Capote

Capote (2005)

  • 4

Shokeeraava, kokonaisen perheen hengen vaatinut murha kansasilaisessa pikkukaupungissa marraskuisena yönä vuonna 1959 herättää Truman Capoten (Philip Saymour Hoffman) mielenkiinnon. “Aamiainen Tiffany…

julkaistu 2006-02-24 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 2

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman 

KUVA 1

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman 

Capote

Ohjaus Bennett Miller
Näyttelijät Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Chris Cooper, Rob McLaughlin, Craig ArchibaldKelci Stephenson, Allie Mickelson
Maa Kanada, Yhdysvallat
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 United Artists, Infinity Media, A-Line Pictures, Cooper's Town Productions ja Eagle Vision Inc

Vuonna ilmestynyt Kylmäverisesti (In Cold Blood) 1964 oli suunnaton menestys ja modernin kirjallisuuden merkkipaalu. Se saikin pikaisesti elokuvaversion, joka mielestäni jättää toivomisen varaa. Kirjan jälkeen Richard Brooksin ohjaaman version tunnelma jättää todella kylmäksi, eikä niin sanotusti toivotulla tavalla. Capoten kerronnan kylmyys ja tunteettomuus on latistettu Quincy Jonesin jazzsävelmillä, jotka antavat vaikutelman b- luokan yöjännäristä. Nyt Kylmäverisesti on herätetty uudestaan henkiin, mutta tällä kertaa kerrottuna kirjailija Truman Capoten näkökulmasta.

Kylmäverisesti kirja kertoo vuonna 1959 Kansasissa surmatun perheen murhasta, murhaajien kiinniottamisesta ja heidän vuosia kestäneestä oikeuskäsittelystä. Capote on periaatteessa elämäkertaelokuva, mutta Capoten – kaltaisen hahmon kohdalla on parempi että keskitytään hänen elämässään yhteen yksittäiseen vaiheeseen. Capotessa käsitellään Aamiainen Tiffanylla kaltaiset kirjat ja hänen myöhempien vaiheidensa räväsuu -maine ainoastaan pienillä viittauksilla. Kiitettävästi myöskään Capoten julkihomouteen ei jäädä piehtaroimaan sen enempää. Sen sijaan Capote keskittyy hänen klassisimman kirjan Kylmäverisesti syntyyn ja siihen kuinka raastava sen kirjoittamisprosessi hänelle oli.

Tänä vuonna parhaan miesnäyttelijän Oscarin saajaksi vahvin ehdokas on Philip Seymour Hoffman (Magnolia, Melkein julkkis, Lahjakas herra Ripley). Hänen tulkintansa Truman Capotesta on kerännyt sekä lukuisia palkintoja että kriitikoiden palvontaa osakseen ja oikeutetusti. Hoffman jos kuka on todellinen näyttelijän näyttelijä, luonteikkaampaa ja vivahteikkaampaa näyttelijää saa Hollywoodista hakea. Viidentoista vuoden ajan hän on niittänyt kriitikkojen suosiota pienimuotoisten luonneroolien tulkitsijana ja nyt hän on päätynyt elämänsä päärooliin. Poliisipäällikköä esittävä Oscar-voittaja Chris Cooper (Adaptation) ja Capoten ystävää esittävä Katherine Keener (Being John Malkovich, Full Frontal) jäävät selkeästi Capoten valovoimaisen suorituksen varjoon.

Elokuva on ohjaaja Bennet Millerin esikoispitkäohjaus ja siitäkin syystä melko merkittävä taidonnäyte. Aikaisemmin Millerillä on takanaan vain yksi pitkä dokumenttielokuva, jonka jättämiä jälkiä on nähtävissä myös Capotessa (2005 Yhdysvallat, Kanada). Muutamat kohtaukset on kuvattu käsivaralta tuoden ehkä turhanlaista realismia kohtauksiin. Kylmäverisesti –kirjan tapahtumapaikat henkivät kylmyyttä jo tarpeeksi, että pelkästään staattiset kuvat olisivat tuoneet aimo annoksen kauhua maisemiin. Adam Kimmelin kuvaus, samoin kuin vuoden 1967 version kuvanneen Conrad H. Hallin, onkin muilta osin vahvaa ja vaikuttavaa luottaen aika paljon yleiskuviin, eikä niinkään puuttuen kerrontaan.

Elokuvasta välittyy kuva sekavasta ja skitsofreenisesta persoonasta nimeltä Truman Capote. Elokuva näyttää kuinka vuosia kestänyt kirjoittamisprosessi imi hänet kuiviin henkisesti ja ajoi kohti alkoholismia. Kirjan valmistuttua Capote olikin niin lopussa että ei enää saanut yhtäkään kirjaa valmiiksi ja hän kuoli lopulta vuonna 1984 alkoholin aiheuttamiin vammoihin. Molempien aiheiden, kirjan tapahtumien ja itse Capoten kohtalon, karuudesta huolimatta elokuva olisi tarvinnut vieläkin enemmän särmää. Katsojana olisin kaivannut shokkitehoa ja räväkkyyttä, vaikka lopputulos onkin varsin onnistunut.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202