Cop Land

Cop Land (1997)

  • 4

Korruption maailmaan sukeltava trilleri kerrotaan puolikuuron poliisin näkökulmasta. Tähtikaartin muodostavan Sylvester Stallone, Harvey Keitel ja Robert DeNiro.

julkaistu 2002-02-25 / päivitetty 11.07. klo 22:10

KUVA 4

Sylvester Stallone ja Ray Liotta
Sylvester Stallone ja Ray Liotta 

KUVA 3

Harvey Keitel, Robert Patrick ja Arthur J. Nascarella
Harvey Keitel, Robert Patrick ja Arthur J. Nascarella 

KUVA 2

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

KUVA 1

Robert De Niro ja Sylvester Stallone
Robert De Niro ja Sylvester Stallone 

Cop Land

Ohjaus James Mangold
Näyttelijät Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro, Janeane Garofalo, Robert Patrick, Michael Rapaport, Annabella Sciorra
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Across the River Productions, Miramax Films, Woods Entertainment, Across the River Productions, Miramax Films ja Woods Entertainment

James Mangoldin ohjaama Cop Land menestyi valmistusvuotenaan hyvin. Poliisielokuvan pääosissa esiintyvät lihaskimppu Sylvester Stallone ja mafiaelokuvista tutut Robert De Niro, Harvey Keitel ja Ray Liotta. Nimekäs näyttelijäjoukko vaikutti varmasti elokuvan silloiseen menestymiseen. Ohjaaja Mangoldin käsikirjoittama elokuva toi oman piristyksensä, suurimpana tietenkin Stallonen ulkoinen ja poikkeuksellinen rooli, jo hieman toisiaan kaavamaisesti seuranneiden poliisielokuvien sarjaan.

Curtis Hansonin L.A. Confidential on elokuva, johon itse vertailin Cop Landia. Elokuvista löytyy monia samanlaisia piirteitä. Ne ovat poliisielokuvia, joissa korruptoitunut poliisipiiri mokaa ja joutuu peittelemään tekosiaan. Siis luonnollinen juoni “pahapoliisi” -elokuvalle. Kummassakin toistuvat tapahtumat osittain samalla tahdilla. Vaikka Cop Land ja L.A. Confidential muistuttavatkin toisiaan monessa mielessä ovat niiden tapahtumapaikka ja -ajat sen verran eroavia, että toistensa kopioiksi niitä ei missään tapauksessa sovi kutsua.

Hieman verkkainen, puolikuuro, mutta lempeän karhun oloinen seriffi Freddy Heflin (Stallone) on paikallisen New Jerseyn 37. poliisipiirin sankari. Kuulonsa osittain menettänyt Freddy elää tasaisesti etenevää elämäänsä kiertäen tekemässä raportteja roskaajista ja selvittämässä koulupoikien nahisteluja. Poliisipiirin alueella on asuinalue, jolla asustelee vain pääasiallisesti poliiseja. Virkavallan turvasataman rauhan rikkoo epäselvä onnettomuus George Washingtonin sillalla, kun humalainen poliisi törmää takaa-ajotilanteen jälkeen karkureiden autoon ja tappaa nämä samalla. Hän tekee kuitenkin itsemurhan sillalta. Tapaus haisee pahasti ja salaliittosyytökset kohdistuvat 37. piirin poliiseihin.

Sylvester Stallonen esittämä seriffi on värikäs persoona, vaikka olemus ei sitä elokuvan aikana tuokaan merkittävästi esiin. Ylimääräisiä kiloja elokuvaa varten kerännyt Stallone ei pullistele elokuvassa roistoille. Seriffi Heflinissä ei ole ripaustakaan “oman käden oikeutta”, joka onkin silmiinpistävää hänen actionnäyttelijän uralla. Jos Stallone on ollut koko elokuvauransa aikana maanläheisempi ja arkisempi mitä moni kollegansa, niin Mangoldin ohjauksessa hän tekee todellisen pesäeron. Heflin on rakastettava lainpuolustaja, jonka toivoisi omaksi naapurikseen. Seriffi ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan hänenkin elämään ovat osuneet luoteja ja vastoinkäymiset, joista ilmeisin on jo mainittu puolikuuroisuus. Arjen kolhima Heflin ei onneksi ole elokuvassa täysin yksin pääosassa, eikä hänestä muotoudu täten sen aikanakaan marttyyrista taistelijaa.

James Mangold ohjasi Cop Landista vankan poliisitrillerin, jossa (kuten eräs poliisi toteaa) “on hyviä flipperinpelaajia ja pahoja videopelaajia”. Elokuva on sopivassa suhteessa arkinen, mutta ei kuitenkaan kylmä tai kolkko, jollaisiksi liian monet elokuvat nykyään ohjataan. Seriffi Hefliniin samaistuminen tai näkökulman valitseminen hänen kantilta tapahtuu sujuvasti, kun elokuvan pahat poliisit Harvey Keitel kumppaneineen asettuvat automaattisesti pahoiksi. Elokuvalla on omat koukkunsa, joiden takia se kannattaa ehdottomasti katsoa.

Teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202