Cowboy puhdistaa kaupungin

Tall in the Saddle (1944)

  • 4

Racklin (John Wayne) saapuu muukalaisena lännen pikkukaupunkiin tarkoituksenaan aloittaa työnteko paikallisella maatilalla. Ranchin omistaja on kuitenkin poistunut elävien kirjoista hämärällä tavalla.…

julkaistu 2002-02-25 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Tall in the Saddle
Tall in the Saddle 

Cowboy puhdistaa kaupungin

Ohjaus Edwin L. Marin
Näyttelijät John Wayne, Ella Raines, Ward Bond, George 'Gabby' Hayes, Audrey Long
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1944 RKO Radio Pictures Inc.

Marion Michael Morrison a.k.a. John Wayne (Man who shot Liberty Valance, Rio Bravo, Hatari! jne.) vetää tuttuun tapaansa loistoroolin 40-luvun klassikossa. Tuolloin lähempänä neljääkymmentä ikävuotta ollut Wayne tyrmää jälleen karismallaan ja betonisen pokan alta pilkistävällä poikamaisuudellaan. Kyseinen elokuva ei ehken ole Waynen tähdittämistä parhaimpia, mutta hatun noston arvoinen takuulla. Seikkailua, mysteeriä ja sitä kunnon villiä länttä koetaan tässäkin leffatäräyksessä. Pokerinpeluuta unohtamatta, totta kai. Hiekkakatujen musiikista vastaa Roy Webb.

Racklin (John Wayne) saapuu muukalaisena lännen pikkukaupunkiin tarkoituksenaan aloittaa työnteko paikallisella maatilalla. Ranchin omistaja on kuitenkin poistunut elävien kirjoista hämärällä tavalla. Racklin ryhtyy selvittämään salaperäistä kuolemantapausta ja haukkaakin sellaisen nisunpalan, että siinä riittää pureksimista. Sotku alkaa kuitenkin hiljalleen selvitä.

Waynen rooleistahan ei romantiikkaakaan puutu. Vahva, vakaa muukalainen saa naapuri-ranchin poikamaisen ladyn (Ella Raines) pyörälle päästään ja syntyy kipakka viha-rakkaus -suhde. Ja joka väliin mahtuu kuumottavan villiä länteilyä. Ella Raines tekee Arlyna yhden western-historian vakuuttavimmista naisrooleista.

Kaikesta hyvästä huolimatta, Cowboy puhdistaa kaupungin on joka tapauksessa melko tyypillinen 40-luvun mustavalkoinen western. Toki western-ikonin karautus valkokankaalle saa maidonkin maistumaan paksulta kermalta, mutta jokin kaipaamani särmä jää elokuvasta puuttumaan. Pakko myöskin myöntää, että taidan itse olla enemmän tuota Clint-koulukuntaa. Ehdottomasti katsomisen arvoinen pätkä kuitenkin kaikkine oivallisine vuoropuheluineen ja sivunäyttelijöineen.

John Wayne on kiistattomasti kirkkaimpia western-taivaan tähtiä. Mies loi uraansa myös ohjaajana sekä tuottajana. Waynen uran huiput sijoittuvat westernin kultakaudelle. Hänen elokuviensa historia käynnistyy jo 1920-luvulta ja jatkuu herkeämättömänä kuolinvuoteelle saakka. John Wayne oli legenda jo eläessään ja jopa sitä suurempi legenda mies on ollut kuoltuaan. Kaikki kunnia hänelle.

teksti: © 2002 Tarja Kontturi

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202