Cop Land

Cop Land (1997)

  • 4

Korruption maailmaan sukeltava trilleri kerrotaan puolikuuron poliisin näkökulmasta. Tähtikaartin muodostavan Sylvester Stallone, Harvey Keitel ja Robert DeNiro.

julkaistu 2002-02-25 / päivitetty 11.07. klo 22:10

KUVA 4

Sylvester Stallone ja Ray Liotta
Sylvester Stallone ja Ray Liotta 

KUVA 3

Harvey Keitel, Robert Patrick ja Arthur J. Nascarella
Harvey Keitel, Robert Patrick ja Arthur J. Nascarella 

KUVA 2

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

KUVA 1

Robert De Niro ja Sylvester Stallone
Robert De Niro ja Sylvester Stallone 

Cop Land

Ohjaus James Mangold
Näyttelijät Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro, Janeane Garofalo, Robert Patrick, Michael Rapaport, Annabella Sciorra
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Across the River Productions, Miramax Films, Woods Entertainment, Across the River Productions, Miramax Films ja Woods Entertainment

James Mangoldin ohjaama Cop Land menestyi valmistusvuotenaan hyvin. Poliisielokuvan pääosissa esiintyvät lihaskimppu Sylvester Stallone ja mafiaelokuvista tutut Robert De Niro, Harvey Keitel ja Ray Liotta. Nimekäs näyttelijäjoukko vaikutti varmasti elokuvan silloiseen menestymiseen. Ohjaaja Mangoldin käsikirjoittama elokuva toi oman piristyksensä, suurimpana tietenkin Stallonen ulkoinen ja poikkeuksellinen rooli, jo hieman toisiaan kaavamaisesti seuranneiden poliisielokuvien sarjaan.

Curtis Hansonin L.A. Confidential on elokuva, johon itse vertailin Cop Landia. Elokuvista löytyy monia samanlaisia piirteitä. Ne ovat poliisielokuvia, joissa korruptoitunut poliisipiiri mokaa ja joutuu peittelemään tekosiaan. Siis luonnollinen juoni “pahapoliisi” -elokuvalle. Kummassakin toistuvat tapahtumat osittain samalla tahdilla. Vaikka Cop Land ja L.A. Confidential muistuttavatkin toisiaan monessa mielessä ovat niiden tapahtumapaikka ja -ajat sen verran eroavia, että toistensa kopioiksi niitä ei missään tapauksessa sovi kutsua.

Hieman verkkainen, puolikuuro, mutta lempeän karhun oloinen seriffi Freddy Heflin (Stallone) on paikallisen New Jerseyn 37. poliisipiirin sankari. Kuulonsa osittain menettänyt Freddy elää tasaisesti etenevää elämäänsä kiertäen tekemässä raportteja roskaajista ja selvittämässä koulupoikien nahisteluja. Poliisipiirin alueella on asuinalue, jolla asustelee vain pääasiallisesti poliiseja. Virkavallan turvasataman rauhan rikkoo epäselvä onnettomuus George Washingtonin sillalla, kun humalainen poliisi törmää takaa-ajotilanteen jälkeen karkureiden autoon ja tappaa nämä samalla. Hän tekee kuitenkin itsemurhan sillalta. Tapaus haisee pahasti ja salaliittosyytökset kohdistuvat 37. piirin poliiseihin.

Sylvester Stallonen esittämä seriffi on värikäs persoona, vaikka olemus ei sitä elokuvan aikana tuokaan merkittävästi esiin. Ylimääräisiä kiloja elokuvaa varten kerännyt Stallone ei pullistele elokuvassa roistoille. Seriffi Heflinissä ei ole ripaustakaan “oman käden oikeutta”, joka onkin silmiinpistävää hänen actionnäyttelijän uralla. Jos Stallone on ollut koko elokuvauransa aikana maanläheisempi ja arkisempi mitä moni kollegansa, niin Mangoldin ohjauksessa hän tekee todellisen pesäeron. Heflin on rakastettava lainpuolustaja, jonka toivoisi omaksi naapurikseen. Seriffi ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan hänenkin elämään ovat osuneet luoteja ja vastoinkäymiset, joista ilmeisin on jo mainittu puolikuuroisuus. Arjen kolhima Heflin ei onneksi ole elokuvassa täysin yksin pääosassa, eikä hänestä muotoudu täten sen aikanakaan marttyyrista taistelijaa.

James Mangold ohjasi Cop Landista vankan poliisitrillerin, jossa (kuten eräs poliisi toteaa) “on hyviä flipperinpelaajia ja pahoja videopelaajia”. Elokuva on sopivassa suhteessa arkinen, mutta ei kuitenkaan kylmä tai kolkko, jollaisiksi liian monet elokuvat nykyään ohjataan. Seriffi Hefliniin samaistuminen tai näkökulman valitseminen hänen kantilta tapahtuu sujuvasti, kun elokuvan pahat poliisit Harvey Keitel kumppaneineen asettuvat automaattisesti pahoiksi. Elokuvalla on omat koukkunsa, joiden takia se kannattaa ehdottomasti katsoa.

Teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202