Cowboy Bebop

Kaubôi bibappu: Tengoku no tobira (2001)

  • 3

Cowboy Bebop sijoittuu tulevaisuuteen, vuoteen 2071. Ihmiskunta on asuttanut Marsin, ehkä Maan ylikansoittumisen myötä, sitä elokuva ei kerro. Punaisen Marsin pinnalla valmistaudutaan Halloweenin viet…

julkaistu 2003-02-25 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Cowboy Bebop
Cowboy Bebop 

Cowboy Bebop

Ohjaus Shinichirô Watanabe
Näyttelijät Steven Blum, Beau Billingslea, Wendee Lee (äänet)
Maa Japani, Yhdysvallat
Pituus 116 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Bandai Visual Co. Ltd., Bones, Destination Films ja Sunrise Inc

Japanilainen animaatio tuntuu ottavan vuosi vuodelta vahvempaa jalan sijaa Suomen elokuvatarjonnasta kuin varmasti myös pääalueellaan sarjakuvissa. Vielä suhteellisen pienen piirin sisäinen animeharrastelu on huomattu myös maahantuojien suunnalla uudeksi markkinaraoksi. Osaksi tästä syystä olemme päässeet tutustumaan japanilaiseen animaatioon myös teattereiden kankailla. Henkien kätkemä (2002) kannattaa mainita yhtenä voittajana sekä taiteellisesti että myös lipputuloilla mitattuna. DVD-julkaisuina ovat ilmestyneet mm. Metropolis (2001) sekä nyt lokakuussa ilmestynyt Cowboy Bebop (Cowboy Bebop: Tengoku no tobira aka Cowboy Bebop: The Movie, Cowboy Bebop the Movie: Knockin’ on Heaven’s Door, 2001 Japani, USA).

Nyt arvosteltava Cowboy Bebop sijoittuu myös tulevaisuuteen, vuoteen 2071. Ihmiskunta on asuttanut Marsin, ehkä Maan ylikansoittumisen myötä, sitä elokuva ei kerro. Punaisen Marsin pinnalla valmistaudutaan Halloweenin viettoon kuin jouluun. Aattona terroristit räjäyttävät säiliöauton keskellä suurkaupunkia. Säiliöistä vapautuu hengenvaarallinen virus, joka nyt uhkaa levitä koko planeetalle tuhoten kaiken elollisen.

Seesteistä lainsuojattoman palkkionmetsästäjän arkea elävät komea Spike Spiegel, ronski Jet Black ja uhkea, toimintavalmis Faye Valentine haluavat päästä myös osingoille tähtitieteellisestä palkkiosta, joka maksetaan virusterroristin vangitsijalle. Mukana heillä on bittiguru “Ed”, kouluikäinen tytöntyllerö, joka osaltaan auttaa kolmikkoa selvittämään hämärää tapausta. Takaa-ajo voi siis alkaa metropolitanin kaduilla, ilmassa ja taivaalla kiitävissä metroissa.

Shinichirô Watanaben ohjaaman elokuvan juoni on yksioikoinen, joka ei tarjoa mutkia matkaan, ainakaan yllätyksellisiä. Tavallisena elokuvana Cowboy Bebop kuuluisi ehdottomasti tusinajännärien pohjattomaan laariin. Nyt kyseessä on kuitenkin japanilainen vahvasti länsimaisen klassisella tyylillä toteutettu animaatio, joka keskittyy enemmin vauhdikkaaseen toimintaan kuin loppuun hiottuun tarinaan. Yksinkertaisen elokuvan tarinankerronta on paikoin juuri niin viihdyttävää mitä parhaimmilta toimintajännäreiltä osaa odottaa ilman mutkikasta käsikirjoitusta. Tapahtumien rytmitys osuu kohdalleen eikä tärkeimmistä, toimintakohtauksista puutu vauhtia. Kynänjälki on selkeän yksinkertaista. Hahmojen liikkeet kauniita esimerkiksi nopeissa lähitaistelukohtauksissa. Myös tapahtumaympäristöihin on panostettu selvästi.

Elokuvan vikana on myös sen elokuvallisuus. Kun tapahtumat seuraavat toisiaan ennakoitavasti ja hahmot eivät kasva vaikka ovatkin persoonallisia, alkaa kokonaisuus muistuttaa liikaa tavallisista takaa-ajotrilleriä. Tuntuu ettei tekijätiimi ole uskaltanut lähteä riskille tielle, vaan lopputuloksesta on haluttu vain jonkin esikuvansa mukainen tasapaksu avaruuspannukakku. Elokuva voi olla tylsä, ainakaan se ei jaksa kiinnostaa toistamiseen animea vähemmän seuraavaa. Myös elokuvan sisältävä väkivalta – vaikka se onkin piirrettyä ja elokuvan tunnelma muuten normaalia sci-fiä valoisampi – tuntuu aidolta ja aiheuttaa katsojassa mahdollisen torjumisreaktion. Vielä on varmaan hyvä mainita ettei kaikki anime ole eikä ole ollutkaan koskaan pelkästään lapsille suunnattua.

Cowboy Bebop on japanilais-yhdysvaltalainen yhteistuotanto ja perustuu televisiossa 1998 esitettyyn samannimiseen menestystv-sarjaan. Elokuvan tarina olikin tarkoitus kirjoittaa yhtä jaksoa varten, mutta siitä muovautui myöhemmin kokonainen elokuva. DVD-julkaisussa ovat mukana niin japanilaiset kuin jenkki ääninäyttelijät. Suosittelen amerikkalaisten versiota, joka tarjoaa huomattavasti vivahteikkaampaa äänitulkintaa mitä jopa monotonisen rauhallinen japanilaisversio. Itse elokuvan äänimaailma ansaitsee myös kiitosta jo pelkästään isosta televisiosta katsottuna.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202