Cell, The

The Cell (2000)

  • 2

Sarjamurhaaja Carl Rudolph Stargher (Vincent D’Onofrio) metsästää nuoria naisia. Psykologi (Jennifer Lopez) yrittää päästä murhaajan vääristyneeseen mieleen ja sitä kautta hankkimaan sen tiedon rippee…

julkaistu 2001-02-25 / päivitetty 21.08. klo 13:01

KUVA 1

Jennifer Lopez
Jennifer Lopez 

Cell, The

Ohjaus Tarsem Singh
Näyttelijät Jennifer Lopez, Colton James, Dylan Baker, Marianne Jean-Baptiste, Gerry Becker, Musetta Vander, Patrick Bauchau, Vincent D'Onofrio, Catherine Sutherland, Vince Vaughn, James Gammon, Jake Weber
Maa Yhdysvallat, Saksa
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 New Line Cinema

Intialaissyntyinen, mutta nykyään Kalifornian elokuvakukkuloilla elantonsa ansaitseva Tarsem Singh tunnetaan uusimman The Cell (2000 USA) elokuvan lisäksi REM -yhtyeen musiikkivideoista kuin myös suurten brandien kuin Coca Colan ja Niken mainoksien ohjaajana. Se mikä yhdistää trendikkään ulkokuoren lisäksi musiikkivideoita ja tv-mainoksia on visuaalinen kerronta. Pelkästään Tarsemina tunnettu Singh ei hukkaa visuaalisia lahjojaan Cellissä. Katsoja saa tuntea huimaavan visuaalisen tunnevirran, kun ohjaaja kuljettaa katsojan sarjamurhaajan vääristyneeseen mieleen.

The Cellin pääosan on napannut musiikki- ja mallialalla paremmin tunnettu Jennifer Lopez (U-käännös Helvettiin), jonka nyt teattereissa pyörivä Häät Mielessä on (kuulemma) toista ääripäätä kuin Cell, siis kevyttä hömppäkomediaa. Viimeistä piirtoa myöten kuvankaunis Lopez saa kovan vastustajan Tarsemin surrealistisesta unimaailmasta, joka tasapainoisena lumoaa kuin myös hajottaa epätodellisuudellaan.

Sarjamurhaaja Carl Rudolph Stargher (Vincent D’Onofrio, The Full Metal Jacket) nappaa nuoria naisia ja teljitsee heidät tiiviiseen vesikammioon, joka alkaa täyttyä vedellä hitaasti. Nuoret uhrit joutuvat loppujen lopuksi pyristelemään vedessä pää katonrajassa ilmaa haukkoen. FBI -agentti Peter Novak (Vince Vaughn) on tutkinut Stargherin tyyliä ja rutiineja jo niin kauan, että tietää melkein missä sarjamurhaaja on. Lopulta murhaaja napataan, mutta tämä onkin vaipunut palauttamattomaan kooma-tilaan, kun samalla jossain viimeinen uhri yrittää vapautua vesikammiosta.

Jennifer Lopez on huipputekninen psykologi, joka huipputekniikan avulla yrittää auttaa pahasti skitsofrenisia ihmisiä. Sarjamurhaaja Stargher viedään myös psykologin luokse, jotta tämä yrittäisi päästä murhaajan vääristyneeseen mieleen ja sitä kautta hankkimaan sen tiedon rippeen, jolla vapauttaa kammiossa oleva viimeinen uhri.

The Cellin odotetusti voimakkaimmat ja parhaat kohtaukset käydään juuri Stargherin sekavassa mielessä. Ohjaaja Tarsemia on ollut auttamassa mm. kuvasuunnittelija Tom Foden ja erikoistehostelijat Clay Pinney ja Kevin Tod Haug, joiden työtulos näkyy tyylikkäänä unimaailmana. On toisaalta hienoa katsoa, kun kaikki todellinen vääristyy valheelliseksi, mutta se osaa pelottaa myös. Jennifer Lopez psykologina ei tunnu aivan uskottavalta, mutta mikä kieltää kauniin olemasta fiksu, joten hänen rikkumaton kauneudenpinta tässä pelottavan epätodellisessa unimaailmassa on nauttiva vastakohtaisuus.

Ilman Cellin loistavia maalauksen kaltaisia ajatusmatkoja se ei olisi paljoa mitään. Elokuvan juoni on useasti kierrätetty, eikä uusia loistavia ideoita pursu. Juoni muistuttaa pikaisesti Uhrilampaita tai mitä muuta tahansa sarjamurhaajan-metsästys -elokuvaa. Ajatusmatkat tuntuvat hiukan teennäisiltä jaksoilta, joiden määrää elokuvassa ei ole selitetty. Tällaista unimaailman epätodellisuutta katsoo mieluummin jossain taidemuseon screeniltä tai musiikkivideoiden säestyksellä, mutta täyspitkänä elokuvana se tuntuu kovin epätodelliselta ja tarpeettomalta.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202