Colombiana

Colombiana (2011)

| Blu-ray
  • 3

Nopeatempoinen ja teknisesti moitteeton toimintaelokuva naisesta, joka on pyhittänyt elämänsä kostolle.

julkaistu 2012-01-24 / päivitetty 09.02. klo 14:02

KUVA 4

Zoe Saldana
Zoe Saldana 

KUVA 3

Zoe Saldana
Zoe Saldana 

KUVA 2

Zoe Saldana
Zoe Saldana 

KUVA 1

Zoe Saldana
Zoe Saldana 

Colombiana

Ohjaus Olivier Megaton
Näyttelijät Zoe Saldana, Jordi Mollà, Michael Vartan, Cliff Curtis, Lennie James
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 107 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Colombiana on sujuva, nopeatempoinen ja teknisesti moitteeton toimintaelokuva naisesta, joka on pyhittänyt elämänsä kostolle. Pääosaa näyttelee kuvankaunis Zoe Saldana ja käsikirjoituksen on pyöräyttänyt tällaisten elokuvien erikoismies Luc Besson.

Colombianaa on vaikea katsella ilman ennakkoasenteita. Luc Bessonin kynästä on syntynyt 2000-luvulla niin kornia kuraa (mm. From Paris With Love, Bandidas, Transporter –elokuvat), että Colombianan tuomitsee herkästi jo ennen alkutekstejä.

Kontekstin huomioiden Colombiana on kuitenkin hyvä toimintaelokuva. Siinä on runsaasti (mutta ei liikaa) kekseliästä toimintaa, kohtaukset on suunniteltu mielikuvituksellisesti ja kuvaus ja leikkaustyö on moitteetonta. Vahvuudeksi on myös laskettava Zoe Saldana.

Saldana esittää Cataleyaa, ovelaa murhaajaa, joka todisti pienenä tyttönä vanhempiensa murhan. Siitä asti hän on pyhittänyt elämänsä tappotaitojen jalostukselle ja vanhempiensa murhaajien jäljittämiselle ja teloittamiselle. Jälkeensä hän jättää vain tavaramerkkinsä, kuvan orkideasta piirrettynä uhrin rintaan.

Temaattisesti Colombiana on puhdasta Bessonia, eikä sen syvälukeminen maksa vaivaa. Traagiset perhekohtalot ja vahvat naiskostajat ovat olleet hänen elokuvissaan läsnä aina Tyttö nimeltä Nikitasta (1990) ja Leonista (1994) lähtien. Elokuvan moraali on yhtä ongelmallinen kuin Bessonin kirjoittamissa elokuvissa ennenkin, tappamisen ja väärin tekemisen oikeutta ei ole vaikea ansaita.

Kysymyksessä on siitä kiinnostava elokuva, että sitä voisi kutsua tyylipuhtaaksi moderniksi eksploitaatioelokuvaksi. Tämä elokuva myydään yleisölle pelkällä väkivallalla ja seksillä, eikä siinä ole syvyyttä nimeksikään, vaikka sivujuonessa valotetaan Cataleyan vaikeaa rakkauselämääkin.

Ohjaajan, paremmin graffititaiteilijana tunnetun Olivier Megatonin, näkökulma on anteeksipyytelemätön. Väkivalta on peittelemätöntä ja ranskalaiskuvaaja Romain Lacourbasin kamera suorastaan nuolee Saldanan vartaloa. Tällaisen joko ottaa tai jättää.

Ja silti lopputuloksessa on jotain nautittavaa. Näin röyhkeäksi elokuvaksi Colombiana on yllättävän hyvä. Se toimii miehille suunnattuna, tavattoman yksinkertaisena, mutta teknisesti kekseliäänä adrenaliinipiikkinä oikein hyvin.

Blu-ray: Scanboxin Blu-ray -julkaisulla on 2.35:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana on DTS HD Master Audio 5.1. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202