Cassandra's Dream

Cassandra's Dream (2007)

  • 5

Amerikkalainen mestari-ohjaaja Woody Allen on ohjannut ja kirjoittanut loisteliaan jännärin rahavaikeuksiin ajautuvista veljeksistä. Pääosissa Colin Farrell ja Ewan McGregor.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 4

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 3

Colin Farrell, Ewan McGregor, Sally Hawkins ja Hayley Atwell.
Colin Farrell, Ewan McGregor, Sally Hawkins ja Hayley Atwell. 

KUVA 2

McGregor ja Colin Farrell.
McGregor ja Colin Farrell. 

KUVA 1

Tom Wilkinson, Ewan McGregor ja Colin Farrell.
Tom Wilkinson, Ewan McGregor ja Colin Farrell. 

Cassandra's Dream

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Colin Farrell, Ewan McGregor, Tom Wilkinson
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Ranska
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Iberville Productions, Virtual Studios, Wild Bunch ja Scanbox Entertainment.

Niin ne näkökulmat muuttuvat, kun tarkastelee asioita toiselta mantereelta käsin. Legendaarinen amerikkalainen elokuvantekijä Woody Allen rantautui Eurooppaan kolmisen vuotta sitten, kun rahoituspuoli alkoi tökkiä USA:n puolella. Tuloksena oli parasta ja terävintä Allenia vuosikausiin, ja hänen ensimmäinen ”eurooppalainen” elokuvansa Match Point otettiin riemulla vastaan miltei kaikkialla. Seuraava elokuva Scoop palautti Woody Allenin ihailijat maanpinnalle ja epäilys hiipi takaisin monien mieleen: oliko Match Point vain yksittäinen muistutus veteraanin menneestä loistosta?

Vastaus on ei, sillä Cassandra’s Dream (2007, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska) on lähes täydellinen elokuva ja kestää vertailun minkä tahansa Allenin teoksen kanssa. Se on lohduton ja poikkeuksellisen voimakas kuvaus ihmisluonteesta, syyllisyydestä, perheestä ja verisiteistä.

Colin Farrell ja Ewan McGregor esittävät veljeksiä, joilla on periaatteessa kaikki hyvin, mutta kumpikaan ei ole täysin tyytyväinen keskiluokkaiseen elämäntyyliinsä. Terry (Farrell) työskentelee autokorjaamolla ja yrittää jatkuvasti löytää lisätienestejä uhkapeleistä saadakseen rahaa yhteisen talon ostoon tyttöystävänsä kanssa. Ian (McGregor) puolestaan yrittää epätoivoisesti löytää oman uransa ja ulospääsyn mitättömältä tuntuvasta ravintolatyöstä.

Eräänä päivänä Terry velkaantuu korttipelin seurauksena pahasti ja hän pyytää apua veljeltään. Vaikka veljekset yrittävät kaikkensa, 90 000 punnan velka on liian suuri heille kahdelle maksettavaksi, eikä ratkaisua tunnu löytyvän millään. Kuin taivaan lahjana kuvaan astuu heidän rikas setänsä Howard, joka sattuu olemaan liikematkalla Lontoossa. Terry pyytää häneltä rahallista avustusta, jonka Howard hänelle lupaakin. Howard lupaa myös Ianille mahtavan tukun rahaa omien unelmiensa toteuttamista varten. Mutta tällaiset rahat eivät koskaan tule ilmaiseksi. Howard pyytää veljeksiltä vastapalvelusta, jollaista he eivät todellakaan osanneet odottaa.

Woody Allen on mestari tutkimaan ihmisen syvimpiä tuntoja aina kivuliaasta rakkaudesta syyllisyyteen. Allenin itsensä käsikirjoittama Cassandra’s Dream johdattaa meidät äärimmäisen tummille vesille, eikä tarjoa katsojalle helppoa ulospääsyä. Tuloksena on synkkä ja lohduton kuvaus kahdesta ihmisestä, jotka taistelevat itsensä kanssa, molemmat eri tavoin. Olisi herkullista kirjoittaa Allenin sykähdyttävästä moraalitutkielmasta syvällisemmin – jota tällainen elokuva ehdottomasti edellyttäisi – mutta valitettavasti se ei ole mahdollista pilaamatta katsojan elokuvanautintoa.

Elokuvan keskipisteessä ovat veljekset Terry ja Ian, joita nuoret brittinäyttelijät Colin Farrell Ja Ewan McGregor tulkitsevat koskettavasti. Varsinkin Farrell näyttelee kerrassaan vaikuttavasti Terryä, jonka eksistentiaalinen kriisi on murtamassa totaalisesti. Farrellin ja McGregorin roolihahmot ovat kovin erilaisia, ja heidän moraaliset kiinnekohtansa poikkeavat paljon toisistaan, mutta katsojan on helppo ymmärtää molempia. Ansio tästä kuuluu osittain kaksikon loistavalle näyttelemiselle, osittain Allenin määrätietoiselle ohjaukselle. Allen tietää tarkkaan mitä hän haluaa, eikä hukkaa tarinan punaista lankaa missään vaiheessa.

Cassandra’s Dream ei missään tapauksessa ole kevyttä tai helppoa katseltavaa, vaan se vaatii katsojan jakamattoman huomion. Elokuva kuitenkin palkitsee katselijansa varmasti, ja erityisesti Allenin ystävät tulevat löytämään tarinasta juuri ne elementit, jotka ovat ennenkin saaneet hänen elokuvansa toimimaan erityisen hyvin.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202