Cellular

Cellular (2004)

  • 3

Kim Basinger esittää perheenäiti Jessica Martinia, jonka kotiin murtautuu keskellä päivää aseistettu miesjoukko, joka kidnappaa hänet. Hänet teljetään vangiksi ison talon ullakolle hänen tietämättä ki…

julkaistu 2005-02-25 / päivitetty 14.06. klo 19:07

KUVA 1

Chris Evans
Chris Evans 

Cellular

Ohjaus David R. Ellis
Näyttelijät Kim Basinger, Chris Evans, William H. Macy, Jason Statham, Jessica Biel, Eric Christian Olsen, Valerie Cruz, Matt McColms
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Electric Entertainment ja New Line Cinema

Kim Basinger esittää perheenäiti Jessica Martinia, jonka kotiin murtautuu keskellä päivää aseistettu miesjoukko, joka kidnappaa hänet. Hänet teljetään vangiksi ison talon ullakolle hänen tietämättä kidnappauksen syytä. Kidnappaajien lähdettyä Jessica yrittää ainoana toivonaan soittaa rikkinäisellä puhelimella satunnaiseen numeroon pyytääkseen apua. Sattumalta puhelu yhdistyy samassa kaupungissa liikkuvalle Ryanille, mutta nuori mies ei ole uskoa hysteeristä naista ja tämän avunhuutoja todeksi. Jessica pyytää Ryanilta vain, että tämä ei katkaisisi puhelua ja lupaisi auttaa häntä.

Cellularin tarina perustuu löyhästi Los Angelesissa 1999 paljastuneeseen Rampart -skandaaliin, jossa useita poliiseja vastaan nostettiin syytteitä mm. korruptiosta. Jengirikollisuuteen erikoistunut C.R.A.S.H. -erikoisosasto oli toiminut vuosia laittomasti lavastaen mm. jengien jäsenten kuolemia sekä myynyt takavarikoituja huumeita kadulle takaisin. Elokuvan DVD:ltä löytyy dramatisoitu dokumentti aiheesta. Kovin kummoista yhteyttä itse elokuvan ja skandaalin välillä ei ole kuin korkeintaan pari samankaltaista kohtausta.

Sijaisnäyttelijän uralla paremmin menestyneen ohjaaja David R. Ellisin toimintatrilleri nytkähtää liikkeelle jo alkumetreillä mallikkaasti unohtaen paikoin hollywoodilaiseen tyyliin todellisuuden ja realismin ja paahtaen viihdyttämisen nimissä alusta loppuun saakka. Katsoja aavistaa helposti alkuasetelmista, ettei nuoren Chris Evansin esittämä Ryan saa päätettyä puheluaan kovin nopeasti. Edessä on tutulla reseptillä kasattu vauhtipaukku tyyliin Die Hard ilman Bruce Willisiä tai Bad Boys ilman Will Smithin ja Martin Lawrencen sanailua. Cellular tiedostaa esikuvansa eikä pyri peittämään lainauksiaan, jolloin elokuva tyydyttää varsin hyvin kyseisten elokuvien ystävät. Mausteena elokuvassa on alkeellinen ja kankea musta huumori. Onneksi ohjaaja Ellis ei ole napannut sankarimme matkaan ärsyttävää, teennäisen hauskaa riippakivikollegaa. Näin satunnaiset vitsit saattavat jopa hymyilyttää.

Elokuvan rooleissa nähdään vaihtelevan tasoisia suorituksia Kim Basingerin itkuisesta epäonnistumisesta Jason Stathamin tasavahvaan kidnappaajan osaan. Sankarimme Chris Evans on tuore, nouseva kyky, jonka komeat kasvot saattavat myöhemmin helposti päätyä komistamaan partavesimainoksia. Ryanin rooli on kahden luonteenpiirteen kokoinen eikä se herätä uskoa urasta vakavammissa elokuvissa. Ärsyttävä Evans ei sentään ole, ainoastaan kovin persoonaton hymypoika. Ryanin exänä nähdään mallikasvoinen Jessica Biel.

Osalle kriitikoista tuntuu elokuvasta toiseen olevan oleellisempaa huomioida Nokian puhelimien tuotesijoittelu kuin kirjoittaa kritiikkiä itse elokuvan tapahtumista. Olisikohan jo aika myöntää, että Hollywood-elokuvissa kaikenlainen tuotesijoittelu kuuluu arkipäivään, aivan kuin kyseiset tuotteet kuuluvat ihmistenkin arkeen, eikä joka kerta suomalaisen mobiilin vilahtaessa kankaalla aloitettaisi ainaista marinaa?

Cellular on vauhdikkaasti etenevä toimintatrilleri, joka paistattelee aurinkoisten rantojen bulevardilla kaahaten välistä avoautolla ja paukutellen mutkia puolin jos toisin. Ei tällaiselta elokuvalta välttämättä tarvitse odottaa sen kummoisempaa, kun monelle edellä mainittu rymistely riittää todennäköisesti vallan mainiosti. Riittäköön se minullekin.

teksti: © 2005 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202