Crash

Crash (2004)

  • 4

Enkelten kaupungin ulkokultaisen pinnan alla ihmiset elävät pelkojensa ja ennakkoluulojensa orjina. Mitä enemmän he rakentavat suojamuureja ympärilleen sitä kohtalokkaammat seuraukset väistämättömillä…

julkaistu 2005-02-25 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 1

Crash
Crash 

Crash

Ohjaus Paul Haggis
Näyttelijät Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Dashon Howard, Chris "Ludacris" Bridges, Thandie Newton, Ryan Phillippe, Larenz Tate, Nona Gaye
Maa Yhdysvallat, Saksa
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Bull's Eye Entertainment, DEJ Productions, ApolloProScreen GmbH & Co. Filmproduktion KG, Blackfriars Bridge, Bob Yari Productions ja Harris Company

Altman oli ensimmäinen, hänen jälkeensä on tullut monia ja heistä parhaiten onnistui Paul Thomas Andersson. Monen erillisen tarinan ja henkilöhahmon kuljettaminen ei nimittäin ole kaikista helpoin tehtävä. Nerokkaana käsikirjoittajana Paul Haggins kuitenkin osaa hommansa. Hän punoo yhteen yksinkertaisen tyylikkäitä minitarinoita, eikä jätä ketään tarinansa varjoon.

Elokuva alkaa kolarilla, jonka osapuolina ovat japanilainen ja latinalaisamerikkalainen nainen ja musta mies. Kriisitilanteessa he menettävät kontrollinsa ja puhuvat mitä viha ja pelko tuovat mieleen. Tämä asettaa teeman ja perusasetelman muillekin elokuvan tuleville kohtauksille. Koko elokuva nimittäin koostuu samanlaisista tilanteista ja rotuun perustuvista ennakkoluuloista ja niiden murtamisesta. Tarinoita nähdään monia ja muutamien ihmisten kautta kaikkien tarinat kytkeytyvät toisiinsa Los Angelesin kaltaisessa suurkaupungissakin.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Haggis (52) oli tänä vuonna Oscar –ehdokkaana Million Dollar Babyn sovitetusta käsikirjoituksesta ja tämän elokuva myötä hän osoittaa olevansa ikäisekseen harvinaisen varteenotettava uusi tekijä. Pitkä kestoinen ja vankka televisioura takanaan hän on saanut aikaiseksi kaksi koskettavaa ja vahvaa nykyelokuvaa. Käsikirjoittamisen lisäksi hän hallitsee Crashin (2004 Yhdysvallat, Saksa) jokaisen kohtauksen ja näytteillepanon, leikkauksesta musiikkiin. Kuvauksellisesti elokuva on tyylikäs, vuorotellen vihreän ja sinisensävyjä ja sopivasti taka- ja ylivalotusta.

Crash kuvaa ihmisiä, jotka ovat elämässään risteyksessä, merkittävän käännekohdan edessä. Heidän ympärillään on joka puolella varoittavia stop –merkkejä, kehottaen heitä pysähtymään, mutta he hätiköivät ja heidän elämänsä suistuvat raiteiltaan. He hätiköivät ja rotuennakkoluulot ottavat heissä vallan. Stereotypiat saavat heidät toimimaan miten he eivät normaalisti toimisi ja jota he myöhemmin katuvat. Kukaan varsinaisista niminäyttelijöistä ei varasta elokuvaa itselleen, jokainen saa osansa vahvoista suorituksista, eikä lisätilan antaminen joillekin näyttelijöille olisi toiminutkaan. Kuitenkin elokuvan lyhyydestä ja jokaisen näyttelijän osuudesta johtuen, elokuva on vain pintaraapaisu rotuennakkoluulojen hallintaan ja pelkästään puolituntia lisää olisi saattanut riittää syvempiluontoiseen katsaukseen.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202