Cube - Kuutio

Cube (1997)

  • 4

Vincenzo Natalin palkittu esikoisteos on päätähuimaava sekoitus fantasiaa, tieteiselokuvaa ja kauhua. Kuusi ihmistä, poliisi, varas, matemaatikko, psykologi ja autisti suljettuna valtavaan kuutioon. Y…

julkaistu 2001-02-25 / päivitetty 18.03. klo 22:10

KUVA 1

Cube
Cube 

Cube - Kuutio

Ohjaus Vincenzo Natali
Näyttelijät Nicole DeBoer, Nicky Guadagni, David Hewlett
Maa Kanada
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Cube Libre, OFDC, The Feature Film Project, Téléfilm Canada, Viacom Canada

Kanadalainen Vincenzo Natalin ensimmäinen elokuvatyö Cube – Kuutio (Cube, 1997 Kanada) on erikoisen maailman käsittävä selviytymistarinaa ja satiiria sisältävä science fiction, jonka maailma imaisee klaustrofobian syövereihin. Elokuva valmistui 1997, mutta pääsi vasta viime syksynä maailmanlaajuiseen levitykseen. Cube on lajityyppinsä harvoja edustajia, jotka eivät rietastele suurilla efekteillä tai nimekkäillä näyttelijöillä (George Lucas on tätä varten). Cube on mystinen ajattomuudessa leijuva kappale, jonka päämääristä ei ota selvää, kun ohjaaja itse tarjoaa kovin vähän vastauksia.

Lähtökohta, idea (isolla I:llä) on simppeli kuin pallo. Kuusi ihmistä heräävät kuution muotoisista huoneista, jokaisella sivulla on keskellä ovi, joka johtaa toiseen samanlaiseen kuutioon. Heti alusta alkaen Natalia ujuttaa kättään paremmin rubikinkuution niveliin ja kuljettaa katsojaa tässä painajaismaisessa henkiinjäämisseikkailussa. Henkilöiden välillä syntyy kitkaa, eikä loputtomalta tuntuva kuutiohelvetti taida loppua. Entä mitä lopun jälkeen alkaa?

Elokuva etenee sopivalla vauhdilla, tapahtumia riittää ja loppua kohden tunnelma nousee painajaismaisiin korkeuksiin, kun kuusihenkinen joukkio alkaa kokea toivottomuutta loputtomien ovien avaamisesta. Henkilögalleria on rikas, vaikka hiukan tylsä. On lääkäriä, varasta, poliisia, matemaatikkoa, psykologia ja autistista. Andre Bijelicin, Vincenzo Natalin ja Graeme Mansonin käsikirjoitus pyrkii vähin sanoin ilmaisemaan ja selittämään vain tarvittavan. Kuutiorakennelman tekijöiden motiivit ja henkilöllisyys jäävät salaisuudeksi, jolloin hiukan ärsyyntyy loppuratkaisusta (, joka ei paljoa selittele).

Cuben voima on sen salaperäisyys ja arvaamattomuus. Ohjaaja Natali on käyttänyt tehokkaasti elokuvan oppeja ja näin saanut selviytymistarinasta sattumanvaraisesti etenevän leffan. Ahtaanpaikankammoa lietsotaan upeasti jokaisen oven ja uuden kuution kohdalla. Tässä kohdin kerronta juuri poikkeaa onnistuneesti tavanomaisesta ja tämä sai minut kyyristelemään sohvalla. Cuben maailman poikkeavuudet, tiedottomuus kaikesta ja syy-seuraus-suhteen puuttumisesta nollaavat katsojan normaalin suhtautumisen tähän hetkeen ja elokuvaan.

Käsikirjoittajien idea sokaisee helposti, eikä keskittyminen kokonaisuuteen onnistu. Elokuvan näyttelijäsuorituksissa on pieniä rikkeitä, mutta Nicole DeBoerin tai Nicky Guadagnin suorituksista ei tule häiriöitä aiheuttavia “kasvaimia”. Niin kuin TV-Maailman Kalle Kinnunen (16/00) kirjoitti: “…Natali on nähtävästi perehtynyt kriisipsykologiaan lähinnä toisia elokuvia katselemalla.” Kun Natali olisi vielä viitsinyt tasoittaa henkilökuvauksen kulmia, olisi elokuvasta saanut lähes täydellisen esikoisohjauksen.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202