Cowboy puhdistaa kaupungin

Tall in the Saddle (1944)

  • 4

Racklin (John Wayne) saapuu muukalaisena lännen pikkukaupunkiin tarkoituksenaan aloittaa työnteko paikallisella maatilalla. Ranchin omistaja on kuitenkin poistunut elävien kirjoista hämärällä tavalla.…

julkaistu 2002-02-25 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Tall in the Saddle
Tall in the Saddle 

Cowboy puhdistaa kaupungin

Ohjaus Edwin L. Marin
Näyttelijät John Wayne, Ella Raines, Ward Bond, George 'Gabby' Hayes, Audrey Long
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1944 RKO Radio Pictures Inc.

Marion Michael Morrison a.k.a. John Wayne (Man who shot Liberty Valance, Rio Bravo, Hatari! jne.) vetää tuttuun tapaansa loistoroolin 40-luvun klassikossa. Tuolloin lähempänä neljääkymmentä ikävuotta ollut Wayne tyrmää jälleen karismallaan ja betonisen pokan alta pilkistävällä poikamaisuudellaan. Kyseinen elokuva ei ehken ole Waynen tähdittämistä parhaimpia, mutta hatun noston arvoinen takuulla. Seikkailua, mysteeriä ja sitä kunnon villiä länttä koetaan tässäkin leffatäräyksessä. Pokerinpeluuta unohtamatta, totta kai. Hiekkakatujen musiikista vastaa Roy Webb.

Racklin (John Wayne) saapuu muukalaisena lännen pikkukaupunkiin tarkoituksenaan aloittaa työnteko paikallisella maatilalla. Ranchin omistaja on kuitenkin poistunut elävien kirjoista hämärällä tavalla. Racklin ryhtyy selvittämään salaperäistä kuolemantapausta ja haukkaakin sellaisen nisunpalan, että siinä riittää pureksimista. Sotku alkaa kuitenkin hiljalleen selvitä.

Waynen rooleistahan ei romantiikkaakaan puutu. Vahva, vakaa muukalainen saa naapuri-ranchin poikamaisen ladyn (Ella Raines) pyörälle päästään ja syntyy kipakka viha-rakkaus -suhde. Ja joka väliin mahtuu kuumottavan villiä länteilyä. Ella Raines tekee Arlyna yhden western-historian vakuuttavimmista naisrooleista.

Kaikesta hyvästä huolimatta, Cowboy puhdistaa kaupungin on joka tapauksessa melko tyypillinen 40-luvun mustavalkoinen western. Toki western-ikonin karautus valkokankaalle saa maidonkin maistumaan paksulta kermalta, mutta jokin kaipaamani särmä jää elokuvasta puuttumaan. Pakko myöskin myöntää, että taidan itse olla enemmän tuota Clint-koulukuntaa. Ehdottomasti katsomisen arvoinen pätkä kuitenkin kaikkine oivallisine vuoropuheluineen ja sivunäyttelijöineen.

John Wayne on kiistattomasti kirkkaimpia western-taivaan tähtiä. Mies loi uraansa myös ohjaajana sekä tuottajana. Waynen uran huiput sijoittuvat westernin kultakaudelle. Hänen elokuviensa historia käynnistyy jo 1920-luvulta ja jatkuu herkeämättömänä kuolinvuoteelle saakka. John Wayne oli legenda jo eläessään ja jopa sitä suurempi legenda mies on ollut kuoltuaan. Kaikki kunnia hänelle.

teksti: © 2002 Tarja Kontturi

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202