Collateral - väärä aika väärä paikka

Collateral (2004)

  • 5

Taksikuski (Jamie Foxx) poimii lentokentältä miehen (Tom Cruise), joka paljastuu ammattitappajaksi. Michael Mannin hienossa trillerissä pääosassa on tuttuun tapaan myös Los Angelesin yöllinen kaupunki…

julkaistu 2009-04-06 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 1

Tom Cruise, Jamie Foxx
Tom Cruise, Jamie Foxx 

Collateral - väärä aika väärä paikka

Ohjaus Michael Mann
Näyttelijät Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Paramount Pictures, DreamWorks SKG, Parkes/MacDonald Productions, Edge City

Taivaanrantaa maalaava, 12 vuotta taksikuskina työskennellyt mutta limusiiniyrityksestä haaveileva Max (Jamie Foxx) poimii oikeustalon edestä asiakkaakseen harmaantuneen herrasmiehen.

Vincentiksi (Tom Cruise) itsensä esittelevä miekkonen lahjoo setelinipulla Maxin kuskikseen loppuillan ajaksi, vaikka tällainen kulkuneuvon vuokraustoiminta rikkoo Los Angelesin taksin koodistoa.

Seurapiirihailta näyttävä ja suurkaupunkiin muka kiinteistökauppoja järjestämään tullut Vincent paljastuu kylmähermoiseksi, liikkeissään häikäilemättömäksi ammattitappajaksi.

Maxin jouduttua pistoolin väärään päähän hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin viedä uskollisesti loppuun aiemmin solmittu diili: ajattaa ulkopaikkakuntalaista murhamiestä kohteesta toiseen, ja sopeutua mahdollisiin yllättäviin muuttujiin.

Collateralissa vedetään syytön mukaan tekojaan katumattoman syyllisen kalmanralliin. Vincent suhtautuu toimeensa ehkä itseään tunnontuskilta suojellakseen tunteettomasti. Hän on huippuluokan ammattilainen, jonka ala sattuu olemaan murhaaminen rahasta.

Max on kaduntallaajan arkkityyppi, joka olosuhteiden pakosta joutuu vahvemman juoksupojaksi. Hänestä tehdään osasyyllinen lukuisten murhien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Mutta silti miesten välille syntyy kiero suhde, jota ei ylläpidä pelkästään viha. Vincent on ambivalenttina roistohahmona mielenkiintoinen. Räiskiessään hän on hirviö. Taksin ahtaissa sisuksissa käytävissä keskusteluissa hän on eksistentialistinen. Lopussa säälittäväksi äityvä Vincent onnistuu manipuloimaan katsojan ja Maxin tuntemaan myötätuntoa häntä kohtaan.

Collateralin kuvaus on intiimiä, se nauttii tarkoista lähikuvista tuomalla kameran kohteidensa iholle. Etenkin suositaan kuvakulmaa, jossa kännykkään puhuvaa ihmistä kuvataan pään takaa, korvan yläpuolelta.

Suurkaupungin yöllinen syke on oma hahmonsa, jota mallintaa terävästi ja aidosti digitaalikamera filmin sijaan. Digin käyttö antaa elokuvalle poikkeavan sävyn. Piirteestä voi tosin olla montaa mieltä: filmimateriaalin pehmeys ja tietty rakeisuus ovat hävinneet, joten kuvan “pinta” ei tunnu siltä, mihin on tottunut ja mitä osaa elokuvilta odottaa. Kuitenkin pimeät maisemat olisivat olleet mahdottomia taltioida yhtä upeasti filmille. Digitaalisuus tuo mukanaan paremman valoherkkyyden

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202