Cheyenne

Cheyenne Autumn (1964)

  • 3

John Fordin viimeinen western on eeppinen kertomus cheynneintiaanien matkasta vanhaan maahansa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-05-01 / päivitetty 08.10. klo 09:09

KUVA 4

Richard Widmark ja Edward G. Robinson
Richard Widmark ja Edward G. Robinson 

KUVA 3

James Stewart ja Arthur Kennedy
James Stewart ja Arthur Kennedy 

KUVA 2

Intiaanit valmiina lähtöön
Intiaanit valmiina lähtöön 

KUVA 1

Cheyenne
Cheyenne 

Cheyenne

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Ricardo Montalban, Sal Mineo, Dolores Del Rio, Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden
Maa Yhdysvallat
Pituus 156 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1964 Warner Bros. Pictures, A John Ford – Bernard Smith Production

John Fordin myöhäistuotannon kiinnostavin teos on omalla kohdallani miehen viimeiseksi westerniksi jäänyt Cheyenne. Mielikuvituksen laukkaan nostava nimi, kiinnostava aihe sekä elokuvan myötä jätetyt jäähyväiset Monument Valleylle nostavat odotukset pilviin. Aivan joka osa-alueella nämä eivät täyty, mutta kelpo teos Fordin suurelokuva kaikesta huolimatta on.

Cheyenne on Mari Sandozin romaanin pohjalta tehty elokuvasovitus siitä, kuinka valkoisten jo pitkään sortamat cheyenneintiaanit saavat lopulta tarpeekseen kehnoista oloistaan. He nousevat hiljaiseen kapinaan, jättävät reservaattinsa ja aloittavat yli 1000 mailin mittaisen vaelluksen vanhoille kotikonnuilleen. Moinen ei tietenkään sovi armeijalle, joka lähettää intiaanien perään ratsuväen, jonka tarkoituksena on palauttaa cheyennet järjestykseen. Pitkä kissa ja hiiri –leikki on valmis.

Cheyenneä tehdessään Ford alkoi lähennellä seitsemääkymmentä, eikä hän enää juuri tuntenut iloa elokuvanteosta – siitä oli tullut hänelle pakkopullaa. Tämä on valitettavaa, sillä Cheyennen teko oli ollut hänen monivuotinen suunnitelmansa ja haaveensa. Voi vain kuvitella millaiseksi teos olisi voinut muodostua vuosikymmentä aikaisemmin, kun se tällaisenaankin on monin paikoin mestarillinen – jylhät kuvat Monument Valleysta ovat arvokas testamentti vanhalle ohjaajasuuruudelle.

Kokonaisuus on kuitenkin huojuva. Tarinan intensiteetin täydellisesti tuhoavan, farssimaisen Dodge City –jakson olisi voinut huoletta jättää tekemättä, niin ala-arvoinen ja hölmö se kaikessa kauheudessaan on. Taustakankaiden käyttö ei myöskään ole elokuvan arvolle sopivaa, varsinkin kun ne ovat näin selvästi näkyvillä. Muutama tiivistys sieltä täältä, Dodge Cityn poisleikkaaminen sekä näyttelijöiden työskentelyyn syvällisempi paneutuminen, niin Cheyennestä olisi hyvinkin voinut tulla ohjaajansa suuria teoksia.

Jos elokuva tehtäisiin nykypäivänä, olisi itsestään selvää että intiaaniroolit miehitettäisiin aidoilla intiaaneilla. Näin ei kuitenkaan vielä 1960-luvulla ollut ja tässä elokuvassa se korostuu aiempaa selkeämmin. Se että keskeisiin rooleihin valittiin Sal Mineon, Ricardo Montalbanin tai Dolores Del Rion kaltaisia näyttelijöitä, jotka puhuvat englantia täysin luonnollisesti, on liian keinotekoista. Asiaa ei yhtään auta se, että varsinkin kaksi ensin mainittua myös näyttelevät varsin vaatimattomasti. Muuten varsin nimekäs näyttelijäkaarti onnistuu mainiosti, miellyttävää oli nähdä Fordin mykkäelokuvien tähti George O’Brien pienessä roolissa.

Cheyenne on elokuva, josta olisi voinut toisella aikakaudella syntyä vaikka mitä. Tällaisenaan siitä jää hieman kitkerä jälkimaku, olihan se tarkoitus olla amerikkalaisen lännenelokuvan tunnetuimman ohjaajan upea joutsenlaulu paitsi rakastamalleen lajityypille, myös tavaramerkikseen käyneelle villin lännen maisemalle. Viimeisen elokuvansa, 7 naista Ford teki vuotta myöhemmin.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202