suunniteltiin näyttelijäkiinnityksiin. Päänäyttelijöiden Tom Hanksin ja Audrey Tatoun suoritusta nyt ei voi mitenkään erityisemmin kehua, toisin kuin ikiloistavan Ian McKellenin. Hanksin ollessa puolet ajasta pihalla ja Tatoun vain söpöstellessä, Ian McKellen on ainoa, jonka näyttelemisessä on jotain sielukasta tai edes häivähdys jotain aitoa. Hän pystyy professori Leigh Teabingin roolissa ilmentämään, niin moninaisia reaktioita, että edes elokuvan muiden näyttelijöiden yhteenlasketut reaktiot eivät pärjäisi hänelle.

Niminäyttelijöiden lisäksi Ron Howard on koonnut tekijöihin melkeinpä idioottivarman joukon. Siihen kuuluu Howardin kanssa aikaisemminkin työskennelleet leikkaajat ja kuvaaja sekä Kaunis mieli -elokuvasta Oscarin voittanut käsikirjoittaja Akiva Goldsman. Elokuvassa saadaan seurata vauhdikasta kuvausta ja nopeita leikkauksia ja tietenkin nykyisen trilleri -genren sääntöjen mukaan musiikin on tehnyt jokapaikan höylä Hans Zimmer (Hannibal, The Pledge – kunniasanalla).

Kirjan velipuolena myös elokuva on vain viihteellistä viihdettä. Koskakohan Da Vinci – koodin pahimmat arvostelijat ja vastustelijat huomaavat kuinka harmitonta viihdettä kyseessä onkaan? Mihin unohtuivat Pasolinin Sodoman 120 päivää tai Monthy Pythonin koko tuotanto, jossa kristinuskoa pilkataan suoranaisesti koko ajan. Eikö kirkolla olisi parempaakin materiaalia, jota vastaan voisi protestoida?

Tietyllä tapaa Katolisen kirkon suhtautumisen koko jupakkaan pystyy ymmärtämään. Elokuvassa kirkon miehet esitetään pahoina, omaa etuansa ja maailmanvaltaa tavoittelevina miehinä. On helppo ymmärtää, että varsinaiset kirkon miehet eivät tätä tahdo. Kuitenkin suhtautumalla elokuvaan ja kirjaan suurella kohulla ja raivolla, he onnistuvat vahvistamaan sitä kuvaa mitä vastaan he kapinoivat. He suhtautuvat elokuvaan, kuin se olisi itse kirjassa ja elokuvassa esitetty salaisuus: kumpaakaan ei saa päästää tavallisten ihmisten tietoisuuteen. Tekemällä asiasta ison kohun he antavat muiden alitajuisesti ymmärtää, että ehkä asiassa sittenkin on jotain perää, vaikka elokuva pitäisikin jäättää omaan vihteelliseen arvoonsa.

Viihteellisenäkin elokuvana toteutus jää puolitiehen. Vaikka alkuperäinen kirja onkin jo valmiiksi räätälöity käsikirjoitukseksi, niin valkokankaalla homma ei toimi. Tekijät ovat kuitenkin karsineet muutamia kohtia tehokkaasti ja melko huomaamattomasti, lisäksi Langdonin ahtaanpaikankammoa on syvennetty elokuvassa, jonka kirja oikeastaan unohti puolitiehen. Hyviäkin puolia kirjaan verrattuna siis löytyy, mutta nekään eivät kanna elokuvaa loppuun asti. Tässä tapauksessa kahdesta kehnosta – valitsisin kirjan.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202